Jak ugotować bób
Jak ugotować bób
Przepis na gotowanie bobu po libańsku.
Jak ugotować bób przepis na gotowanie bobu po libańsku. Zastanawiasz się jak ugotować bób widząc piękne zielone fasolki? Mam dla Ciebie super prosty przepis na pyszny bób. Jest lekko pikantny i idealnie maślany. Wiele osób ma problem z tym, jak ugotować bób, ale to naprawdę nic trudnego. Ten łatwy przepis na bób po libańsku wymaga zaledwie kilku składników. Ugotowany bób podawaj jako przystawkę z dodatkiem świeżego chrupiącego chleba, dodawaj do sałatek czy makaronu. Gwarantuję, że smakuje obłędnie. Możesz też skorzystać z przepisu na turecka sałatka z ciecierzycą i zastąpić cieciorkę gotowanym bobem albo przygotować marynowany bób (przepis). Gotowany bób to zdrowa, pełna błonnika, witamin i składników odżywczych przekąska na każdą okazję. O tym czy bób jest zdrowy przeczytasz na końcu artykułu.
Sezon na świeży bób jest bardzo krótki, ale o każdej porze roku możesz wykorzystać bób mrożony lub suszony bób czyli fasolę fava. Sprawdź jak ugotować bób, aby za każdym razem smakował doskonale.
Kupując bób zwróć uwagę czy skórka jest jędrna i gładka, a kolor jednolicie zielony. Jeśli bób ma ciemniejsze plamki, to znaczy, że nie jest już pierwszej świeżości albo zaczyna się psuć.Gotowanie bobu to nic trudnego, wystarczy tylko pilnować czasu. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na gotowany bób.
Jak ugotować bób
przepis na bób po libańsku.
- 500 g bobu,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- pół łyżeczki cukru
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku lub natki kolendry,
- płatki czerwonej papryki i szczypta kuminu do smaku,
- sok z cytryny do smaku.
- sól do smaku.
Jak ugotować bób przepis
1. Świeży bób opłucz pod zimną bieżącą wodą.
2. Zagotuj wodę, dodaj cukier i wymieszaj. Jeśli bób będzie spożywany od razu, możesz też dodać sól. Do gotującej wody wrzuć bób.
3. Ugotowany bób opłucz natychmiast po wyjęciu z garnka zimną wodą i obierz z łupinek.
4. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę aż zrobi się szklista. Dodaj czosnek i często mieszając podsmażaj 30-40 sekund. Dodaj bób, dosól do smaku, wymieszaj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 2-3 minuty.
5. Zdejmij z ognia, dodaj posiekany świeży koperek i dobrze wymieszaj. Podawaj posypany płatkami czerwonej papryki i świeżym koprem z plasterkami cytryny, do skropienia przekąski.
Jak długo gotować bób świeży i mrożony
- bardzo młody, intensywnie zielony bób - około 4-5 minut, jeśli ma być al dente,
- nieco starszy bób o blado zielonkawej skórce - około10-12 minut,
- stary bób, może wymagać dłuższego czasu gotowania, nawet 20-30 minut
- bób mrożony gotujemy około 15-20 minut.
Ile czasu gotować bób suszony
Jeśli kupisz suszony bób, będziesz musiała moczyć go przez noc i gotować następnego dnia przez godzinę lub dłużej, do chwili, aż będzie miękki.
Udostępnij przepis jak ugotować bób
Spodobał Ci się przepis jak ugotować bób? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Jak smakuje bób
Bób, inaczej fasola fava, to jedna z najstarszych rośli uprawnych. Wraz z soczewicą, groszkiem i ciecierzycą był częścią diety wschodniośródziemnomorskiej już około 6000 lat p.n.e. Bób ma lekko orzechowy, nieco ziemisty smak z subtelnymi nutami słodyczy. Starszy, bardzo duży bób może mieć lekko gorzkawy posmak. Jednym z najprostszych sposobów przygotowania bobu w kuchni Bliskiego Wschodu jest po prostu smażenie go z czosnkiem i kolendrą.
Kiedy jest sezon na bób
Bób to warzywo sezonowe, a sezon na bób trawa zaledwie od połowy czerwca do końca sierpnia. Bób możesz jednak kupić niezależnie od pory roku. W wielu marketach znajdziesz w zamrażarkach, bób mrożony, a na półkach bób konserwowy. Przez cały rok jest też dostępny, głównie w sklepach internetowych, bób suszony.
Czy możesz zamrozić surowy bób?
Tak, bób można zamrażać, ale najlepiej wypłukać i zblanszować go przed zamrożeniem. Zblanszowane ziarna należy osuszyć przed umieszczeniem ich w hermetycznym pojemniku i zamrożeniem na okres do 12 miesięcy. Możesz zamrozić nawet surowy bób, ale po rozmrożeniu zmieni się jego konsystencja.
Czy bób jest zdrowy
Bób ma zaledwie 76 kalorii w 100 g. Jest bogaty w składniki odżywcze. 100 g bobu zawiera 14 g węglowodanów, prawie 6 g błonnika i 7 g białka, co czyni go doskonałym źródłem białka roślinnego i cennym składnikiem diety wegan i wegetarian. Również dieta po zawale może zostać wzbogacona o gotowany bób. Bób jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i zawiera wiele minerałów, w tym żelazo, magnez i fosfor oraz sterole roślinne, które, jak wykazano, pomagają obniżyć poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.
Do aranżacji zdjęć wykorzystałam
- miseczki Kendra i talerzyk Pion ze sklepu Fabryka Form
- patelnia 20 cm z powłoką nieprzywierającą marki Kohersen
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych