TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Domowy ketchup

Ketchup z pomidorów najlepszy przepis.

Domowy ketchup i przepis na prosty sos pomidorowy do wszystkiego to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru pomidorów. Nie ma nic lepszego, niż gęsty domowy ketchup do frytek, kanapek czy kiełbaski z grilla. Przepis na domowy ketchup jest wyjątkowo łatwy, a zrobienie go samodzielnie pozwala uniknąć dodawania konserwantów. Taki gęsty ketchup z pomidorów smakuje o wiele lepiej niż wszystko, co możesz kupić w sklepie. Żeby zrobić domowy ketchup najlepszy, jaki kiedykolwiek jadłaś, potrzebujesz tylko kilku składników. Dobry ketchup zaczyna się od cebuli zrumienionej w niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy czosnek i chili. Później pozostaje wystarczy tylko dodać przyprawy i pomidory, odparować ketchup do pożądanej konsystencji i zmiksować. Prawda, że to łatwy przepis na ketchup domowy?

Jeśli lubisz ketchup to spodoba Ci się też przepis na domowy sos sriracha  oraz przepis na sos adżika

domowy-ketchup
Domowy ketchup powinien smakować tak jak lubisz, dodawaj zioła i przyprawy, aby wzmocnić jego smak.
 

Domowy ketchup najlepszy przepis

  • 2,5 kg mięsistych pomidorów, np. Lima, Śliwkowe lub San Marzano, 
  • 100 ml octu jabłkowego lub czerwonego octu winnego
  • 50 g cukru lub 75 g erytrolu 
  • 1 duża cebula biała lub czerwona,
  • opcjonalnie 1 mała papryczka chili, lub więcej do smaku
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki oliwy
  • szczypta mielonego cynamonu, 
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 
  • 3-4 goździki
  • 2 łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 mały liść laurowy,  
  • 2-3 kulki ziela angielskiego, 
  • 1 łyżeczka soli lub więcej do smaku,
  • mielony czarny pieprz do smaku.
  • opcjonalnie kawałek selera wielkości dużego orzecha włoskiego (lub więcej do smaku), starty na tarce o grubych oczkach. Dodaj go po podsmażeniu cebuli i podsmażaj przez 1-2 minuty. Seler i sól możesz w przepisie na ketchup zastąpić dodając sól selerowa - przepis.

Jak zrobić domowy ketchup

1. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj, a chili oczyść z pestek i pokrój na plasterki.

2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, wytnij twarde szypułki. Pokrój pomidory na mniejsze kawałki. Ja często usuwam też gniazda nasienne, ale nie jest to koniczne.

3. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj cebulę i podsmażaj do uzyskania jasnozłotego koloru. Dodaj pokrojone chili i czosnek, często mieszając podsmażaj około 40 sekund. Uważaj też, żeby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy.

4. Zagotuj ocet z goździkami, liściem laurowym, zielem angielskim i gorczycą. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Wyłącz płomień, nałóż pokrywkę i pozostaw na 30 minut, a następnie przecedź ocet przez sitko.

5. Do podsmażonej cebuli dodaj pomidory, przecedzony ocet, cynamon, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę i połowę cukru lub słodzika. Wymieszaj składniki, jeśli domowy ketchup jest za mało słodki, to dodaj pozostały cukier. Gotuj bez przykrycia, aż pomidory całkowicie się rozpadną, a następnie zmiksuj, do takiej konsystencji, jak lubisz.

6. Zmiksowany ketchup podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości. Przy tej ilości składników zajmie to około 45-60 minut. Jeśli zwiększysz ilość pomidorów czas odparowywania będzie dłuższy. 

7. Gorący ketchup przełóż do czystych wyparzonych słoików, natychmiast zakręć i pasteryzuj około 10-15 minut od chwili zagotowania wody.

domowy-ketchup

Udostępnij przepis na gęsty domowy ketchup

Spodobał Ci się przepis na domowy ketchup ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Ketchup z wolnowaru

1. Przygotuj składniki zgodnie z opisem powyżej - punkty 1 - 4.

2.  Przełóż podsmażoną cebulę do wolnowaru. Dodaj zmiksowane pomidory, ocet, cynamon, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę i połowę cukru lub słodzika.Wymieszaj i uruchom wolnowar. Jeśli  ketchup jest za mało słodki, to dodaj pozostały cukier.

  • opcja Low - 16 godzin lub dłużej do uzyskania oczekiwanej gęstości. Pierwsze 5 godzin z zamkniętą pokrywą, a następnie z mocno uchyloną pokrywą.

Jakie pomidory na ketchup

Do ketchupu najlepsze są mięsiste pomidory z takich odmian jak Lima,  Śliwkowe, San Marzano lub Rumba Ożarowska. Ketchup można zrobić także z pomidorów malinowych lub bawole serce, ale czas odparowywania soku jest wówczas znacznie dłuższy.  Pomidory śliwkowe nadają ketchupowi delikatnie korzenny smak i ciemniejszy kolor.

domowy-ketchup
Do przygotowania ketchupu i innych przetworów wybierz mięsiste pomidory np. Lima lub San Marzano.

Jakie przyprawy pasują do domowego ketchupu

Idealny domowy ketchup, powinien mieć taki smak jaki lubisz. Możesz go wzbogacić ziołami i ulubionymi przyprawami. Żeby przygotować smakowy domowy ketchup do podanych wyżej proporcji składników możesz też opcjonalnie dodać niżej wymienione przyprawy.

Wybierz jeden, maksymalnie dwa z niżej wymienionych dodatków:

  • curry w proszku,
  • suszone oregano,
  • chili w płatkach, kashmiri chili lub papryka gochugaru,
  • imbir świeży lub suszony,
  • suszona bazylia
  • odrobina octu balsamicznego.

Skąd się wziął ketchup

Ketchup czyli sos pomidorowy na zimno najprawdopodobniej pochodzi z Chin. Chiński termin „keh jup” dosłownie oznacza „sos pomidorowy”. Pierwotnie była to zaprawa stosowana do przyrządzania potraw rybnych. Przepisy na ketchup z pomidorów zaczęły pojawiać się w brytyjskich, a następnie amerykańskich książkach kucharskich w XVIII wieku. Ale z pewnością nie był to keczup, który rozpoznalibyśmy dzisiaj. Większość brytyjskich przepisów wymagała składników takich jak grzyby, orzechy włoskie, ostrygi lub sardele, aby odtworzyć pikantny smak po raz pierwszy napotkany w Azji. Keczup z grzybów był rzekomym ulubieńcem Jane Austen. 

Pierwsza znana opublikowana receptura keczupu pomidorowego pojawiła się w 1812 roku i została opracowana przez naukowca i ogrodnika Jamesa Mease, który nazwał pomidory „jabłkami miłości”. Jego przepis zawierał miąższ pomidorowy, przyprawy i brandy, ale brakowało mu octu i cukru. W 1876 roku Henry J. Heinz, opracował przepis, który wykorzystywał ocet oraz dojrzałe, czerwone pomidory – które mają więcej naturalnego konserwantu zwanego pektyną. Heinz zaczął produkować keczup bez konserwantów i wkrótce zdominował rynek. W 1905 roku firma sprzedała pięć milionów butelek keczupu.

domowy-ketchup
Domowy ketchup.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych