Sangria jabłkowa
Sangria jabłkowa
Orzeźwiający napój owocowy na lato.
Sangria jabłkowa przepis na idealny napój na każdą porę roku. Sangria jabłkowa równie dobrze smakuje na zimno z kostkami lodu, jak i na ciepło w jesienny wieczór. Sangria jabłkowa jest jednym z wielu wariantów popularnego hiszpańskiego i portugalskiego napoju alkoholowego na bazie czarownego wina. Jest zarazem jednym z naszych ulubionych koktajli, ponieważ można ją przygotować na setki sposobów dodając sezonowe owoce, soki owocowe, likiery lub mocniejsze alkohole. Sangria jabłkowa występuje też w wersji z białym winem - tzw. sangria blanca i bynajmniej nie musi to być wino z wyższej półki. Ten przepis nawiązuje do klasycznej sangrii. Ma orzeźwiający, owocowy i lekko słodki smak.
Hiszpańska sangria przepis na orzeźwiający napój na lato.Sangria jabłkowa
- 1 Jabłko Grójeckie
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki cukru lub do smaku
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 butelka (750 ml) hiszpańskiego wytrawnego białego lub czerwonego wina, np. Rioja,
- 300 ml soku jabłkowego
- 300 ml soku pomarańczowego
- opcjonalnie 100 ml koniaku lub brandy
- opcjonalne dodatki: laska cynamonu, gałązka rozmarynu, plastry pomarańczy, 3-4 goździki, pestki owoców granatu.
Sangria jabłkowa przepis
1. Jabłko i pomarańczę pokrój w cienkie plasterki i wymieszaj je z cukrem i cynamonem.
2. Przełóż owoce do dużego dzbanka (musi się w nim zmieścić jeszcze wino, sok jabłkowy i pomarańczowy) i odstaw na około 30 minut.
3. Dodaj wino, sok jabłkowy, sok pomarańczowy i wymieszaj.
4. Sangrię podawaj mocno schłodzoną lub z kostkami lodu.
Udostępnij artykuł
Spodobał Ci się przepis na napój sangria jabłkowa ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest sangria
Sangria to tradycyjny hiszpański i portugalski napój alkoholowy. Składa się z wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu i ewentualnie winiaków lub likierów albo mocniejszych alkoholi. Zgodnie z przepisami UE tylko Hiszpania i Portugalia mogą oznaczać swój produkt jako Sangria; podobne produkty z innych regionów muszą być nazywane inaczej. Początkowo sangria była napojem rolników, przyrządzano ją tylko z wina i wody i podawano ją najczęściej w czasie żniw. Wraz z upływem czasu zaczęto dodawać do sangrii cukier, owoce i mocne alkohole.
Nazwa sangria (z hiszpańskiego: krwawienie) została nadana temu trunkowi ze względu na jego głęboki czerwony kolor. Przepisy na sangrię różnią się znacznie, nawet w samej Hiszpanii. Podstawowymi składnikami są zawsze czerwone wino i lokalne sezonowe owoce - brzoskwinie, nektarynki, jagody, jabłka, gruszki. Najczęściej słodzona jest cukrem i sokiem pomarańczowym. Niektóre przepisy na sangrię, oprócz wina i owoców, zawierają dodatkowe składniki, takie jak brandy, woda gazowana lub likier smakowy.Obecnie popularna jest też wersja z białym winem - tzw. sangria blanca.
Materiał reklamowy powstał w ramach współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.
Blog Cztery Fajery to osobisty blog pisany i redagowany z myślą o osobach szukających sprawdzonych przepisów. Na blogu mogą pojawiać się różne formy płatnej reklamy, artykuły sponsorowane lub linki partnerskie do stron firm z którymi współpracujemy.
Na blogu Cztery Fajery nigdy nie zamieszczamy linków afiliacyjnych - oznacza to, że NIE otrzymujemy prowizji za dokonane przez Czytelników bloga zakupy na stronach firm partnerskich.
Sangria jabłkowa.
Wygląda bardzo apetycznie. Na weekend mam imprezę i chętnie przygotuję:-)
OdpowiedzUsuń