TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Tajska zupa curry z kurczakiem

Tajska zupa curry z kurczakiem

Rozgrzewające curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym.

Tajska zupa curry z kurczakiem przepis na rozgrzewające curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Tajska zupa curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym świetnie smakuje o każdej porze roku, ale my najczęściej gotujemy ją jesienią i zimą. Po pierwsze zupa curry z kurczakiem świetnie rozgrzewa, po drugie, podobnie jak łódzka zupa zalewajka, jest bardzo pożywna i smaczna.  Możesz do niej dorzucić makaron lub ciecierzycę i dzięki temu zapewnić sobie dodatkową, solidną porcję białka. Po trzecie zupa curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym to proste danie jednogarnkowe, które zawsze się udaje. Ta zupa z kurczakiem curry stanie się Twoją ulubioną zupą. 

tajska-zupa-curry-z-kurczakiem
Rozgrzewające tajskie curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym.
 

Tajska zupa curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

  • 1-2 łyżki masła albo ghee,
  • 1 cebula biała lub czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,  
  • około 1 cm kawałek imbiru,
  • 1 mała czerwona papryka, 
  • Przyprawy - podane niżej przyprawy możesz zastąpić 1 płaską łyżką czerwonej pasty curry. Ilość przypraw możesz zwiększyć dostosowując smak zupy do swoich preferencji,
    • ćwierć łyżeczki mielonej kurkumy,
    • 1 czubata łyżeczka curry w proszku,
    • szczypta mielonego cynamonu,
    • 1 łyżeczka chili w proszku lub 1 świeża papryczka chili drobno posiekana,
    • pół łyżeczki kuminu lub do smaku, 
    • pół łyżeczki mielonej kolendry
    • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego, ale pomiń jeśli go nie masz,
    • sól i pieprz do smaku
  • około 1,5 litra wywaru drobiowego lub wody, 
  • około 500-600 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka (400g) mleka kokosowego 
  • natka kolendry do dekoracji
  • opcjonalnie 1 puszka ciecierzycy zwykłej lub brązowej (brązową ciecierzycę i tajską czerwoną pastę curry można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata

tajska-zupa-curry-z-kurczakiem

Tajska zupa curry z kurczakiem przepis

1. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj, paprykę pokrój w małą kostkę. 

2. Filety z kurczaka pokrój na kawałki o wielkości "na jeden kęs".

3. W garnku rozpuść masło. Dodaj cebulę i paprykę i smaż przez 5 minut, aż cebula będzie szklista. Dodaj czosnek i imbir i smaż przez niecałą minutę często mieszając. Wsyp przyprawy i smaż kolejne 30-40 sekund cały czas mieszając zawartość garnka.

4. Dodaj piersi z kurczaka, i ewentualnie ciecierzycę z puszki. Wlej wywar lub wodę  i gotuj na wolnym ogniu przez około 25-35 minut, aż mięso będzie miękkie.

5. Dodaj mleczko kokosowe i gotuj jeszcze około 10 minut na niedużym ogniu.

Tajska zupa curry z kurczakiem z wolnowaru

1. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj, paprykę pokrój w małą kostkę. 

2. Filety z kurczaka pokrój w średniej wielkości kostkę i włóż do wolnowaru. 

3. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i smaż przez 5-7 minut, aż cebula będzie szklista. Dodaj czosnek i imbir i smaż przez niecałą minutę często mieszając. Wsyp przyprawy i mieszając smaż jeszcze 3-40 sekund,, a następnie przełóż do wolnowaru.

4. Do wolnowru wlej wywar lub wodę, dodaj pokrojoną paprykę i ewentualnie ciecierzycę z puszki. Ustaw czas wolnowarzenia. Podany niżej czas dotyczy wolnowarów Crock-Pot.

  • opcja low 4-5 godziny
  • opcja high 3-4 godziny

5. Na pół godziny przed końcem dodaj mleczko kokosowe.

Udostępnij przepis na tajską zupę curry

Spodobał Ci się przepis na zupę curry z kurczakiem ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.  

Co to jest przyprawa curry w proszku

Curry w proszku zostało wynalezione w czasach, gdy Indie były brytyjską kolonią. Brytyjczycy stosowali je, aby nadać potrawom charakterystyczne smaki i aromaty kuchni indyjskiej. Curry w proszku zostało po raz pierwszy wyeksportowane do Wielkiej Brytanii w XVIII wieku, kiedy indyjscy kupcy sprzedali mieszankę przypraw podobną do garam masala brytyjskiemu rządowi kolonialnemu i armii powracającej do Wielkiej Brytanii. Większość mieszkańców Indii nie używa curry w proszku, ale raczej dodaje jednorodne przyprawy (tj. kolendra, kminek, kurkuma) lub gotowe mieszanki przypraw dedykowane do poszczególnych potraw. Istnieje wiele różnych mieszanek curry. W azjatyckich kuchniach tradycyjnych dobór przypraw do każdej potrawy jest kwestią narodowej lub regionalnej tradycji, praktyk religijnych oraz preferencji kucharza. 

Materiał powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata

tajska-zupa-curry-z-kurczakiem
Tajska zupa curry z kurczakiem.

Komentarze