Roladki z tortilli
Roladki z tortilli
Zawijane kanapki z tortilli.
Roladki z tortilli przepis na zawijane kanapki z tortilli czyli szybkie przekąski i przystawki na imprezę. Imprezowe roladki z tortilli na zimno zrobisz błyskawicznie, ale nie wiele więcej czasu zajmą Ci roladki z tortilli na ciepło. Możesz je przygotować z wyprzedzeniem, a podgrzać tuż przed podaniem. Imprezowe rollsy z tortilli są nie tylko smaczne i efektowne, ale też tanie. Wykorzystaj to co akurat masz w lodówce - resztki sera, wędlin czy pieczonego mięsa. Nawet kurczak z rożna będzie super, żeby przygotować zawijane placki z tortilli. Przekąski z tortilli podawaj na ciepło lub na zimno. Zawijaski z tortilli najszybciej podgrzejesz na grillu elektrycznym, w piekarniku zajmuje to około 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Poniżej znajdziesz dwie propozycje na pyszne i niedrogie przekąski z tortilli na imprezę - przepis na roladki z tortilli na zimno oraz na ciepło.
Roladki z tortilli na ciepło
proporcja na około 24-28 sztuk
- 4 placki tortilli,
- około 300-350 g pieczonego mięsa - wieprzowina, kurczak (może być z rożna) lub indyk,
- około 100-150 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach,
- 1 czerwona papryka pokrojona w małą kostkę,
- 2-3 ogórki konserwowe pokrojone w małą kostkę albo grzyby marynowane,
- opcjonalnie 1 mała puszka kukurydzy konserwowej,
- sól i pieprz do smaku
- ulubiony ketchup lub gęsty sos do posmarowania tortilli, dobrze sprawdza się m.in. sos Louisiana albo sos BBQ & Steak (są dostępne m.on. w sklepie Kuchnie Świata)
Tortillę posmaruj cienko ketchupem i posyp startym żółtym serem. Mięso pokrój małe kawałki, wymieszaj z warzywami i dopraw do smaku. Farsz rozłóż równomiernie na tortillach. Tortille zwiń dość ciasno w rulon, ułóż na płaskim talerzu łączeniem do dołu i przykryj folią spożywczą. Roladki z tortilli włóż na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem podgrzej przez około 10-15 minut w piekarniku lub na grillu elektrycznym. Pokrój na około 2,5 cm kawałki i podawaj z ulubionym dipem.
Zawijane kanapki z tortilli przepis dla użytkowników Tefal OptiGrill Elite
Rozgrzej grill na opcji panini. Umieść tortille na grillu i poczekaj do zakończenia programu. Gorące tortille pokrój na około 2,5 cm kawałki i podawaj z ulubionym dipem.
Roladki z tortilli na zimno
proporcja na około 24-28 sztuk
- 4 placki tortilli
- łosoś w plastrach albo ulubiona wędlina, może to być szynka, salami, resztki pieczonego kurczaka lub indyka itp., łącznie około 300 g
- do smarowania: serek śmietankowy (np. Almette) albo ser feta ser zmiksowany na gładką pastę z jogurtem greckim i wymieszany ze szczypiorkiem, łącznie około 300 g
- zielenina: zielona sałata porwana na kawałki lub mix sałat, szczypiorek, 3 ogórki konserwowe pokrojone w cienkie plasterki,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku
Roladki z tortilli przepis
Tortillę posmaruj niezbyt cienko warstwą serka. Następnie połóż sałatę i wędlinę albo plastry łososia. Zwiń dość ciasno w rulon, ułóż na płaskim talerzu łączeniem do dołu i przykryj folią spożywczą. Roladki z tortilli włóż na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem pokrój na około 2,5 cm kawałki.
Jeśli robisz roladki z wędliną to tortillę możesz posmarować majonezem lub ulubionym gęstym dipem i na wędlinie ułożyć dodatkowo pokrojony w cienkie plasterki ulubiony żółty ser i plasterki ogórka konserwowego. Następnie postępuj tak samo, jak opisałam powyżej.
Udostępnij przepis na roladki z tortilli na ciepło i na zimno
Spodobał Ci się przepis na roladki z tortilli ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest tortilla
Tortilla to płaski, okrągły chleb pierwotnie wypiekany z mączki kukurydzianej, a współcześnie także z mąki pszennej. Wytwarzane przez rdzenną ludność Mezoameryki na długo przed kolonizacją, tortille są podstawą kuchni tego regionu. Kiedy Europejczycy wprowadzili uprawę pszenicy na kontynent amerykański zaczęto wypiekać tortille pszenne. Tortille z mąki pszennej powstały w północnym regionie Meksyku. Zwykle zawierają olej lub smalec, sól, często środki spulchniające, takie jak proszek do pieczenia. Tortille z mąki pszennej są powszechnie używane w potrawach takich jak burrito, tacos i fajitas. Oba rodzaje tortilli uznawane są w Meksyku za danie narodowe. Pod koniec XIX wieku powstały pierwsze mechaniczne urządzenia do robienia tortilli, zwane prasami do tortilli.
Materiał powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych