TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Gofry piernikowe

Gofry piernikowe

Korzenne gofry z prażonymi jabłkami i rodzynkami

Gofry piernikowe przepis na korzenne gofry z prażonymi jabłkami i rodzynkami.  Gofry piernikowe przygotowujemy zazwyczaj zimą. Nie ma nic milszego niż zapach imbiru i goździków unoszący się w kuchni, gdy za oknem śnieg i mróz. Korzenne gofry piernikowe są idealne na weekendowe śniadanie albo ciepły podwieczorek. Zazwyczaj podaję je z prażonymi jabłkami, rodzynkami i orzechami. Uwierz mi, że to połączenie smakuje obłędnie, ale możesz je serwować z innymi ulubionymi dodatkami. Przepis na gofry piernikowe z prażonymi jabłkami i rodzynkami jest niemal identyczny, jak prosty przepis na chrupiące gofry - różni się tylko dodatkiem korzennych przypraw i miodu lub melasy. 

gofry-piernikowe
Gofry piernikowe przepis na korzenne gofry z prażonymi jabłkami i rodzynkami.
 

Gofry piernikowe  

  • 1 szklanka mąki uniwersalnej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika, 
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 szklanka mleka 
  • 3 łyżki stołowe roztopionego masła,
  • 1 duże jajko - żółtko i białko oddzielnie,
  • 2 płaskie łyżki stołowe cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka płynnego miodu lub melasy z karobu (pomiń jeśli nie masz).

gofry-piernikowe

Gofry piernikowe 

1. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.

2. Zmiksuj mleko, masło, żółtko, cukier, cukier waniliowy i miód. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika i ponownie zmiksuj, żeby nie było grudek.

3. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę delikatnie wmieszaj do ciasta na gofry piernikowe.

4. Rozgrzej gofrownicę i piecz gofry  zgodnie z instrukcją producenta Twojego urządzenia. Po upieczeniu odłóż na kratkę lub podawaj natychmiast z ulubionymi dodatkami.

Do przebrania gofrów

  • 3 Jabłka Grójeckie
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • opcjonalnie cukier do smaku

Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w niedużą kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone jabłka, oprósz przyprawą do piernika i podsmażaj, aż lekko zmiękną. Dodaj rodzynki i orzechy, wymieszaj i wyłącz płomień. Podgrzej przed nałożeniem na gofry. 

Materiał reklamowy powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.

Udostępnij przepis na korzenne gofry piernikowe

Spodobał Ci się przepis na gofry piernikowe ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
gofry-piernikowe
Gofry piernikowe.

Komentarze

  1. szczególnie te "pół łyżeczki proszku do prania" podkręci walory gofrów :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych