Tajska zupa curry z kurczakiem
Tajska zupa curry z kurczakiem
Rozgrzewające curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym.
Tajska zupa curry z kurczakiem przepis na rozgrzewające curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Tajska zupa curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym świetnie smakuje o każdej porze roku, ale my najczęściej gotujemy ją jesienią i zimą. Po pierwsze zupa curry z kurczakiem świetnie rozgrzewa, po drugie, podobnie jak łódzka zupa zalewajka, jest bardzo pożywna i smaczna. Możesz do niej dorzucić makaron lub ciecierzycę i dzięki temu zapewnić sobie dodatkową, solidną porcję białka. Po trzecie zupa curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym to proste danie jednogarnkowe, które zawsze się udaje. Ta zupa z kurczakiem curry stanie się Twoją ulubioną zupą.
Rozgrzewające tajskie curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym.Tajska zupa curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym
- 1-2 łyżki masła albo ghee,
- 1 cebula biała lub czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- około 1 cm kawałek imbiru,
- 1 mała czerwona papryka,
- Przyprawy - podane niżej przyprawy możesz zastąpić 1 płaską łyżką czerwonej pasty curry. Ilość przypraw możesz zwiększyć dostosowując smak zupy do swoich preferencji,
- ćwierć łyżeczki mielonej kurkumy,
- 1 czubata łyżeczka curry w proszku,
- szczypta mielonego cynamonu,
- 1 łyżeczka chili w proszku lub 1 świeża papryczka chili drobno posiekana,
- pół łyżeczki kuminu lub do smaku,
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego, ale pomiń jeśli go nie masz,
- sól i pieprz do smaku
- około 1,5 litra wywaru drobiowego lub wody,
- około 500-600 g piersi z kurczaka
- 1 puszka (400g) mleka kokosowego
- natka kolendry do dekoracji
- opcjonalnie 1 puszka ciecierzycy zwykłej lub brązowej (brązową ciecierzycę i tajską czerwoną pastę curry można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata)
Tajska zupa curry z kurczakiem przepis
1. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj, paprykę pokrój w małą kostkę.
2. Filety z kurczaka pokrój na kawałki o wielkości "na jeden kęs".
3. W garnku rozpuść masło. Dodaj cebulę i paprykę i smaż przez 5 minut, aż cebula będzie szklista.
Dodaj czosnek i imbir i smaż przez niecałą minutę często mieszając. Wsyp przyprawy i smaż kolejne 30-40 sekund cały czas mieszając zawartość garnka.
4. Dodaj piersi z kurczaka, i ewentualnie ciecierzycę z puszki. Wlej wywar lub wodę i gotuj na wolnym ogniu przez około 25-35 minut, aż mięso będzie miękkie.
5. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj jeszcze około 10 minut na niedużym ogniu.
Tajska zupa curry z kurczakiem z wolnowaru
1. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj, paprykę pokrój w małą kostkę.
2. Filety z kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę i włóż do wolnowaru.
3. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż przez 5-7 minut, aż cebula będzie szklista.
Dodaj czosnek i imbir i smaż przez niecałą minutę często mieszając. Wsyp przyprawy i mieszając smaż jeszcze 3-40 sekund,, a następnie przełóż do wolnowaru.
4.
Do wolnowru wlej wywar lub wodę, dodaj pokrojoną paprykę i ewentualnie ciecierzycę z puszki. Ustaw czas wolnowarzenia. Podany niżej czas dotyczy wolnowarów Crock-Pot.
- opcja low 4-5 godziny
- opcja high 3-4 godziny
5. Na pół godziny przed końcem dodaj mleczko kokosowe.
Udostępnij przepis na tajską zupę curry
Spodobał Ci się przepis na zupę curry z kurczakiem ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest przyprawa curry w proszku
Curry w proszku zostało wynalezione w czasach, gdy Indie były brytyjską kolonią. Brytyjczycy stosowali je, aby nadać potrawom charakterystyczne smaki i aromaty kuchni indyjskiej. Curry w proszku zostało po raz pierwszy wyeksportowane do Wielkiej Brytanii w XVIII wieku, kiedy indyjscy kupcy sprzedali mieszankę przypraw podobną do garam masala brytyjskiemu rządowi kolonialnemu i armii powracającej do Wielkiej Brytanii. Większość mieszkańców Indii nie używa curry w proszku, ale raczej dodaje jednorodne przyprawy (tj. kolendra, kminek, kurkuma) lub gotowe mieszanki przypraw dedykowane do poszczególnych potraw. Istnieje wiele różnych mieszanek curry. W azjatyckich kuchniach tradycyjnych dobór przypraw do każdej potrawy jest kwestią narodowej lub regionalnej tradycji, praktyk religijnych oraz preferencji kucharza.
Materiał powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych