Spirulina – z czym to się je?
Spirulina – z czym to się je?
Szukasz produktów, które urozmaicą Twoją codzienną dietę i wzbogacą ją o solidną porcję składników odżywczych? Wypróbuj spirulinę. Ten niepozorny zielony proszek to prawdziwa witaminowa bomba, którą wykorzystasz w swojej kuchni na wiele sposobów.
Spirulina to rodzaj algi występującej głównie w jeziorach Afryki Centralnej. Ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów i składników odżywczych zaliczana jest do superfoods. Pod tym pojęciem kryją się nieprzetworzone produkty spożywcze, wyróżniające się wysoką wartością odżywczą. Spirulina stanowi bogate źródło dobrze przyswajalnego białka, magnezu, żelaza i beta-karotenu. Ponadto zawiera m.in. witaminy z grupy B oraz kwas gamma-linolenowy. Więcej o właściwościach spiruliny przeczytasz na: https://www.trec.pl/baza-wiedzy/spirulina.html .
Kto powinien włączyć spirulinę do diety?
Spirulina może pojawić się w menu każdego, kto stara się prowadzić zdrowy tryb życia i pragnie urozmaicić swoją dietę w produkty bogate w cenne składniki odżywcze. Można jednak wyszczególnić grupy, którym szczególnie poleca się włączenie jej do diety. Należą do nich:
- wegetarianie i weganie – osoby rezygnujące z mięsa powinny szukać alternatywnych źródeł białka oraz żelaza. W oba te składniki bogata jest spirulina. Zawiera więcej białka niż tofu, ponadto ma w składzie osiem aminokwasów egzogennych, czyli takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość żelaza oraz witaminy B12;
- chorzy na cukrzycę – spirulina pomaga obniżyć poziom cukru we krwi;
- osoby z wysokim cholesterolem – spirulina redukuje odkładający się w tętnicach cholesterol, zapobiegając miażdżycy i udarowi mózgu;
- osoby z wysokim stężeniem arsenu w organizmie – arsen znajduje się w ryżu i jego przetworach, na jego wysoką podaż narażeni są palacze oraz... wszyscy, którzy oddychają powietrzem zanieczyszczonym smogiem, o co zimą nietrudno. Spirulina pomaga usuwać metale ciężkie z organizmu;
- dbający o linię – dzięki zawartości fenyloalaniny sprulina hamuje apetyt, zaś zawarty w niej błonnik pozytywnie wpływa na przemianę materii.
Spirulina – zastosowanie w kuchni
Spirulina występuje w sproszkowanej formie, dzięki czemu można łatwo ją dodać do różnego rodzaju potraw. Możesz przygotować zielony koktajl ze spiruliną z ulubionych owoców i warzyw. Wystarczy zmiksować banana, jabłko, garść jarmużu lub szpinaku, łyżeczkę spiruliny z sokiem z pomarańczy czy limonki, by uzyskać napój pełen witamin.
Łyżeczka sproszkowanej spiruliny z powodzeniem wzbogaci również guacamole, podkręcając zieloną barwę tej popularnej pasty. Chcesz przygotować zdrowy obiad z dodatkiem spiruliny? Dodaj ją do bazyliowego pesto serwowanego z ulubionym makaronem.
Warto pamiętać o zasadzie „co za dużo, to nie zdrowo” – maksymalna dzienna dawka spiruliny to łyżka stołowa.
Spirulina występuje również jako suplement w postaci tabletek. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy obawiają się specyficznego smaku tej algi.
Spirulina zawiera rhodium irydium są to pierwiastki życia które powinniśmy uzupełniać aby je podrzymać
OdpowiedzUsuń