Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym
Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym
Zapiekane gołąbki.
Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym przepis babci na zapiekane gołąbki, który zawsze się udaje. Zamiast sosu pomidorowego możesz przygotować do gołąbków sos grzybowy (przepis). Pieczone gołąbki z piekarnika lub przystawki grillowej są idealnym daniem na chłodne jesienne i zimowe miesiące. Zapiekane gołąbki w sosie pomidorowym są soczyste i miękkie, możesz je podać z ziemniakami lub z pieczywem. Ten prosty przepis na gołąbki pieczone w sosie pomidorowym nie doprowadzi Cię do bankructwa, wymaga tylko mielonego mięsa, ryżu, kapusty i passaty pomidorowej. Jeśli chcesz możesz owinąć gołąbki boczkiem, takie również smakują obłędnie. Tradycyjne gołąbki pieczone w piekarniku wg przepisu babci to smak mojego dzieciństwa. Jednak przy obecnych cenach prądu, jeśli przygotowuję mniejszą porcję, to zamiast korzystać z piekarnika, robię gołąbki pieczone w przystawce do grilla.
Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym przepis babci, który zawsze się udajeGołąbki pieczone w sosie pomidorowym
proporcje na około 16-18 gołąbków- 1 duża główka kapusty lub dwie kapusty włoskie,
- około 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub mieszane),
- 100 g ryżu lub kaszy gryczanej,
- 2 średnie cebule,
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej lub ostrej,
- 3-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- tłuszcz do smażenia cebuli
- 500 ml passaty pomidorowej, ale możesz zastąpić koncentratem pomidorowym rozrobionym z wodą lub zmiksowanymi pomidorami z puszki,
- 150-200 ml bulionu lub wody,
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1 płaska łyżka mąki,
- opcjonalnie wędzony boczek w plasterkach do owinięcia gołąbków.
Do gołąbków świetnie sprawdza się ryż basmati i ryż jaśminowy, są dostępne m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.
Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym przepis
1. Z kapusty odetnij zewnętrzne liście i odłóż na bok. Główkę kapusty włóż głąbem do dołu do wrzącej, mocno osolonej wody i gotuj około 5-6 minut, im młodsza kapusta tym krócej. Po tym czasie odwróć kapustę, tak aby głąb znalazł się na górze i stopniowo odcinaj i wyjmuj z garnka kolejne liście, w miarę jak stają się miękkie. Kiedy nie da się już oddzielić liści nadających się na gołąbki wyjmij kapustę z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Z tego co pozostanie można zrobić młodą kapustę z pomidorami i koperkiem.
2. Ugotuj ryż na pół miękko czyli mniej więcej o 5-6 minut krócej niż jest podane na opakowaniu.
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
4. Zmielone i doprawione majerankiem, papryką, solą i pieprzem mięso, cebulę i ryż wyrób na jednolitą masę. Jeśli masa jest bardzo sucha dodaj 3 łyżki wody lub bulionu.
5. Z każdego liścia kapusty zetnij twardy grzbiet. U podstawy liścia (tam gdzie łączył się z główką kapusty) nałóż solidną porcję farszu. Złóż boki liścia do środka i zwiń kapustę w rulon.
6. Przygotuj sos: wymieszaj passatę z bulionem lub z wodą i zagotuj, jeśli sos wydaje Ci się zbyt rzadki zagęść go, dodając 1 łyżkę mąki pszennej rozrobionej w kilku łyżkach wody.
6. Na dnie posmarowanego olejem naczynia do zapiekania lub przystawki do grilla ułóż kilka mniejszych liści kapusty. Na nich, łączeniem do dołu, połóż gołąbki w taki sposób, aby ściśle przylegały do siebie.
7. Zalej gołąbki sosem pomidorowym. Część sosu pewnie Ci zostanie, ale przyda się do podlewania. Gołąbki ppiecz około 50-60 minut w temperaturze 180 lub w przystawce do grilla około 40 minut na kolorze pomarańczowym (podany czas dotyczy Optigrill Tefal Elite z brytfanną, w połowie pieczenia warto obrócić gołąbki na drugą stronę). W razie potrzeby podlej pieczone gołąbki pozostałym sosem pomidorowym lub kilkoma łyżkami wody. Jeśli gołąbki zbyt szybko się rumienią przykryj je folią aluminiową. Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym podaję z ziemniakami lub z chlebem.
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na gołąbki pieczone w sosie pomidorowym ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Gołąbki inaczej
Przepisy na gołąbki różnią się w zależności od regionu. Gołąbki mogą być pieczone, duszone lub gotowane na parze i zazwyczaj są podawane na ciepło, z dodatkiem sosu. Sos różni się w zależności od kuchni. W Szwecji i Finlandii gołąbki serwowane są z dżemem z borówek, zarówno słodkim, jak i wytrawnym. W Europie Wschodniej typowe są sosy na bazie pomidorów i śmietany. W Libanie liście kapusty są faszerowane ryżem i mięsem mielonym i zwijane tylko do grubości cygara. Zazwyczaj podaje się je z dodatkiem jogurtu i sosem z cytryny, czosnku, suszonej mięty i oliwy z oliwek. Na Węgrzech i w Rumunii tradycyjnie gołąbki duszone są długo w sosie na bazie papryki z kawałkami wędzonego boczku i często podawane na Boże Narodzenie i Sylwestra. Gołąbki są popularne także w Turcji, Bułgarii, Macedonii, Rosji, Ukrainie, Rosji, Serbii i Chorwacji.
Gołąbki pieczone w sosie pomidorowym.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych