Kawa z lodami waniliowymi
Kawa z lodami waniliowymi
Włoski deser kawowy caffe affogato.
Kawa z lodami waniliowymi przepis na pyszny deser kawowy zwany caffe affogato. Przepis na kawę affogato pochodzi z Włoch, ale obecnie znajdziesz ją w menu każdej dobrej kawiarni. Kawa z lodami na ciepło składa się z dwóch głównych składników: gorącego, aromatycznego espresso i "utopionej" w nim gałki lodów. Do caffe affogato możesz też dodać niewielką porcję likieru migdałowego amaretto albo likieru kahlua (tutaj znajdziesz przepis na domowy likier kawowy kahlua). To kwintesencja prostoty i włoskiego stylu. We Włoszech kawę z lodami podaje się zazwyczaj po obiedzie lub kolacji. Powinna być przyrządzona z wysokiej jakości ziaren. Ta doskonała włoska kawa z gałką lodów waniliowych jest idealnym rozwiązaniem, kiedy stoisz przed wyborem co podać po głównym posiłku - kawę czy deser.
Przepis na kawę affogato z lodami waniliowymi należy do klasyki kuchni włoskiej. Przygotujesz ją bez najmniejszego problemu. Potrzebna Ci będzie kawa ziarnista, zmielona tuż przed zaparzeniem espresso i dobrej jakości lody waniliowe. Do przygotowania caffe affogato wybierz kawy włoskie, duży wybór znajdziesz na stronie Coffeedesk
Gałka lodów waniliowych zanurzona w aromatycznym espresso to świetny pomysł na szybki i łatwy deser.Kawa z lodami waniliowymi
składniki na 1 porcję
- 1 świeżo zaparzone, gorące aromatyczne espresso,
- 1 duża gałka lodów waniliowych
-
opcjonalne dodatki - wybierz jeden, maksymalnie dwa z niżej proponowanych
- likier migdałowy amaretto
- likier kawowy kahlua
- gęsty sos czekoladowy lub o innym ulubionym smaku, z wyjątkiem sosów owocowych.
- drobno posiekane orzechy lub migdały
- bita śmietana
Jak zrobić włoską kawę affogato z lodami waniliowymi
1. Zaparz klasyczne włoskie espresso lub ristretto, najlepiej ze świeżo zmielonej kawy.
2. W mocno schłodzonej filiżance lub szklaneczce do espresso umieść gałkę
lodów waniliowych i wlej gorącą kawę. Espresso powinno spłynąć po lodach i
zgromadzić się na dnie naczynia.
3. Opcjonalnie możesz polać lody sosem czekoladowym, dodać do kawy ulubiony likier lub udekorować caffe affogato porcją bitej śmietany. Kawę z lodami waniliowymi podawaj natychmiast po przygotowaniu.
4. Kawę z lodami waniliowymi można jeść łyżeczką lub popijać powoli, w miarę jak lody się rozpuszczają. Stąd też trudność w klasyfikacji cafe affogato, do dziś nie ma zgodności czy to bardziej deser czy napój kawowy.
Udostępnij przepis na caffe affogato
Spodobał Ci się przepis na kawa z lodami waniliowymi ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Skąd pochodzi przepis na kawę z lodami waniliowymi
Nie udało się ustalić autora przepisu na kawę affogato z lodami waniliowymi. Włoskie określenie tej kawy "affogato al caffe" (utopiony w kawie) pojawiło się w słownikach języka angielskiego zalewie 30 lat temu. Pomysł z dodawaniem lodu lub lodów do kawy nie jest jednak nowy. Z dodatkiem lodu w kostkach powstają m.in. greckie caffe freddo i caffe frappe. Ta druga przygotowywana jest na bazie kawy rozpuszczalnej. Równie popularnym przepisem jest zmiksowanie zimnej kawy z mlekiem i lodami smakowymi - waniliowymi, śmietankowymi lub czekoladowymi. Ogromną zaletą przepisów na kawę z lodami jest to, że możesz ją szybko przygotować i dowolnie modyfikować.
Materiał reklamowy, wpis powstał we współpracy z Coffeedesk
Kawa z lodami waniliowymi.
Nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuń