Wegetariańskie szaszłyki
Wegetariańskie szaszłyki
Przepis na szaszłyki z serem halloumi i warzywami.
Wegetariańskie szaszłyki z grilla smakują obłędnie, ale przygotujesz je również na patelni lub w piekarniku. Bez względu na to, jaką opcję wybierzesz wegetariańskie szaszłyki z halloumi, najbardziej znanym greckim serem, są doskonałe.. Najczęściej podaję do nich arabski hummus lub sos z pasty tahini. Te proste do przygotowania szaszłyki warzywne łączą w sobie pyszny marynowany ser halloumi i Twoje ulubione warzywa, tworząc bardzo smaczne danie. Szaszłyki warzywne oblane aromatyczną marynatą, możesz przygotować dzień przed imprezą. Grillowane szaszłyki z halloumi mają jeszcze jedną zaletę - przyrządzisz je o każdej porze roku z ogólnie dostępnych warzyw. Jesienią i zimą, będą miłą odmianą codziennych posiłków.
Szaszłyki wegetariańskie z serem halloumiWegetariańskie szaszłyki
Szaszłyki wegetariańskie w wersji z tofu, przygotowane na grillu elektrycznym są odpowiednie także dla osób, które stosują dietę po zawale serca.
- 250 g sera halloumi, ale możesz zastąpić tofu
- 1 czerwona papryka,
- około 20 pomidorków koktajlowych
- 1 mała cukinia
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki suszonego oregano i 1 łyżeczka suszonego tymianku, ale możesz użyć przyprawy do dań włoskich
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- pół łyżeczki mielonego chili,
- szczypta soli i mielony czarny pieprz do smaku
Wegetariańskie szaszłyki przepis
1. Ser halloumi pokrój w kostkę o grubości około 1,5-2 cm. Czosnek drobniutko posiekaj. Pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidorków koktajlowych) pokrój w kostkę mniej więcej tej samej wielkości. i Włóż warzywa i ser do miski lub naczynia do marynowania.
2. W małej miseczce wymieszaj posiekany czosnek, oliwę, sok z cytryny, ocet z czerwonego wina i suszone oregano. Wlej marynatę do warzyw i dokładnie wymieszaj. Odstaw warzywa do lodówki na kilka godzin. Jeśli używasz pojemników do marynowania, to wystarczy 30-40 minut. (podany czas dotyczy pojemników do marynowania Food Saver).
3. Jeśli korzystasz z grilla elektrycznego, natłuść płytę do grillowania, aby ser nie przywierał. W przypadku grilla ogrodowego użyj tacki do grillowania szaszłyków z halloumi.
4. Nadziej na przemian warzywa i ser na patyczki do grillowania. Grilluj na średnim ogniu około 8-10 minut, aż warzywa i ser ładnie się zrumienią. W połowie grillowania odwróć wegetariańskie szaszłyki na drugą stronę.
5. Podawaj ze świeżym pieczywem, hummusem lub sosem tzatziki.
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na wegetariańskie szaszłyki z halloumi lub tofu ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten tekst na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Do aranżacji zdjęć bawarki wykorzystałam:
- Grill elektryczny Tefal OptiGrill Elite z automatycznymi programami.
- Młynek do pieprzu, www.tureckisklep.pl
Co to jest halloumi
Halloumi to popularny w Grecji, na Cyprze i Turcji półtwardy ser, który w trakcie smażenia lub grillowania nie zmienia swojego kształtu ani konsystencji. Ser halloumi wytwarzany jest z mleka owczego lub z mieszanki mleka koziego, owczego i krowiego. W Grecji ser halloumi podaje się najczęściej jako przekąskę lub składnik sałatek. To również genialny dodatek do szaszłyków. Halloumi ma wysoką zawartość białka i stanowi dobre źródło wapnia, ale jest dość kaloryczny i wyraźnie słonawy. Ser halloumi możesz zastąpić indyjskim serem paneer.
Wegetariańskie szaszłyki.
Lubię wegetariańskie szaszłyki. Dobra odskocznia od mięsnych.
OdpowiedzUsuńZ tym serem muszą być rewelacyjne. Lubię warzywa z grilla i takie szaszłyki zrobię sobie. Zdjęcia wyglądają cudnie:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cebule z grilla.
OdpowiedzUsuń