Przewodnik po rodzajach kawy i herbaty
Przewodnik po rodzajach kawy i herbaty
Najpopularniejsze napoje na świecie.
Przewodnik po rodzajach kawy i herbaty ułatwi Ci właściwy wybór, jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki aromatycznego naparu. Historia ich przyrządzania sięga kilku tysięcy lat, a przepisy są udoskonalane od wieków. Mimo upływu czasu kawa i herbata cieszą się niesłabnącą popularnością, możesz z nich przygotować wyśmienite napoje, jak chociażby kawa z garnka po meksykańsku czy mleczna herbata bawarka.
Jaka herbata jest najlepsza
Poszczególne rodzaje herbaty różnią się smakiem i kolorem, ale wszystkie są wytwarzane z rośliny Camellia sinensis. Jedyną różnicą jest sposób przetwarzania liści. Warto pamiętać, że zarówno kawa, jak również każda herbata zawiera kofeinę. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, która z herbat jest najlepsza, wybierz tą, która najbardziej Ci odpowiada.
Przewodnik po rodzajach herbaty
Herbata biała
Biała herbata produkowana jest z kilku wybranych odmian krzewów herbacianych rosnących w prowincji Fujian w Chinach. Jest herbatą najmniej przetworzoną. Pąki liściowe i młode listki zbierane są wczesną wiosną, a następnie suszone metodą naturalną na słońcu, przez co fermentacja ograniczona jest do minimum. Białe herbaty mają niską zawartość kofeiny. Napar ma jasnożółtawy kolor.
Białą herbatą, najlepiej zaparzać przefiltrowaną wodą o temperaturze 85-95 stopni. Czas parzenia wynosi od 2 do 5 minut. Im wyższa temperatura wody, tym krótszy czas parzenia. Biała herbata może być parzona wielokrotnie, ale każde kolejne parzenie powinno być o 1 minutę dłuższe, niż poprzednie.
Herbata zielona
Kolebką zielonej herbaty są Chiny, a tradycja jej przyrządzania i picia sięga 5000 lat. Liście zielonej herbaty nie są poddawane fermentacji, dzięki czemu przygotowany z nich napar zachowuje niemal wszystkie witaminy i minerały. Zielona herbata nie tylko przyśpiesza spalanie tłuszczu, ale może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia i obniżenie poziomu cholesterolu. Ze względu na porę zbiorów, wiek liści, region gdzie jest uprawiana oraz sposób zwijania liści poszczególne gatunki i rodzaje zielonej herbaty będą znacznie różniły się smakiem. Oprócz czystych zielonych herbat bardzo popularne i lubiane są też te z dodatkiem suszonych owoców lub np. kwiatów jaśminu.
Dedykowane do poszczególnych rodzajów napojów filiżanki do kawy i herbaty z Fabryka FormHerbata pu-erh
Herbata pu-erh wytwarzana jest wyłącznie w prowincji Yunnan w Chinach. W Europie zaliczana jest do herbat czerwonych, w Chinach zaś do „czarnych”, gdyż Chińczycy dzielą herbaty według koloru naparu, a nie suszu, jak Europejczycy. Ojczyzną pu-erh jest chiński region Pu’er w prowincji Yunnan. Pu-erh powstaje z tej samej rośliny co herbata czarna, ale różni się od niej tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Przez wiele lat pu-erh była, podobnie jak wino, postarzana w sposób naturalny, który mógł trwać nawet 15 lat.
Pu-erh ma wyrazisty, głęboki, bogaty smak, z wyraźną nutą goryczy. Z tego powodu często daje się do niej kawałki owoców lub aromaty. Właściwości herbaty pu-erh sprawiają, że jest ona uznawana za doskonały środek na poprawę trawienia, zwłaszcza po ciężkich, tłustych posiłkach i spożyciu alkoholu. W tradycyjnym chińskim ziołolecznictwie uważa się, że herbata pu-erh nie tylko otwiera meridiany, ale także korzystnie wpływa na „oczyszczanie krwi”.
Optymalna temperatura wody do zaparzenia herbaty pu-erh wynosi od 85 do 99 stopni. Przed pierwszym zaparzeniem liście tradycyjnie poddaje się jednemu lub kilku „płukaniom”. Zalej 3-4 g herbaty pu-erh małą ilością wrzątku i po około 2-3 sekundach wylej wodę. Następnie zalej opłukane liście 200 ml wody i pozostaw do zaparzenia na 2-3 minuty.
Herbata Oolong
Herbata Oolong to jedyna w swoim rodzaju herbata o niepowtarzalnym smaku i delikatnym mlecznym aromacie. Sposób jej przetwarzania mam ponad 1000-letnią historię. Legenda głosi, że w czasach dynastii Qing, pewien plantator herbaty z prowincji Fujian postanowił w trakcie zbiorów odpocząć i zapolować na jelenie, zamiast przetwarzać herbatę. Kiedy polował, brzegi liści utleniły się i herbata nabrała niesamowitego aromatu i słodkawego smaku, bez najmniejszej nuty goryczy. Tę herbatę nazwano Oolong. Częściowa fermentacja nadaje tej herbacie niesamowity smak, zwykle kwiatowy, owocowy i słodki.
Optymalna temperatura wody do parzenia herbaty Oolong wynosi 70-80 stopni. Herbatę Oolong można parzyć kilkukrotnie. Czas parzenia powinien wynosić 3 minuty dla pierwszego parzenia, ale dla każdego kolejnego parzenia czas należy wydłużyć go o 1 minutę.
Herbata żółta
Herbata żółta to najrzadsza z herbat, produkowana w bardzo małych ilościach. Powstaje podobnie, jak herbata zielona, ale liście są najpierw zbierane w stosy i przechowywane w wilgotnym miejscu, aż staną się żółte.Pozwala to herbacie na powolne utlenianie. Herbata żółta łagodniejszy smak niż herbaty zielone. Herbatę żółtą zaparza się w ten sam sposób, jak Oolong, może być parzona kilkukrotnie.
Najpopularniejsze rodzaje kawy
Kawa gości w naszym życiu niemal każdego dnia. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka, bez "małej czarnej" lub mlecznego latte. Na świecie uprawiane są dwa główne gatunki kawy arabica i robusta.
Arabica czy robusta?
Kawa Arabica jest uprawiana w zacienionych miejscach na dużych wysokościach. Podobnie jak w przypadku winogron, region uprawy wpływa na profile smakowe zarówno palonego ziarna kawy, jak i kawy parzonej. Arabica charakteryzuje się łagodnym smakiem i bogatym aromatem. Robusta może być uprawiana na niższych wysokościach niż arabica.Ma bardziej wyrazisty smak z delikatną nutką goryczy, zawiera też więcej kofeiny niż arabica. Z każdej z nich przygotujesz doskonałe napary.
Przewodnik po rodzajach kawy
Espresso
Espresso to rodzaj kawy, która stanowi podstawę innych kaw, m.in. cafe latte i cappuccino. Przyrządza się je poprzez przepuszczenie pod wysokim ciśnieniem wrzącej wody przez drobno zmielone ziarna kawy. Espresso podaje się zwykle w małych filiżankach o pojemności od 23 do 40 ml. Trzeba przyznać, że espresso nie jest kawą dla każdego.
Cappuccino
Cappuccino to prawdopodobnie najpopularniejszy rodzaj kawy na świecie. Składa się z trzech warstw, tj. porcji espresso oraz dwóch warstw mleka. Proporcje wynoszą 25 ml espresso i 125 ml spienionego mleka. Najlepiej smakuje posypana wiórkami czekoladowymi lub szczyptą kakao.
Café Latte
Ten jeden z najbardziej lubianych włoskich napojów kawowych. Warto wiedzieć, że grubość mlecznej pianki, na prawidłowo przygotowanym latte powinna wynosić około 1 cm. Latte przygotowuje się ze spienionego mleka i porcji espresso i podaje w wysokich szklankach.
Udostępnij artykuł
Spodobał Ci się przewodnik po rodzajach kawy i herbaty ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Materiał promocyjny. Przewodnik po rodzajach kawy i herbaty.
Bardzo przydatny post, bardzo! Esencja w jednym miejscu, mnie pomógł zrozumieć białą herbatę! A bez kawy obejść się nie mogę. Na śniadanie cappuccino, w późniejszym czasie już ciągnę na espresso!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł :-) Kawę piję tylko rano, a potem już tylko herbaty. I do nich poszukuję odpowiednich naczyń.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy i przydatny poradnik i przy okazji dowiedziałam się o istnieniu żółtej herbaty.
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie dnia ani bez aromatycznej herbaty ani bez głębokiego smaku świeżo zaparzonej kawy. Te chwile relaksu z filiżanką w dłoniach zawsze uprzyjemniają mi dzień i dlatego naczynia wybieram z równą starannością jak gatunek kawy i herbaty.
OdpowiedzUsuń