Tureckie szaszłyki
Tureckie szaszłyki
Szaszłyki drobiowe - Sis Tavuk.
Tureckie szaszłyki Sis Tavuk, w dosłownym tłumaczeniu szaszłyki z kurczaka, oraz ich libański odpowiednik Shish Taouk, to ta sama potrawa, którą pewnie już kiedyś jadłaś, choćby podczas wakacji. Charakterystyczny kolor i smak tureckich szaszłyków drobiowych pochodzi z marynaty, która jednocześnie zmiękcza mięso tak, że dosłownie rozpływa się w ustach. Delikatne i soczyste tureckie szaszłyki z kurczaka podaje się zawinięte w cienki arabskich chleb lub na półmisku w towarzystwie warzyw, a czasem także ryżu. Częstym dodatkiem do tureckich szaszłyków jest sałatka tabbouleh lub najlepsza sałatka na grilla - libańska sałatka bewaz. Şiş Tavuk - tureckie szaszłyki drobiowe wywodzą się z kuchni osmańskiej, ale to danie bardzo popularne na całym Bliskim Wschodzie. Chociaż przepis jest bliskowschodni, to wszystkie składniki bez problemu kupisz w Polsce. Spolszczona nazwa tych szaszłyków to szisz tałuk.
Tureckie szaszłyki drobiowe Sis Tavuk w marynacie z jogurtu.Tureckie szaszłyki
1,5 kg filetów z piersi kurczaka bez skóry,
Maranta
- 6 łyżek stołowych gęstego jogurtu .
- 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka stołowa pasty paprykowej
- 6-7 ząbków czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 60 ml octu jabłkowego lub białego octu winnego
- 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 120 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- pół łyżeczki białego pieprzu
- ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- pół łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki,jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata
Tureckie szaszłyki przepis
1. Pokrój filety w średniej wielkości kostkę.
2. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty, aż uzyska jednolity kolor. Najwygodniej zrobić to w blenderze. Polej marynatą pokrojone mięso z kurczaka i wymieszaj. Odstaw kurczaka na całą noc do lodówki. Jeśli używasz pojemników próżniowych to wystarczy 30 minut (czas dotyczy pojemników Food Saver).
3. Nabij na szpikulec po 5 kawałków każdego. Grilluj na patelni grillowej, w piekarniku lub grillu węglowym albo elektrycznym do chwili zrumienienia mięsa. Jeśli masz OptiGrill Elite wybierz opcję "Pierś z kurczaka" i grilluj do średniego poziomu wysmażenia.
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na tureckie szaszłyki Şiş Tavuk ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest Şiş Tavuk - tureckie szaszłyki z kurczaka
Şiş Tavuk (po arabsku shish taouk lub shish tawook) to tradycyjny marynowany szaszłyk z kurczaka wywodzący się z kuchni Turków osmańskich. Shish tawook stał się popularnym daniem w wielu regionach Bliskiego
Wschodu, podczas rządów osmańskich od 1516 do
1918, w przypadku Libanu. Słowo şiş w języku tureckim lub shish w dialektach arabskich oznacza szpikulec, tavuk natomiast kurczaka. Tureckie szaszłyki Şiş Tavuk podaje się zawinięte w cienki arabski chleb jako kanapkę lub na półmisku z warzywami, czasem z ryżem lub frytkami. W wersji libańskiej do tych szaszłyków zazwyczaj podaje się toum (sos czosnkowy) i hummus, częstym dodatkiem jest też sałatka tabbouleh lub libańska sałatka bewaz.
W Libanie, Syrii i Jordanii czy Turcji shish tawook przyrządza się głównie na grillu na świeżym powietrzu, ale możesz je też przygotować na patelni grillowej, w piekarniku lub na grillu elektrycznym. To zdecydowanie zdrowsza wersja, o czym możesz przeczytać w artykule Grillowanie po zawale.
Tureckie szaszłyki.
Wyglądają niezwykle apetycznie. Chętnie wypróbuję Twój przepis na najbliższy weekendowy obiad:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak apetycznie, że od razu mam na nie ochotę. Jak będę u Rodziców, gdzie można rozstawić grill, zrobimy na pewno!
OdpowiedzUsuń