Jak zrobić ayran
Jak zrobić ayran
Przepis na turecki napój jogurtowy ajran.
Jak zrobić ayran w domu? To wcale nie jest trudne, zrobisz go jeszcze szybciej, niż sos tzatziki. Zmieszany z solą morską ayran jest tureckim napojem jogurtowym, który przygotujesz w niespełna minutę. Podstawowy przepis na ayran zawiera tylko trzy składniki: jogurt naturalny, wodę i sól. Oczywiście możesz też dodać miętę lub ogórka, które spowodują, że domowy ajran będzie jeszcze bardziej orzeźwiający. Ayran to najlepszy sposób na nawodnienie organizmu w upalny, letni dzień. Przepis na ajran nie zawiera cukru, więc jest to zdrowy sposób na ugaszenie pragnienia. Ten turecki napój z jogurtu, wody i soli możesz wzbogacić dodając przed zmiksowaniem świeży lub suszony
tymianek.
Jak zrobić ayran
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 1,5 szklanki szklanki zimnej wody niegazowanej lub gazowanej, ale możesz dodać więcej wody jeśli chcesz uzyskać mniej gęsty napój,
- duża szczypta soli morskiej
- opcjonalnie: drobno posiekana mięta lub świeży ogórek, czarny pieprz, lód w kostkach.
Przepis na domowy ayran
Umieść w blenderze jogurt naturalny, zimną wodę i sól morską wraz z dowolnymi opcjonalnymi składnikami (kostkami lodu, miętą, ogórkiem). Miksuj, aż składniki się połączą, a napój się spieni. Powinno to zająć około 10-20 sekund. Podawaj mocno schłodzony.
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na ayran ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery
Co to jest ayran
Ayran to popularny na Bliskim Wschodzie, zwłaszcza w Turcji, orzeźwiający napój jogurtowy.Składa się z zaledwie trzech składników jogurtu naturalnego, wody (czasami gazowanej) i soli. Często serwowany jest na powitanie gości oraz do dań mięsnych i potraw grilla, zwłaszcza kebabów. Ma lekko słonawy, cierpko-kwaskowy smak i świetnie łagodzi pieczenie po spożyciu pikantnych potraw. Turcy uważają ajran za turecki napój narodowy, ale faktem jest że takie same napoje powstały w rożnych zakątkach świata niezależnie od siebie. Przepisy na ayran mogą się różnić w zależności od regionu. W Iranie i Armenii istnieje podobny napój, który nosi nazwę „doogh” (Iran) lub tan (Armenia), ale zwykle podaje się go ze świeżą miętą. W Indiach odpowiednikiem ayranu są chaas i lassi, które występuje w dwóch formach: słodkiej lub słonej.
Ayran, ma niewiele kalorii, jest bogaty w sole mineralne i białko. Doskonale orzeźwia i przywraca równowagę wodną w organizmie. Jest również źródłem pożytecznych bakterii niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego człowieka. Ponieważ nie zawiera cukrów i jest niskotłuszczowy, osoby na diecie uwielbiają ten napój i traktują go jako zdrową alternatywę dla innych przeładowanych cukrem napojów. Oprócz wspomagania trawienia ajran jest skutecznym środkiem na kaca.
Lubię, ale nigdy go nie robiłam.
OdpowiedzUsuń