Krupnik
Krupnik
Przepis na tradycyjną polską zupę krupnik jak u babci
Krupnik przepis na gęstą, pożywną zupę z kaszą jęczmienną i ziemniakami na wywarze warzywnym lub mięsnym. Zupa krupnik, podobnie jak łódzka zalewajka (przepis), należy do bardzo sycących zup i w zależności od regionu ma wiele wariantów. Przepis na krupnik polski pochodzi z mojej ulubionej, wydanej prawie 60 lat temu, książki kucharskiej Kuchnia polska pod redakcją dr Stanisława Bergera, ale tym razem ugotowałam domowy krupniczek na wywarze z kurczaka. Tę typowo polską zupę możesz też przygotować na żeberkach wieprzowych albo mięsie z indyka.
Prawdziwa polska zupa krupnik przepis babci.Zupa krupnik
- 500 - 800 g mięsa drobiowego np. ćwiartka z kurczaka, skrzydełka, porcja rosołowa,
- 250 g włoszczyzny (2 marchewki,1 pietruszka, kawałek selera, 1 por)
- 1 cebula
- 1 duży listek laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
- 10 g suszonych grzybów
- 3 litry wody
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 5-6 ziemniaków
- koperek i natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku.
Krupnik przepis
1. Całą, obraną z łupiny cebulę opiecz nad palnikiem lub na suchej patelni.
2. Mięso zalej wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby, cebulę, seler, por i zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Zajmuje to około godziny. W razie potrzeby zbierz szumowiny. Przecedź wywar. Cebula, por i seler nie będą już potrzebne.
3. Ugotowane grzyby pokrój w paski. Marchewkę pokrój w plasterki, pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Do wywaru dodaj opłukaną na sitku kaszę jęczmienną, pokrojone w kostkę ziemniaki, grzyby, marchewkę, pietruszkę i pokrojone na mniejsze kawałki mięso. Zagotuj, a następnie zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 30 minut.
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na krupnik ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest krupnik
Krupnik to gęsta zupa z kaszą jęczmienną i ziemniakami, gotowana na bulionie warzywnym lub mięsnym, z dodatkiem warzyw, takich jak marchew, pietruszka, seler, Do przygotowania wywaru mięsnego wykorzystuje się mięso drobiowe (skrzydełka, porcje rosołowe) lub wieprzowe (kości ze schabu, żeberka). W wielu regionach Polski często zawiera też grzyby. Zupa z kaszą jęczmienną nie jest specjalnością wyłącznie kuchni polskiej i litewskiej, popularna jest także w innych krajach basenu Morza Bałtyckiego i kuchni żydowskiej. Przysłowie żydowskie mówi, że „Lepsza zupa jęczmienna we własnym domu niż pieczeń w cudzym” i odzwierciedla fakt, że w Polsce i krajach bałtyckich była to bardzo popularna zupa spożywana w dni powszednie; w niektórych domach jadano ją nawet codziennie. Nazwa pochodzi od słowa krupa oznaczającego łuskane ziarna zbóż.
Krupnik jest jedną z najstarszych polskich zup. Dawniej był popularny ze względu na tanie i łatwo dostępne składniki, ale podawano go zarówno na w biednych domach, jak i na szlacheckich stołach w Polsce i na Litwie. To bardzo zdrowa zupa. Dzięki kaszy jęczmiennej, jest bogata w błonnik, wapń, potas, fosfor, żelazo i miedź. Zawiera też witaminy z grupy B, witaminę A i E.
Zupa krupnik.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych