Jabłka pod kruszonką
Jabłka pod kruszonką
Przepis na crumble z jabłkami.
Jabłka pod kruszonką przepis na crumble z jabłkami czyli jesienny deser z jabłek. Jabłka pod kruszonką cynamonową to absolutny hit jesieni. Istnieją setki przepisów na jabłka z kruszonką. Ale nasz przepis na jabłka pieczone z kruszonką z kruchego ciasta nie zawiera żadnych tajemnych dodatków, cały jego urok tkwi prostocie. Zapiekane kawałki jabłek przygotujesz szybciej niż ciasto, chociaż to wcale nie znaczy, że masz rezygnować z takich smakołyków jak szarlotka z budyniem albo szybkie ciasto na niedzielę (przepis). Ten prosty deser z jabłek i kruchego ciasta zazwyczaj robię z Jabłek Grójeckich, a do kruszonki czasami dodaję też czasami migdały w płatkach. Szczególnie jesienią i zimą warto zrobić crumble z jabłkami, bo pieczone jabłka pod kruszonką to idealny deser na chłodniejsze dni, popularny też w innych krajach.
Jabłka pod kruszonką przepis na crumble z jabłkami czyli jesienny deser z jabłekJabłka pod kruszonką
- 6-7 Jabłek Grójeckich
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- opcjonalnie 3 łyżki rodzynek namoczone przez m.in. godzinę w wodzie,
- opcjonalnie migdały w płatkach.
Kruszonka do jabłek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2/3 szklanki cukru pudru białego lub brązowego,
- 100 g roztopionego masła
Jabłka pod kruszonką przepis
1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem. Dodaj zimne masło i rozcieraj w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Odstaw kruszonkę do lodówki.
2. Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne. Pokrój jabłka w średniej wielkości kawałki, oprósz cynamonem, wymieszaj i rozłóż do posmarowanych masłem kokilek lub naczynia do zapiekania. Na jabłkach możesz też ułożyć rodzynki.
3. Na jabłkach rozłóż równomiernie kruszonkę. Na wierzchu możesz posypać płatkami migdałów.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (grzałka góra - dół) i piecz około 25-30 minut jeśli używałaś małych kokilek, lub 35-40 minut jeśli pieczesz w dużym naczyniu żaroodpornym. Kruszonka na jabłkach powinna ładnie się zrumienić. Jabłka pod kruszoną najlepiej smakują na gorąco z gałką lodów waniliowych.
Udostępnij przepis na jabłka zapiekane z kruszonką
Spodobał Ci się przepis na jabłka pod kruszonką ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest apple crumble
Jabłka pod kruszonką czyli brytyjski deser apple crumble to tańszy i szybszy do przygotowania odpowiednik szarlotki. Apple crumble składa się z pieczonego jabłka posypanego kawałeczkami kruchego ciasta czyli popularną kruszonką. Deser zyskał na popularności podczas racjonowania żywności w czasie II wojny światowej. W oryginalnych brytyjskich przepisach kruszonka najczęściej zawiera (oprócz masła i mąki) brązowy cukier. Crumble z jabłkami, a czasami także z innymi owocami, jest popularne również w Australii, Nowej Zelandii i Irlandii.
Materiał reklamowy powstał w ramach współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.
Blog Cztery Fajery to osobisty blog pisany i redagowany z myślą o osobach szukających sprawdzonych przepisów. Na blogu mogą pojawiać się różne formy płatnej reklamy, artykuły sponsorowane lub linki partnerskie do stron firm z którymi współpracujemy.
Na blogu Cztery Fajery nigdy nie zamieszczamy linków afiliacyjnych - oznacza to, że NIE otrzymujemy prowizji za dokonane przez Czytelników bloga zakupy na stronach firm partnerskich.
Jabłka pod kruszonką.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych