Sos tzatziki
Sos tzatziki
Najlepszy sos cacyki do grilla.
Sos tzatziki, (cacyki) najlepszy sos do grilla, to bardzo popularny i lubiany grecki dip. Sos tzatziki pasuje też do gyrosa, shoarmy, warzyw, zwłaszcza pieczonych ziemniaków, a także opiekanego pieczywa. Grecka sałatka wiejska i sos tzatziki to najbardziej rozpoznawalne dania kuchni greckiej, które zyskały sławę ze względu na prostotę wykonania i niesamowity smak. Przygotowanie tzatziki jest proste, ale wymaga dobrej jakości składników, w tym gęstego jogurtu typu greckiego. Lubimy gęste sosy, dlatego w naszym przepisie na sos tzatziki proporcje jogurtu i ogórków wynoszą 1 do 1 czyli 400 g jogurtu i 400g ogórków. W ten sposób najczęściej przyrządza się sos tzatziki w Grecji. Tzatziki lub w spolszczonej wersji cacyki możesz doprawić odrobiną octu lub sokiem z cytryny.
Oryginalny przepis na grecki sos cacyki, najlepszy sos do grilla.Sos tzatziki przepis
- 400 g gęstego jogurtu typu greckiego,
- 400 g ogórków, w sezonie mogą to być ogórki gruntowe, a poza sezonom ogórki szklarniowe,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 duży pęczek koperku
- 1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka białego octu winnego,
- dodatkowo do dekoracji: 1 łyżka oliwy i czarne oliwki.
Jak zrobić sos tzatziki
1. Ogórki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na ok. 30 minut, a następnie delikatnie odciśnij i wylej sok z ogórka.
2. Do ogórków dodaj jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, ocet, oliwę i dokładnie wymieszaj.
Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Na koniec możesz delikatnie skropić dip tzatziki oliwą i udekorować czarnymi oliwkami albo plasterkami ogórka.
Do czego podawać sos tzatziki
Tzatziki jest najczęściej serwowany do dań z grilla, pasuje też do gyrosa, shoarmy, warzyw, zwłaszcza pieczonych ziemniaków i cukinii, a także opiekanego pieczywa. Ten dip możesz także podawać do frytek i ryb.
Udostępnij przepis na tzatziki
Spodobał Ci się przepis na sos tzatziki? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na swoim profilu na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest sos tzatziki
Tzatziki to dip, zupa lub rodzaj sosu popularny w krajach Europy Południowo -Wschodniej i na Bliskim Wschodzie. W skład tzatziki wchodzi gęsty jogurt zmieszany z ogórkami, czosnkiem, solą, oliwą z oliwek, a czasem także z octem winnym lub sokiem z cytryny. Ważny dodatek stanowią zioła takie jak koperek, a czasem również mięta, pietruszka i tymianek. Tzatziki jest podawany jako zimna przystawka (mezze). Słowo tzatziki pochodzi od perskiego zhazh, co oznacza mieszankę ziół. Przepisy podobne do tzatziki znajdziesz w kuchniach wielu narodów. Grecki tzatziki znany jest również jako tarator, cacik lub po polsku cacyki.
Cacyki, cacik, tzatziki czy tarator
Trudno dziś ustalić skąd pochodzi ten pyszny sos. Wielu znawców uważa, że pierwowzorem tzatziki jest indyjska raita, która do Grecji dotarła szlakami handlowymi przez Persję. Zresztą nazwa potrawy pochodzi od perskiego słowa zhazha, które oznacza mieszankę ziół. Inni twierdzą, że ten grecki dip powstał na bazie tureckiego chłodnika - cacık i wraz z podbojami osmańskimi rozprzestrzenił się na Bałkany i Bliski Wschód. W krajach Półwyspu Bałkańskiego tzatziki nosi nazwę tarator i jest szczególnie popularny w kuchni bułgarskiej i albańskiej. Często podaje się go tam jako zimną orzeźwiającą zupę, zwłaszcza w miesiącach letnich. Podobne dania można znaleźć w kuchniach krajów kaukaskich. W Polsce, bardzo dalekim odpowiednikiem sosu tzatziki jest mizeria.
Sos tzatziki.
Jadłam go litrami w Grecji.
OdpowiedzUsuń