TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Wątróbka z jabłkiem

Wątróbka z jabłkiem – pyszna drobiowa wątróbka z jabłkami i cebulą 

Wątróbka z jabłkiem przepis na duszoną wątróbkę drobiową. Wątróbka z jabłkami i majerankiem jest świetnym pomysłem na tani i szybki obiad lub kolację. Najlepsza wątróbka powinna być delikatna i aromatyczna. Tradycyjny przepis na smażoną wątróbkę drobiową z jabłkami i cebulą jest bardzo łatwy. Całe danie przygotujesz na jednej patelni, a czas przygotowania nie przekroczy 30 minut. Wątróbkę z jabłkami i majerankiem możesz podawać z ziemniakami lub pieczywem. Dobrym dodatkiem do smażonej wątróbki są też kluseczki gnocchi ziemniaczane (przepis). Zamiast wątróbki drobiowej możesz użyć wątróbki cielęcej pokrojonej w paski. Równie smaczna, ale nieco twardsza jest wątróbka wieprzowa. 

Żeby wątróbka z cebulką i jabłkiem była miękka nie sól jej przed smażeniem.

watrobka-z-jablkiem
Wątróbka z jabłkiem najlepszy przepis na duszoną wątróbkę drobiową 

Wątróbka z jabłkiem i cebulą 

Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, dlaczego wątróbka z cebulką z jabłkami jest tak popularna w polskiej kuchni? Smak wątróbki jedni kochają, inni nienawidzą, ale dla nas to wspaniałe połączenie. Chrupiące kawałki wątróbki, lekko podsmażone jabłka i smażona cebula pokrojona w piórka od lat gości na naszym stole.

  • 600-700 g świeżej i dobrej wątróbki drobiowej, ale możesz też użyć pokrojonej w paski wątróbki wieprzowej lub cielęcej,
  • 2 twarde, kwaskowe jabłka pokrojone na ósemki i oczyszczone z gniazd nasiennych,
  • 2 średnie białe cebule pokrojone w półplasterki, może też być cebula czerwona,
  • 5-6 łyżek masło albo olej roślinny do smażenia,
  • mąka pszenna do obtoczenia wątróbki, 
  • sól i czarny lub biały pieprz do smaku,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka majeranku.

Majeranek wzbogaca smak wątróbki, warto go dodać.

Do smażenia wątróbki najlepszy jest moim zdaniem olej rzepakowy lub inny olej roślinny, np. słonecznikowy. Do takiej ilości wątróbki wystarczy około 4-6 łyżek oleju.

watrobka-z-jablkiem

Wątróbka z jabłkiem i cebulą przepis krok po kroku 

Wątróbka z jabłkami i majerankiem to prawdziwy kulinarny majstersztyk, który powinien znaleźć się w repertuarze każdego kucharza.

Przygotowanie jabłek i cebuli. Cebulę pokrój w piórka. Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki lub ósemki. Wytnij gniazda nasienne jabłek.

Podsmażanie pokrojonej cebuli i jabłek. Na patelni rozgrzej połowę tłuszczu, dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż zrobi się lekko złocista. Dodaj jabłka pokrojone w „ósemki” i oczyszczone z gniazd nasiennych. Smaż kawałki jabłek, mieszając od czasu do czasu. Czas smażenia to około 5 minut. Kawałki jabłek powinny pozostać w całości, nie mogą się rozpadać. Lekko podsmażone jabłka i cebulę przełóż do miseczki.

Przygotowanie wątróbki. W międzyczasie wątróbkę umyj, oczyść z błon i żyłek i odsącz z nadmiaru wody, żeby nie pryskała podczas smażenia. Oprósz wątróbkę niewielką ilością mąki pszennej. Najwygodniej zrobić to w foliowym w woreczku, energicznie nim potrząsając do czasu, aż każdy kawałek wątróbki będzie pokryty mąką.

Jak najlepiej smażyć wątróbkę? Na mocno rozgrzany tłuszcz wkładaj wątróbkę kawałek po kawałku (uważaj, bo może pryskać). Jeśli wątróbka zbyt długo będzie leżała w mące, może się posklejać i trzeba ją będzie rozdzielać. Smaż do czasu, aż na powierzchni powstanie chrupiąca skorupka. Smażenie wątróbki zajmie Ci kilka minut.

W przypadku smażenia wątróbki ważne jest mocne rozgrzewanie patelni, tłuszcz powinien być bardzo gorący. To bardzo ważne, jeśli chcesz zrobić dobrą wątróbkę z cebulką.

Dodawanie jabłek i cebuli. Zmniejsz ogień, dodaj podsmażone jabłka i cebulę, dopraw  pieprzem białym lub czarnym i ewentualnie 1 łyżeczką majeranku. Przykryj pokrywką i mieszając od czasu do czasu, duś jeszcze przez około 6-10 minut, aż całe danie będzie gorące. Przed podaniem wymieszaj całość z odrobiną soli.

Jak podać wątróbkę z jabłkiem? Możesz podać wątróbkę z ziemniakami lub białym pieczywem.

Przechowywanie wątróbki. Wątróbka z jabłkami i cebulą nie nadaje się do przechowywania i podgrzewania. Przygotowana wątróbka najlepiej smakuje zaraz po usmażeniu.

Udostępnij przepis na wątróbkę z jabłkami i majerankiem 

Spodobał Ci się przepis na duszoną wątróbkę z jabłkami i majerankiem? Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery. 

watrobka-z-jablkiem

Jak przygotować smażoną wątróbkę z cebulką, żeby była miękka?

Aby wątróbka z cebulką nie stwardniała podczas smażenia, solimy ją dopiero wtedy, gdy jest gotowa do podania. Przygotowując wątrobę, uważaj, aby nie smażyć jej zbyt długo, bo to też sprawia, że ​​jest twarda. Nie wkładaj na patelnię zbyt dużo wątróbki jednocześnie, ponieważ trzeba ją smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wątróbka wieprzowa i cielęca także stwardnieją, jeśli posolimy je za wcześnie, dlatego mieszam całość z odrobiną soli dopiero przed podaniem.

Jak podać wątróbkę z jabłkiem? 

Wątróbka przygotowana z jabłkami i cebulą najczęściej serwowana jest z ziemniakami lub białym pieczywem. Do duszonej wątróbki doskonale pasuje kiszony ogórek. Jednak jeśli zależy ci na bardziej wyszukanym smaku, możesz podać wątróbkę z sałatką z rukoli i orzechów włoskich lub w towarzystwie delikatnego sosu na bazie białego wina i śmietany.

watrobka-z-jablkiem

Dlaczego jabłka są idealnym dodatkiem do dobrej wątróbki? 

Przede wszystkim dlatego, że słodko-kwaśne jabłka podkreślają bogaty smak wątróbki. Dodawanie jabłek sprawia, że wątróbka przygotowana w ten sposób jest smaczniejsza i łatwiej przyswajalna. Jabłka zawierają błonnik i pektyny, które wspomagają trawienie i oczyszczają organizm z toksyn. My dodajemy podsmażone jabłka na około 5-10 minut przed końcem. 

Przyprawy: majeranek i czarny lub biały pieprz dodatkowo podkreślą smak wątróbki. Przed podaniem wymieszaj całość z odrobiną soli. 

Jeśli nie masz pomysłu co zrobić z jabłek, to polecam przepis na kiszone jabłka, bardzo popularny za naszą wschodnią granicą oraz prażone jabłka do szarlotki.

watrobka-z-jablkiem
Podsmażanie pokrojonej cebuli i jabłek.
 

Czy warto jeść wątróbkę? 

Zastanawiasz się czasami, dlaczego wątróbka jest tak popularna w Polsce? Albo czy wątróbka jest zdrowa i czy zawiera jakieś składniki odżywcze? Wątróbka wołowa i wątróbka drobiowa to skarbnice składników odżywczych. Są bogate w białko, witaminy A, D, E oraz z grupy B, a także w żelazo, potas i cynk. Witamina A jest kluczowa dla naszego wzroku, a B12 wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Żelazo, z kolei, jest niezbędne dla produkcji czerwonych krwinek. Wątróbka stanowi więc wartościowy element diety, szczególnie dla osób z niedoborami żelaza, ale trzeba pamiętać, że zawiera dużo cholesterolu. Gotowana wątróbka jest niskokaloryczna, ale duszona wątróbka z jabłkami i majerankiem, ma niestety całkiem sporo kalorii. 

watrobka-z-jablkiem
Wątróbka z jabłkiem.

Komentarze