Gofry piernikowe
Gofry piernikowe
Korzenne gofry z prażonymi jabłkami i rodzynkami
Gofry piernikowe przepis na korzenne gofry z prażonymi jabłkami i rodzynkami. Gofry piernikowe przygotowujemy zazwyczaj zimą. Nie ma nic milszego niż zapach imbiru i goździków unoszący się w kuchni, gdy za oknem śnieg i mróz. Korzenne gofry piernikowe są idealne na weekendowe śniadanie albo ciepły podwieczorek. Zazwyczaj podaję je z prażonymi jabłkami, rodzynkami i orzechami. Uwierz mi, że to połączenie smakuje obłędnie, ale możesz je serwować z innymi ulubionymi dodatkami. Przepis na gofry piernikowe z prażonymi jabłkami i rodzynkami jest niemal identyczny, jak prosty przepis na chrupiące gofry - różni się tylko dodatkiem korzennych przypraw i miodu lub melasy.
Zapraszamy też po nasze najlepsze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie.
Gofry piernikowe
- 1 szklanka mąki uniwersalnej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika,
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki stołowe roztopionego masła,
- 1 duże jajko - żółtko i białko oddzielnie,
- 2 płaskie łyżki stołowe cukru,
- szczypta soli,
- 1 łyżka płynnego miodu lub melasy z karobu (pomiń jeśli nie masz).
Gofry piernikowe
1. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
2. Zmiksuj mleko, masło, żółtko, cukier, cukier waniliowy i miód. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika i ponownie zmiksuj, żeby nie było grudek.
3. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę delikatnie wmieszaj do ciasta na gofry piernikowe.
4. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry zgodnie z instrukcją producenta Twojego urządzenia. Po upieczeniu odłóż na kratkę lub podawaj natychmiast z ulubionymi dodatkami.
Do przebrania gofrów
- 3 Jabłka Grójeckie
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- opcjonalnie cukier do smaku
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w niedużą kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone jabłka, oprósz przyprawą do piernika i podsmażaj, aż lekko zmiękną. Dodaj rodzynki i orzechy, wymieszaj i wyłącz płomień. Podgrzej przed nałożeniem na gofry.
Materiał reklamowy powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.
Udostępnij przepis na korzenne gofry piernikowe
Spodobał Ci się przepis na gofry piernikowe ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Gofry piernikowe.
szczególnie te "pół łyżeczki proszku do prania" podkręci walory gofrów :-)
OdpowiedzUsuń