Karkówka z grilla
Karkówka z grilla
Co zrobić z grillowanej karkówki.
Karkówka z grilla to niezwykle smaczne i sycące danie, ale jeśli zostało Ci trochę grillowanej karkówki lub innego mięsa, możesz je podać w pysznym sosie słodko - kwaśnym. To świetny pomysł na wykorzystanie resztek mięsa, które zostało po grillu. Karkówka z grilla jest krucha i soczysta, a sos słodko kwaśny doskonale podkreśla jej smak. Jeśli nie piekłaś na grillu karkówki, wykorzystaj zgillowany boczek, łopatkę wieprzową lub krewetki. Zamiast przygotowywać sos słodko kwaśny od podstaw możesz użyć doskonale zbalansowanego sosu słodko kwaśnego z ananasem marki Dawtona. Ma dobry, krótki skład, nie zawiera konserwantów i jest niskokaloryczny. Mięso z grilla z sosem słodko kwaśnym smakuje obłędnie. Jeśli znudziła Ci się tradycyjna karkówka z grilla, to danie będzie idealnym rozwiązaniem.
Grillowana karkówka w sosie słodko kwaśnym z ananasem.Karkówka z grilla
- 5-6 plastrów zgrillowanej karkówki, boczku, łopatki wieprzowej albo grillowane krewetki,
- 2-3 łyżki oliwy z chili, a w ostateczności oleju rzepakowego wymieszanego z mielonym chili,
- 1 opakowanie sosu słodko kwaśnego z ananasem Dawtona
- sól i mielony czarny pieprz do smaku
- kilka gałązek szczypiorku
Karkówka z grilla z sosem słodko kwaśnym
1. Zgrillowane mięso pokrój paski o szerokości około 2 cm i długości 5-6 cm. Wymieszaj mięso oliwą z chili i oprósz mielonym czarnym pieprzem. Odstaw mięso na około 30 minut, a najlepiej na całą noc do lodówki.
2. Przełóż mięso na głęboką patelnię, dodaj sos słodko kwaśny z ananasem i podgrzej, aby danie było gorące.
3. Dodaj pokrojony szczypior i wymieszaj. Podawaj z ziemniakami, pieczywem lub ryżem.
Udostępnij przepis na karkówkę z grilla z sosem słodko kwaśnym
Spodobał Ci się przepis na karkówkę z grilla ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Sos słodko kwaśny z ananasem
Ten sos to klasyka kuchni chińskiej i jeden z najpopularniejszych w Europie sosów Państwa Środka. Przepis powstał prawdopodobnie w XVIII wieku. Potrawa pierwotnie składała z pokrojonej w kostkę, panierowanej i smażonej w głębokim tłuszczu wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym z pomidorów, papryki, ananasa i cebuli. Na początku XX wieku, wraz z chińskim emigrantami danie trafiło do Stanów Zjednoczonych, a później do Europy. Zamiast wieprzowiny zaczęto też przygotowywać w ten sposób mięso drobiowe w ten sposób powstał przepis na kurczaka w sosie słodko kwaśnym, który nosi nazwę koe lu kai. Ta potrawa znalazła się w menu większości chińskich restauracji poza Chinami.
Sos słodko kwaśny Dawtona
Jeśli
nie masz czasu na przygotowanie od podstaw tej potrawy, to gęsty i
kremowy, sos słodko - kwaśny z ananasem Dawtona jest produktem, który
ułatwi Ci zadanie i zminimalizuje nakład pracy. W jego skład wchodzą
wyłącznie naturalne składniki, bez konserwantów i ulepszaczy. Pełny
smaku i aromatu sos słodko-kwaśny z ananasem zawiera m.in. pomidory,
ananasy, paprykę, marchew, cebulę i przyprawy. Doskonale komponuje się z
ryżem i do niego jest przeznaczony, ale moim zdaniem jest to sos
niezwykle uniwersalny. Podaję go np. z makaronem ryżowym lub kremowymi
ziemniakami puree. Sprawdza się jako sos grillowanych warzyw, ale równie dobrze smakują pierogi tureckie manti w sosie słodko kwaśnym.
Sosy Dawtona swój niepowtarzalny smak zawdzięczają starannemu doborowi składników i przypraw. Warzywa pochodzą z własnych pól tej polskiej rodzinnej firmy, która od niemal 30 lat działa w oparciu o model “od ziarenka po puszkę”. Wyróżnikiem jest wielkość porcji - 550 g opakowanie sosu pozwala przygotować obiad dla czteroosobowej rodziny. Oprócz wspomnianego wyżej sosu, Dawtona ma też w ofercie inne propozycje, m.in. sosy do makaronu, kaszy, w tym sos węgierski, sos pomidorowy, tajski z bazylią i chili czy też sos boloński z bazylią. Te smaczne sosy pozwalają skomponować wiele różnych dań obiadowych, których przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.
Materiał powstał we współpracy z marką Dawtona.Karkówka z grilla.
Karkówka z grila smakuje chyba najlepiej jak jeszcze potrafi się ją upiec :) a wiem że nie kazdy to potrafi. U nas niestety nie przejdą żadne sosy, a tym bardziej słodo-kwasne :( my najlepiej lubimy karkówkę z w przyprawach, ewentualnie w piwie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób na wykorzystanie takiego sosu. Do tej pory używałam go do kurczaka, ryżu lub makaronu. Warto go zapamiętać. Bernadeta
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis dla tych, którzy lubią mięsne potrawy. W okresie letnim na pewno się przyda :-) Edyta
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, na przygotowanie dania, gdy zostanie mięso po grillowaniu. Muszę poszukać takich sosów :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie! Niecodzienne wykorzystanie sosu, którego jeszcze nie miałam okazji dorwać w swoje ręce! Całość z dodatkiem ananasa musi mieć fantastyczny smak!
OdpowiedzUsuńSos zapowiada się bardzo smacznie. Można pysznie go wykorzystać, kiedy mamy mało czasu na przygotowanie posiłku.
OdpowiedzUsuń