Herbata po arabsku
Herbata po arabsku
Przepis na mrożoną herbatę z wodą różaną.
Herbata po arabsku przepis na mrożoną herbatę z wodą różaną. Herbata po arabsku ma setki wariantów i smaków. Dziś mam dla ciebie wyśmienity libański przepis na herbatę. To herbata po arabsku z wodą z wodą różaną. Herbata po arabsku podawana jest zazwyczaj na gorąco, ale latem możesz przegotować arabską herbatę mrożoną. Jak wspomniałam, herbata po arabsku może być przygotowywana z różnymi dodatkami. Zielona herbata z miętą to najbardziej lubiany przepis na herbatę po arabsku. Ta wersja, znana jako herbata marokańska lub herbata z Maghrebu, popularna jest w krajach Afryki Północnej (Maroko, Tunezja, Algieria). Herbata z suszonych kwiatów hibiskusa nosi nazwę karkade i zapewne próbowałaś jej w Egipcie. W Libanie zostaniesz poczęstowana herbatą po arabsku z wodą różaną lub wodą z kwiatów pomarańczy. Palestyńska herbata szałwiowa tzw. Shay bil Maramiya to z kolei mocna czarna herbata z szałwią parzona przez około 5-8 minut.
Jeśli nigdy wcześniej nie piłaś herbaty po arabsku, to konicznie zapisz sobie przepis. Ten wspaniały napój to pyszna aromatyczna herbata z sokiem z cytryny i odrobiną wody różanej, która nadaje jej przyjemne kwiatowe nuty. Herbata z wodą różaną podana z lodem jest idealna na upalne lato.
Herbata po arabsku może być przygotowywana z różnymi dodatkami.Herbata po arabsku
- 4 szklanki wody,
- 2-3 łyżeczki czarnej herbaty liściastej dobrej jakości, np. Dammann
- 6-8 łyżek soku z cytryny,
- 1-2 łyżeczki wody różanej
- cukier do smaku
- latem dodatkowo lód w kostkach,
- opcjonalnie orzeszki piniowe do podania.
Herbata po arabsku przepis
1. Zagotuj wodę, dodaj herbatę i pozostaw na 3-5 minut do zaparzenia.
2. Dodaj cukier do gorącej herbaty i mieszaj, aż się rozpuści.
3. Dodaj sok z cytryny i wodę różaną i wymieszaj do połączenia składników. W wersji z lodem najpierw wystudź herbatę, a następnie dodaj sok z cytryny i wodę różaną. Włóż kostki lodu do szklanki i wlej herbatę.
Udostępnij przepis na herbatę po arabsku
Spodobał Ci się przepis na herbatę po arabsku z wodą różaną ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Herbata Dammann Frères
Na dzień dzisiejszy herbata Dammann Frères to jeden z moich faworytów. Nie znałam jej wcześniej, a zamówiłam tylko i wyłącznie ze względu na nazwę, która kojarzy mi się z miastem Dammam, stolicą Prowincji Wschodniej w Arabii Saudyjskiej, gdzie przez długi czas mieszkałam. Dlatego chciałam przygotować z niej herbatę po arabsku. Dopiero niedawno dowiedziałam się nieco więcej na temat tej francuskiej marki. Dammann Frères to francuski Dom Herbaty założony w 1925 roku, ale jego historia rozpoczęła się w 1692 roku we Francji Ludwika XIV. Jak twierdzą właściciele, wzmianka o przyznaniu firmie przywileju sprzedaży herbaty we Francji znajduje się w archiwach królewskich. Współcześnie herbaty Dammann Frères serwowane są w luksusowych hotelach we Francji.
Herbata, którą wybrałam to ekskluzywna Dammann Frères Assam G.F.O.P. Indyjska herbata o pięknych całych liściach, z dużą ilością złotych nierozwiniętych pączków herbacianych. Zaparzona, kusi drzewno-korzennym aromatem, miodowym posmakiem i piękną miedzianą barwą. Skrótem G.F.O.P. (Golden Flowery Orange Pekoe) oznaczane są herbaty bardzo wysokiej jakości, w skład których wchodzą młode listki z dodatkiem nierozwiniętych pączków herbacianych tzw. tipsów.
Herbata po arabsku
Herbata w świecie arabskim jest równie ważna, jak kawa. Zwykle podawana jest do śniadania, po obiedzie i do kolacji. Dla mieszkańców Półwyspu Arabskiego i Afryki Północnej herbata to po arabsku i kawa po arabsku (przepis) to synonimy gościnności. Herbata zawdzięcza swoją popularność społecznemu charakterowi, jest to jeden z najważniejszych aspektów gościnności i etykiety biznesowej w kulturze arabskiej. Co ważne, nie należy odmawiać oferowanej herbaty lub kawy, ponieważ może to zostać uznane za niegrzeczne.
Herbata po arabsku.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych