Strudel z jabłkami
Strudel z jabłkami
Przepis na tradycyjny Apfelstrudel.
Strudel z jabłkami przepis na Apfelstrudel, tradycyjne austriackie ciasto. Przepis na strudel jabłkowy jest znacznie prostszy niż myślisz. Kruche ciasto i nadzienie z jabłek zachwycą smakiem i aromatem całą rodzinę. Strudel jabłkowy jest zarazem idealnym ciastem na każdą okazję. Podobnie jak jabłka pod kruszonką lub szarlotka na ciepło strucla z jabłkami wyśmienicie smakuje z lodami waniliowymi lub sosem waniliowym. Strudel jabłkowy to najsmaczniejszy jesienny i zimowy deser, który wszyscy pokochają. Tradycyjny przepis na strudel z jabłkami nie wymaga drogich składników. Wystarczy przygotować proste kruche ciasto, nadzienie z jabłek, rodzynek i migdałów i efektowny deser jest gotowy do pieczenia.
Struclę z jabłkami możesz przygotować błyskawicznie z gotowego ciasta yufka (znajdziesz je w tureckim sklepie internetowym) lub ewentualnie z ciasta francuskiego. To najszybsza wersja, ale jeśli masz czas, to przygotuj ciasto na strudel jabłkowy samodzielnie, to bardzo proste.
Tradycyjny strudel z jabłkami
Ciasto na strudel:
- 90 g rozpuszczonego masła,
- 300 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 500 lub 550),
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 100 ml letniej wody,
- dodatkowo 4 łyżki roztopionego masła do posmarowania ciasta i 3-4 łyżki bułki tartej.
Nadzienie jabłkowe:
- pół szklanki rodzynek,
- 3 łyżki rumu (opcjonalnie)
- 5 dużych Jabłek Grójeckich,
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 lekko czubata łyżeczka mielonego cynamonu
- 100 g cukru pudru,
- 100 g zmielonych migdałów,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego.
Strudel z jabłkami przepis
1. W misce miksera wymieszaj stopione masło, mąkę, sól, cukier waniliowy i letnią wodę. Miksuj na średnich obrotach, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie dość miękkie. Przełóż je do wyłożonej pergaminem miski i odstaw na 30 minut.
2. Rodzynki zalej wrzątkiem (i ewentualnie rumem) i odstaw do namoczenia na czas przygotowywania strudla.
3. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych, a następnie pokrój na cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny.
4. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzałka góra - dół)
5. Do jabłek dodaj cynamon, cukier, rodzynki, migdały i ekstrakt lub cukier waniliowy. Odłożyć na bok.
6. Na blacie rozłóż papier do pieczenia i oprósz go mąką. Rozwałkuj ciasto na papierze tak cienko, jak to możliwe na rozmiar około 2 cm mniejszy niż Twoja blacha do pieczenia. Posmaruj ciasto odrobiną roztopionego masła i posyp bułką tartą, pozostawiając około 2,5 cm czystego ciasta.
7. Na bułce tartej ułożyć nadzienie jabłkowe, jeżeli jest bardzo wodniste odlej płyn. Zwiń strudel od strony krótszego boku. Podwiń końce pod spód.
8. Ułóż strudel z jabłkami na blasze do pieczenia, łączeniem do dołu. Posmaruj odrobiną roztopionego masła. Piec przez około 35-45 minut, na środkowej półce, aż wierzch będzie złocisty.
9. Upieczony strudel odstaw na 15 minut do ostygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem. Najlepiej smakuje na ciepło.
Udostępnij przepis na strudel z jabłkami
Spodobał Ci się przepis na strudel z jabłkami ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Skąd pochodzi strudel
Tradycyjny strudel jabłkowy znany jako Apfelstrudel zdobył popularność w XVIII wieku podczas rządów monarchii Habsburgów, ale jest również popularnt w innych kuchniach Europy Środkowej. We Włoszech jest uznawany za tradycyjne ciasto Południowego Tyrolu. Najstarsze przepisy na strudel pochodzą z 1696 r. Ciasto jednak wywodzi się z tradycji kulinarnych Bliskiego Wschodu, dlatego możesz wykorzystać do przygotowania strudla ciasto na baklawę lub ciasto yufka.
Najbardziej znanymi strudlami są strudel jabłkowy (po niemiecku Apfelstrudel) oraz Topfenstrudel ze słodkim miękkim twarogiem. Istnieją również wytrawne strudle zawierające szpinak, kapustę, ziemniaki, dynię i kapustę kiszoną oraz wersje zawierające nadzienia mięsne, takie jak Lungenstrudel lub Fleischstrudel.
Tradycyjne ciasto na strudel powinno być tak cienkie, aby można było przez nie przeczytać gazetę. Legenda głosi, że perfekcyjna kucharka cesarza austriackiego zadekretowała, że powinno być możliwe odczytanie przez ciasto listu miłosnego.
Materiał powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych