TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kawa z lodami waniliowymi

Kawa z lodami waniliowymi

Włoski deser kawowy caffe affogato.

Kawa z lodami waniliowymi przepis na pyszny deser kawowy zwany caffe affogato. Przepis na kawę affogato pochodzi z Włoch, ale obecnie znajdziesz ją w menu każdej dobrej kawiarni. Kawa z lodami na ciepło składa się z dwóch głównych składników: gorącego, aromatycznego espresso i "utopionej" w nim gałki lodów. Do caffe affogato możesz też dodać niewielką porcję likieru migdałowego amaretto albo likieru kahlua (tutaj znajdziesz przepis na domowy likier kawowy kahlua).  To kwintesencja prostoty i włoskiego stylu. We Włoszech kawę z lodami podaje się zazwyczaj po obiedzie lub kolacji. Powinna być przyrządzona z wysokiej jakości ziaren. Ta doskonała włoska kawa z gałką lodów waniliowych jest idealnym rozwiązaniem, kiedy stoisz przed wyborem co podać po głównym posiłku - kawę czy deser.

Przepis na kawę affogato z lodami waniliowymi należy do klasyki kuchni włoskiej. Przygotujesz ją bez najmniejszego problemu. Potrzebna Ci będzie kawa ziarnista, zmielona tuż przed zaparzeniem espresso i dobrej jakości lody waniliowe.  Do przygotowania caffe affogato wybierz  kawy włoskie, duży wybór  znajdziesz na stronie Coffeedesk

kawa-z-lodami-waniliowymi
Gałka lodów waniliowych zanurzona w aromatycznym espresso to świetny pomysł na szybki i łatwy deser.  

Kawa z lodami waniliowymi

składniki na 1 porcję

  • 1 świeżo zaparzone, gorące aromatyczne espresso,
  • 1 duża gałka lodów waniliowych
  • opcjonalne dodatki - wybierz jeden, maksymalnie dwa z niżej proponowanych
      • likier migdałowy amaretto
      • likier kawowy kahlua
      • gęsty sos czekoladowy lub o innym ulubionym smaku, z wyjątkiem sosów owocowych.
      • drobno posiekane orzechy lub migdały 
      • bita śmietana

Jak zrobić włoską kawę affogato z lodami waniliowymi

1. Zaparz klasyczne włoskie espresso lub ristretto, najlepiej ze świeżo zmielonej kawy.

2. W mocno schłodzonej filiżance lub szklaneczce do espresso umieść gałkę lodów waniliowych i wlej gorącą kawę. Espresso powinno spłynąć po lodach i zgromadzić się na dnie naczynia.

3. Opcjonalnie możesz polać lody sosem czekoladowym, dodać do kawy ulubiony likier lub udekorować caffe affogato porcją bitej śmietany. Kawę z lodami waniliowymi podawaj natychmiast po przygotowaniu. 

4. Kawę z lodami waniliowymi można jeść łyżeczką lub popijać powoli, w miarę jak lody się rozpuszczają. Stąd też trudność w klasyfikacji cafe affogato, do dziś nie ma zgodności czy to bardziej deser czy napój kawowy. 

Udostępnij przepis na caffe affogato

Spodobał Ci się przepis na kawa z lodami waniliowymi ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Skąd pochodzi przepis na kawę z lodami waniliowymi

Nie udało się ustalić autora przepisu na kawę affogato z lodami waniliowymi. Włoskie określenie tej kawy "affogato al caffe" (utopiony w kawie) pojawiło się w słownikach języka angielskiego zalewie 30 lat temu. Pomysł z dodawaniem lodu lub lodów do kawy nie jest jednak nowy. Z dodatkiem lodu w kostkach powstają m.in. greckie caffe freddo i caffe frappe. Ta druga przygotowywana jest na bazie kawy rozpuszczalnej. Równie popularnym przepisem jest zmiksowanie zimnej kawy z mlekiem i  lodami smakowymi - waniliowymi, śmietankowymi lub czekoladowymi.  Ogromną zaletą przepisów na kawę z lodami jest to, że możesz ją szybko przygotować i dowolnie modyfikować.  

Materiał reklamowy, wpis powstał we współpracy z Coffeedesk

kawa-z-lodami-waniliowymi
Kawa z lodami waniliowymi.


Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych