TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Roladki z tortilli

Roladki z tortilli 

Zawijane kanapki z tortilli.

Roladki z tortilli przepis na zawijane kanapki z tortilli czyli szybkie przekąski i przystawki na imprezę. Imprezowe roladki z tortilli na zimno zrobisz błyskawicznie, ale nie wiele więcej czasu zajmą Ci roladki z tortilli na ciepło. Możesz je przygotować z wyprzedzeniem, a podgrzać tuż przed podaniem. Imprezowe rollsy z tortilli są nie tylko smaczne i efektowne, ale też tanie. Wykorzystaj to co akurat masz w lodówce - resztki sera, wędlin czy pieczonego mięsa. Nawet kurczak z rożna będzie super, żeby przygotować zawijane placki z tortilli. Przekąski z tortilli podawaj na ciepło lub na zimno. Zawijaski z tortilli najszybciej podgrzejesz na grillu elektrycznym, w piekarniku zajmuje to około 10-15 minut w temperaturze 180-200 stopni.

Poniżej znajdziesz dwie propozycje na pyszne i niedrogie przekąski z tortilli na imprezę - przepis na roladki z tortilli na zimno oraz na ciepło.

roladki-z-tortilli
Roladki z tortilli przepis na szybkie przekąski na imprezę.

Roladki z tortilli na ciepło

proporcja na około 24-28 sztuk

  • 4 placki tortilli,
  • około 300-350 g pieczonego mięsa - wieprzowina, kurczak (może być z rożna) lub indyk,
  • około 100-150 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach,
  • 1 czerwona papryka pokrojona w małą kostkę, 
  • 2-3 ogórki konserwowe pokrojone w małą kostkę albo grzyby marynowane,
  • opcjonalnie 1 mała puszka kukurydzy konserwowej,
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiony ketchup lub gęsty sos do posmarowania tortilli, dobrze sprawdza się m.in. sos Louisiana albo sos BBQ & Steak (są dostępne m.on. w sklepie Kuchnie Świata)

Tortillę posmaruj cienko ketchupem i posyp startym żółtym serem. Mięso pokrój małe kawałki, wymieszaj z warzywami i dopraw do smaku. Farsz rozłóż równomiernie na tortillach. Tortille zwiń dość ciasno w rulon, ułóż na płaskim talerzu łączeniem do dołu i przykryj folią spożywczą. Roladki z tortilli włóż na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem podgrzej przez około 10-15 minut w piekarniku lub na grillu elektrycznym. Pokrój na około 2,5 cm kawałki i podawaj z ulubionym dipem.

Zawijane kanapki z tortilli przepis dla użytkowników Tefal OptiGrill Elite

Rozgrzej grill na opcji panini. Umieść tortille na grillu i poczekaj do zakończenia programu. Gorące tortille pokrój na około 2,5 cm kawałki i podawaj z ulubionym dipem.

Roladki z tortilli na zimno 

proporcja na około 24-28 sztuk

  • 4 placki tortilli
  • łosoś w plastrach albo ulubiona wędlina, może to być szynka, salami, resztki pieczonego kurczaka lub indyka itp., łącznie około 300 g
  • do smarowania: serek śmietankowy (np. Almette) albo ser feta ser zmiksowany na gładką pastę z jogurtem greckim i wymieszany ze szczypiorkiem, łącznie około 300 g
  • zielenina: zielona sałata porwana na kawałki lub mix sałat, szczypiorek, 3 ogórki konserwowe pokrojone w cienkie plasterki,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Roladki z tortilli przepis

Tortillę posmaruj niezbyt cienko warstwą serka. Następnie połóż sałatę i wędlinę albo plastry łososia. Zwiń dość ciasno w rulon, ułóż na płaskim talerzu łączeniem do dołu i przykryj folią spożywczą. Roladki z tortilli włóż na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem pokrój na około 2,5 cm kawałki. 

Jeśli robisz roladki z wędliną to tortillę możesz posmarować majonezem lub ulubionym gęstym dipem i na wędlinie ułożyć dodatkowo pokrojony w cienkie plasterki ulubiony żółty ser i plasterki ogórka konserwowego. Następnie postępuj tak samo, jak opisałam powyżej.

Udostępnij przepis na roladki z tortilli na ciepło i na zimno

Spodobał Ci się przepis na roladki z tortilli ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

roladki-z-tortilli

Co to jest tortilla

Tortilla  to płaski, okrągły chleb pierwotnie wypiekany z mączki kukurydzianej, a współcześnie także z mąki pszennej. Wytwarzane przez rdzenną ludność Mezoameryki na długo przed kolonizacją, tortille są podstawą kuchni tego regionu. Kiedy Europejczycy wprowadzili uprawę pszenicy na kontynent amerykański zaczęto wypiekać tortille pszenne. Tortille z mąki pszennej powstały w północnym regionie Meksyku. Zwykle zawierają  olej lub smalec, sól, często środki spulchniające, takie jak proszek do pieczenia.  Tortille z mąki pszennej są powszechnie używane w potrawach takich jak burrito, tacos i fajitas. Oba rodzaje tortilli uznawane są w Meksyku za danie narodowe. Pod koniec XIX wieku powstały pierwsze mechaniczne urządzenia do robienia tortilli, zwane prasami do tortilli.

Materiał powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.

roladki-z-tortilli
Roladki z tortilli

Komentarze