Spaghetti aglio olio e peperoncino
Spaghetti aglio olio e peperoncino
Pomysł na szybki obiad z makaronem - spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili.
Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis na proste, szybkie i smacznie włoskie danie z zaledwie pięciu składników. Prawie wszystkie wymienione są w nazwie, bo spaghetti aglio olio e peperoncino oznacza makaron spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili. Zacznij gotować makaron, zanim zrobisz cokolwiek innego, ponieważ przepis na spaghetti aglio olio e peperoncino zajmuje dokładnie tyle czasu, ile trwa ugotowanie makaronu. Istnieje wiele klasycznych włoskich dań, które można zrobić bardzo szybko, ale makaron spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili jest moim zdaniem najłatwiejszy. Cały sekret tkwi w prostocie i dobrej jakości składnikach. Do spaghetti aglio olio e peperoncino wybierz makaron z pszenicy durum i najlepszą oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, jaką uda Ci się kupić, ponieważ to ona decyduje o smaku tej potrawy.
Spaghetti aglio olio e peperoncino to jeden z najpopularniejszych przepisów na makaron we Włoszech, ale jeśli wolisz dania z mięsem, to zajrzyj po przepis na sos mięsny do makaronu.
Makaron po włosku czyli spaghetti aglio olio e peperoncino makaron spaghetti z czosnkiem, oliwą i chili. Proste i szybkie danie z patelni Kohersen, która od lat jest po prostu niezastąpiona :)Spaghetti aglio olio e peperoncino
- 2 całe świeże lub suszone papryczki peperoncini, ale jeśli nie masz to dodaj pół papryczki chili lub pół łyżeczki chili w płatkach,
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 4 ząbki czosnku,
- 1 pęczek natki pietruszki
- 200 g makaronu spaghetti lub linguine
- opcjonalnie ser typu parmezan lub pecorino.
Spaghetti aglio olio e peperoncino przepis
1. Zagotuj w garnku osoloną wodę. Dodaj makaron, gotuj go około 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Powinien być al dente.
2. Jeśli masz świeże papryczki, to pokrój je na plasterki o grubości około 3-4 mm, natomiast jeśli używasz suszonych to wystarczy je rozgnieść lub pokruszyć. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Natkę pietruszki posiekaj.
3. Na głęboką patelnię z nieprzywierającą powłoką wlej oliwę. Do zimnej oliwy dodaj czosnek i papryczki, często mieszając smaż na niedużym ogniu, aż czosnek stanie się niemal przezroczysty lub jasnozłoty. Zazwyczaj zajmuje to od 2 do 3 minut. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy i może zepsuć smak spaghetti aglio olio e peperoncino. Wyłącz ogień, dodaj natkę z pietruszki (zostaw trochę do posypania gotowego makaronu z czosnkiem, oliwą i chili) i wymieszaj.
4. Odcedź makaron, ale zostaw około 1 szklanki wody, w której się gotował. Przełóż makaron na patelnię, wlej około 1/2 szklanki wody z
gotowania makaronu i gotuj energicznie mieszając. W razie potrzeby
dodawaj po trochu pozostałą wodę, aby dogotować makaron.
Dopraw do smaku solą i wymieszaj. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać natką pietruszki i startym na tarce o grubych oczkach serem typu pecorino.
Porada: Jeśli boisz się, że przypalisz czosnek, to zmiażdż ząbki czosnku, podsmażaj do chwili, aż zrobi się jasnozłoty, a następnie wyjmij przed dodaniem makaronu.
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na spaghetti aglio olio e peperoncino ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest Spaghetti Aglio e Olio e peperoncino
Spaghetti Aglio e Olio to tradycyjne danie neapolitańskie, które dzięki prostocie przygotowania i niedrogim, łatwo dostępnym składnikom stało się jednym z symboli kuchni włoskiej. Ten przepis jest uboższą wersją klasycznego linguine z białymi małżami i był jedyną opcją dla osób, których nie było stać na zakup drogich składników. Przepis na Spaghetti Aglio e Olio (zwany Aglio, Olio e Peperoncino) po raz pierwszy pojawił się w książce kucharskiej „Cucina Teorico Pratica” napisanej przez Guido Cavalcantiego w 1837 roku pod nazwą „Uermiculi Aglio e uoglie”
Co to jest linguine?
Przygotowując spaghetti aglio olio e peperoncino. możesz wykorzystać makaron spaghetti lub makaron linguine. Oba są mają kształt długich, prostych nitek, ale makaron linguine, jest troszkę grubszy i spłaszczony. Linguine to makaron o szerokości 4 milimetrów pochodzący z Genui we Włoszech. Jego cieńsza wersja nosi nazwę linguettine. Ten makaron tradycyjnie podaje się z sosami. Linguine jest dostępny zarówno w wersji z białej mąki, jak i pełnoziarnistej, ale pierwotnie był wytwarzany z pszenicy durum.Kosztuje kilka złotych, można go kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.
W Stanach Zjednoczonych Narodowy Dzień Linguine przypada 15 września każdego roku.
Uwielbiam makaron podany w takiej formie.
OdpowiedzUsuń