TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Curry z czarnej soczewicy

Curry z czarnej soczewicy – przepis na dal makhani. 

Curry z czarnej soczewicy przepis na dal makhani - pożywny obiad na jesień i zimę. Chociaż curry z czarnej soczewicy jest daniem wegetariańskim, to na długo zaspakaja głód, ze względu na wysoką zawartość białka. Jest znacznie bardziej sycące niż curry z ziemniakami (przepis). Czarna soczewica i fasola, wolno gotowane z przyprawami, masłem, czosnkiem i pomidorami tworzą aromatyczne curry, typowe dla kuchni Indii Północnych. To tradycyjne curry z czarnej soczewicy często podawane jest na weselach i na specjalne okazje. Jak większość indyjskich curry, także dal makhani ma wiele wariantów. Poniżej znajdziesz przepis na curry z czarnej soczewicy z pendżabskiego pogranicza Indii i Pakistanu, a na dole artykułu drugi -  pochodzący z książki Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata autorstwa Roopa Gulati, która właśnie trafiła na księgarskie półki. 

curry-z-czarnej-soczewicy
Curry z czarnej soczewicy przepis na dal makhani
 

Curry z czarną soczewicą i fasolą

  • 2 szklanki czarnej soczewicy tzw. urud dal,
  • pół szklanki suszonej czerwonej fasoli,
  • około 1,5 litra wody 
  • 2 łyżki masła,
  • 1 średnia cebula,
  • 5 dużych ząbków czosnku,
  • około 1 cm kawałek świeżego imbiru 
  • 1 łyżeczka mielonego chili lub do smaku, 
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • duża szczypta cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
  • 1 puszka krojonych pomidorów 
  • 4-5 łyżek śmietany,
  • świeża kolendra plus więcej do dekoracji 

Czarna soczewica  fasola mung czy nikla indyjska (tzw. toor dal) są raczej trudno dostępne w marketach, ale bez problemu można je kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

 Curry z czarnej soczewicy przepis

1. Do dużego garnka wsyp czarną soczewicę i fasolę. Zalej wodą, tak aby sięgała około 5 cm ponad powierzchnię ziaren i pozostaw do namoczenia na całą noc.

2. Następnego dnia odlej wodę w której się moczyły. Zalej soczewicę i fasolę około 1,5 litra wody i gotuj do miękkości. Powinny być tak miękkie, że będziesz w stanie rozgnieść je w palcach. Zajmuje to około 75-90 minut.

3. Cebulę, czosnek i imbir bardzo drobno posiekaj.

4.  Na patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki masła. Dodaj cebulę i smaż, aż zacznie zmieniać kolor na jasnozłoty.  

5. Dodaj imbir i czosnek i stale mieszając smaż kolejną minutę. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Smaż przez 2 minuty często mieszając.

6. Przełóż zawartość patelni do garnka z soczewicą i fasolą. Dodaj mielone chili, sól, cukier i 1 szklankę wody. Zmniejsz płomień do małego i gotuj kolejne 30-45 minut. Dal makhani trzeba od czasu do czasu zamieszać, ponieważ lubi przywierać do dna. Curry z czarnej soczewicy dość mocno gęstnieje, więc może się okazać, że trzeba będzie dodać więcej wody.

7. Zahartuj śmietanę, dodaj ją do curry, wymieszaj i na minimalnym ogniu gotuj około 10 minut.  Potrawie możesz także nadać wędzony smak za pomocą naturalnego węgla drzewnego, ale nie jest to konieczne.

Wędzenie węglem drzewnym w domu

Rozgrzej 1 kawałek (ok. 4 cm długości) naturalnego węgla drzewnego (nigdy nie używaj do tego brykietu) nad palnikiem gazowym lub w bardzo gorącym piekarniku. Węgiel drzewny powinien się rozżarzyć i przybrać szarawą barwę. Rozgrzej 2-3 łyżki masła klarowanego w małym rondelku na małym ogniu, aż zaczynie dymić. W garnku z curry z czarnej soczewicy umieść małą stalową miskę na stabilnej podstawce - ja używam do tego celu koszyczka do gotowania na parze. Szczypcami przenieś rozgrzany węgiel do miseczki i natychmiast polej rozgrzanym masłem. Szybko przykryj garnek szczelną pokrywką i owiń dokładnie folią aluminiową,  aby zamknąć w środku dym i odstaw na 15-30 minut. Jeśli przygotowujesz biriani, pilaw lub kebab, zamiast odstawiać danie, wstaw je na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Po wyznaczonym czasie zdejmij pokrywkę i wyjmij miseczkę wraz z zawartością.

Dal makhani z wolnowaru 

1. Dzień wcześniej do dużego garnka wsyp czarną soczewicę i fasolę. Zalej wodą, tak aby sięgała około 5 cm ponad powierzchnię ziaren i pozostaw do namoczenia na całą noc.

2. Następnego dnia odlej wodę w której się moczyły. Przełóż soczewicę i fasolę do misy wolnowaru, wlej około 7 szklanek wody.

3. Cebulę, czosnek i imbir bardzo drobno posiekaj.

4.  Na patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki tłuszczu (masło lub olej). Dodaj cebulę i smaż, aż zacznie zmieniać kolor na jasnozłoty.  

5. Dodaj imbir i czosnek i stale mieszając smaż kolejną minutę. Dodaj pomidory,  koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Smaż przez 2 minuty często mieszając.

6. Przełóż zawartość patelni do misy wolnowru. Dodaj garam masala, mielone chili, sól, cukier i wymieszaj. Ustaw czas wolnowarzenia (podany niżej czas dotyczy wolnowarów Crock-Pot)

  • opcja LOW - 10 godzin. 

Przed podaniem dopraw każdą porcję śmietaną, wymieszaj i posyp obficie drobno posiekaną natką kolendry. 

curry-z-czarnej-soczewicy

Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata - Roopa Gulati.

Mieszkając w Arabii Saudyjskiej miałam okazję poznać domową kuchnię indyjską z różnych regionów subkontynentu. Część przepisów udało mi się spisać, ale niestety nie wszystkie. Tym bardziej ucieszyłam się na widok książki "Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata".  70 przepisów zilustrowanych pięknymi zdjęciami wprowadza nas w pełen aromatycznych przypraw świat kuchni indyjskiej. Kuchni niezwykle zróżnicowanej, pełnej wpływów innych kultur, a zarazem bardzo smacznej i nieskomplikowanej, jeśli pamiętamy o kilku podstawowych zasadach, które zostały dokładnie opisane we wstępnych rozdziałach "Kuchni indyjskiej". Autorka zadbała też o to, aby mniej wtajemniczonych miłośników orientalnych smaków zaznajomić z doborem i sposobami dodawania poszczególnych przypraw, rodzajami mieszanek przyprawowych (m.in. przepisy na masło ghee i proszek curry oraz garam masala) gatunkami indyjskiego (ale także pakistańskiego) pieczywa czy zasadami przygotowywania doskonałego curry. 70 zaprezentowanych w książce przepisów pozwali  z łatwością odtworzyć indyjskie smaki i aromaty we własnych domach. Zarówno te tradycyjne, jak i bardziej współczesne. Każdy przepis został wzbogacony o krótki opis, a niektóre o bardzo przydatne porady. Całość uzupełniają piękne, kolorowe fotografie. 

curry-z-czarnej-soczewicy
Podzielone na kategorie tematyczne przepisy prezentują pełne spectrum możliwości, jakie otwiera przed nami wprowadzenie do codziennego jadłospisu potraw rodem z Indii. Jeśli tylko z nich skorzystasz, w twojej kuchni już nigdy nie powieje nudą. Przygotowanie zdecydowanej większości dań jest niezwykle proste nawet dla początkujących kucharzy, a dodatkowe komentarze i porady jeszcze bardziej ułatwiają nam zadanie. 

Poniżej przepis na to samo danie, ale z książki Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata

curry-z-czarnej-soczewicy

Co to jest dal makhani

Dal makhani to jeden z najpopularniejszych w Indiach Północnych  przepisów na soczewicę. Przyrządzany jest z czarnej soczewicy (znanej jako Urad dal lub Kaali dal w języku hindi) i fasoli nerkowej (znanej jako Rajma). W miarę jak diaspora pendżabska migrowała przez Indie i emigrowała do sąsiednich krajów, danie rozpowszechniło się także poza subkontynentem indyjskim.  Dal makhani może być podawany jako danie główne na obiad lub kolację albo jako dodatek do innych potraw. Tradycyjne przygotowanie tej potrawy, w tym bardzo powolne gotowanie może zająć łącznie nawet około 20-24 godzin. 

Materiał sponsorowany.

curry-z-czarnej-soczewicy
Curry z czarnej soczewicy

Komentarze