Zupa kurkowa
Zupa kurkowa – przepis na zupę z kurek z ziemniakami i koperkiem. Najlepsza kurkowa jak u babci
Pyszna zupa kurkowa przepis, który co roku otwiera u nas sezon grzybowy, jest szybka do przygotowania, pełna smaku i bardzo aromatyczna. To bardzo prosty przepis na zupę z kurek z dużą ilością świeżych grzybów z ziemniakami i koperkiem. Każda łyżka zupy kurkowej z ziemniakami jest prawdziwą ucztą, chociaż smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjna zupa grzybowa z ziemniakami. Świeże składniki na zupę kurkową są w sezonie grzybowym łatwo dostępne. Jeśli chcesz, możesz pominąć ziemniaki i ugotować zupę kurkową z makaronem.
Zupa z kurek przepis na zupę kurkową ze świeżych kurek i ziemniaków ze śmietaną i koperkiem.Grzyby podsmażam z cebulą i czosnkiem, a następnie łączę z ziemniakami i marchewką. Do tego samego garnka wlewam się domowy bulion warzywny i dodaję śmietankę, aby uzyskać idealną konsystencję zupy ze świeżych kurek. Nie ma nic lepszego niż miska gorącej zupy z kawałami grzybów, śmietaną i odrobiną świeżej zieleniny. Koniecznie wypróbuj przepis na zupę z kurek. Pamiętaj, że zupę zaprawianą śmietaną przechowujemy w lodóce, nie zamrażamy jej.
Składniki na zupę kurkową zaprawianą śmietaną
- 2 łyżki masła,
- 1 średnia cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 duże ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 500 g kurek,
- około 1 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, najlepszy jest domowy bulion,
- około pół szklanki śmietanki kremówki 30-36%, ale możesz dodać więcej,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 1 łyżka drobno posiekanej zieleniny – natki pietruszki lub szczypiorku,
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie można dodać dużą szczyptę kurkumy dla koloru.
Pyszna zupa kurkowa przepis jak zrobić zupę z kurek krok po kroku
Przygotowanie zupy kurkowej jest łatwe i szybkie. Możesz zrobić zupę zaprawianą śmietaną lub zupę kurkową niezabielaną. Nam bardziej smakuje zupa kurkowa zaprawiana śmietaną, ale jest bardziej kaloryczna.
Przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj koperek i ząbki czosnku. Obrane ziemniaki pokrój w małą kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Oczyść kurki. Umyj grzyby, duże przekrój na 2-4 części w zależności od wielkości. Małe, młode kurki zostaw w całości.
Podsmaż składniki na zupę kurkową. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będzie miękka i szklista. Dodaj czosnek i często mieszając, smaż przez 1 minutę. Do podsmażonej cebuli dodaj kurki i dość często mieszając, smaż jeszcze około 5-6 minut. Przełóż zawartość garnka do miski i odstaw na bok.
Do garnka dodaj kolejną łyżkę masła i zwiększ ogień. Dodaj obrane ziemniaki podsmażaj przez około 2-3 minuty bez mieszania, pozwalając im trochę się przyrumienić. Dodaj marchewkę i smaż jeszcze około 2 minut.
Ugotuj pyszną zupę kurkową. Do garnka wlej bulion warzywny lub drobiowy. Dodaj kurki podsmażone z cebulą i czosnkiem. Na koniec dodaj szczyptę kurkumy i zagotuj zupę. Zmniejsz płomień i gotuj przez około 15 minut na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Zabiel zupę kurkową. Zahartuj śmietankę, dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę, powoli dodaj zahartowaną śmietankę do kurkowej.
Dopraw zupę do smaku. Do zupy dodaj natkę albo posiekany koperek lub szczypiorek. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wyłącz płomień. Zupę podaję posypaną do dekoracji świeżym koperkiem.
Pamiętaj, że zupę zaprawianą śmietaną należy jeść na świeżo i nie powinno się jej zamrażać. Taka zupa może być przechowywana w lodówce do 2 dni,
Opcjonalnie możesz zagęścić zupę. W razie potrzeby można zagęścić zupę mąką rozmieszaną z kilkoma łyżkami zupy.
Udostępnij przepis na zupę kurkową jak u babci
Spodobał Ci się przepis na zupa kurkowa ze świeżych kurek ?To jedna z naszych ulubionych zup. Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Zobacz moje inne przepisy z kurkami i innymi grzybami
Sos z kurek – tradycyjny sos kurkowy na maśle ze śmietaną.
Sos grzybowy – prosty przepis na sos ze świeżych grzybów leśnych.
Zupa grzybowa – najlepszy przepis na zupę grzybową ze świeżych lub mrożonych grzybów, borowików albo podgrzybków.
Zupa grzybowa z ziemniakami – przepis na czeską zupę grzybową z ziemniakami z koperkiem i jajkiem.
Zupa kurkowa z ziemniakami czy z makaronem?
Kurkowa świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z makaronem, a wybór zależy głównie od Twoich upodobań, bo najlepsze przepisy, to te, które Tobie smakują.
- Kurkowa z ziemniakami ma bardziej tradycyjny, wiejski charakter. Ziemniaki dodają zupie treściwości, taka kurkowa jest bardziej sycąca.
- Zupa kurkowa z makaronem jest delikatniejsza, a przy okazji przygotowanie może być szybsze. Cienkie nitki lub małe muszelki dobrze wchłaniają smaki zupy.
Obie wersje tej wyjątkowej zupy kurkowej są pyszne, więc wybór zależy od tego, czy chcesz zrobić bardziej sycące danie, czy lekką, ale wciąż aromatyczną kurkową. A Ty wolisz zupę z kurek z ziemniakami czy z makaronem?
Jak oczyścić kurki świeże?
Najszybszy
sposób, żeby oczyścić kurki to wrzucenie ich na chwilę do dużej miski
wypełnionej wodą, a następnie usunięcie zanieczyszczeń. Trzeba to zrobić szybko,
bo grzyby chłoną dużo wody. Podczas czyszczenia świeżych grzybów możesz też użyć szczoteczki, aby delikatnie zetrzeć wszelkie
zabrudzenia.
Jaka powinna być najlepsza zupa kurkowa? Kurkowa jak u babci
Kurkowa to prawdziwy hit jesieni i jedna z naszych ulubionych zup. Wystarczy kilka łyżek gorącej zupy, aby poprawić nam humor. Jest prosta w przygotowaniu, ale istnieje kilka istotnych szczegółów, o których warto pamiętać. Aby była naprawdę wyjątkowa, składniki na zupę kurkową powinny być świeże. Domowy bulion – to podstawa dobrej kurkowej. Nie gotuj tej pysznej zupy na bulionach w kostce. Pokrój ziemniaki w małą kostkę, aby nie wydłużać czasu gotowania. Zbyt długo gotowane grzyby stracą smak i strukturę.
Jeśli nie masz czasu, to zupa kurkowa z makaronem jest tak samo pyszna, a smak zupy zachwyca każdego. Naszym zdaniem zupa kurkowa zaprawiana śmietaną jest smaczniejsza niż kurkowa niezabielana.
Czy przygotowanie zupy kurkowej zajmuje dużo czasu?
Przygotowanie zupy kurkowej nie jest czasochłonne, ale żeby dokładnie oczyścić kurki, potrzebujesz chwilę czasu. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie domowego bulionu, to gotowanie się przedłuży. W sumie przygotowanie zupy kurkowej zajmuje około 40-60 minut.
Czy warto jeść kurki?
Kurki (inaczej pieprznik jadalny) są bogate w witaminę D, która wspomaga zdrowie kości i działa przeciwzapalnie oraz polisacharydy, które chronią komórki przed uszkodzeniem, wspierają odpornościowy i zmniejszają stan zapalny. Zawarty w grzybach błonnik pomaga obniżyć poziomu cholesterolu.
Zupa kurkowa.
Przepyszna propozycja. Kurki uwielbiam. Na weekend przygotuję Twoją zupkę :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale tak smakowicie wygląda, że skuszę się wkrótce, będzie gotowanie 😉
OdpowiedzUsuńCzy można użyć kurek mrożonych ? I czy wtedy je rozmrażać ?
OdpowiedzUsuńtak, mogą być mrożone kurki.
UsuńZupa przepyszna, łatwy przepis! Uczta smaku!
OdpowiedzUsuńWłaśnie się zupka gotuje 😁😋
OdpowiedzUsuń