TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Paszteciki z ziemniakami

Paszteciki z ziemniakami

Przepis na fińskie paszteciki z farszem ziemniaczanym 

Paszteciki z ziemniakami przepis na tradycyjne postne pierogi karelskie karjalanpiirakka. W oryginale  paszteciki z farszem ziemniaczanym czyli pierogi karelskie nie zawierają cebuli. Nadzienie stanowią tylko ziemniaki ugniecione z masłem i mlekiem, ale nam bardziej smakują paszteciki z ziemniakami i cebulą albo paszteciki z ziemniakami, cebulą i boczkiem. Paszteciki z ziemniakami nie są trudne do zrobienia, a mogą stanowić smaczny sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków, które pozostały z obiadu. Te pochodzące z północy Europy pierogi postne często nazywane są ciastkami karelskimi. Wyglądem bardziej przypominają paszteciki z ziemniakami, niż tradycyjne polskie pierogi.

paszteciki-z-ziemniakami
Paszteciki z ziemniakami przepis na tradycyjne postne pierogi karelskie karjalanpiirakka.
 

Karelskie paszteciki z ziemniakami

- proporcje na około 20 sztuk

  • 300 g mąki żytniej razowej (typ 720 lub wyższy) albo dobrej mąki bezglutenowej,
  • 200 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • około 240 ml wrzącej wody 
  • 2-3 łyżki oleju 

Dobrej jakości mąka bezglutenowa jest dostępna m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata. 

Farsz z ziemniaków

  • 1 kg ziemniaków 
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki mleka lub więcej w razie potrzeby,
  • opcjonalnie 1 duża cebula, drobno posiekana i podsmażona na złoty kolor
  • sól i pieprz do smaku.

Do namaczania pasztecików z ziemniakami

  • 3 łyżki masła 
  • 100 ml mleka 

Paszteciki z ziemniakami przepis

1. Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Przeciśnij ziemniaki przez praskę lub utrzyj tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj masło i ewentualnie podsmażoną cebulę i dokładnie wymieszaj. Wlej tyle mleka, aby uzyskać gładkie, ale zwarte puree. Ilość mleka zależy od jakości ziemniaków – nadzienie nie może być zbyt rzadkie, po nałożeniu na ciasto powinno zachować swój kształt. Dopraw do smaku solą i pieprzem, przykryj i odstaw do ostygnięcia. 

2. Przygotuj ciasto. Sól rozpuść we wrzącej wodzie. Wymieszaj mąkę z osoloną wrzącą wodą, dodaj  olej i wymieszaj składniki. Wyrabiaj ręcznie lub mikserem za pomocą haka do chwili, aż wszystkie składniki się połączą. Mikserem zajmuje to około 5-8 minut, ręcznie około 10-15 minut. Ciasto nie powinno się kleić, będzie średnio twarde, zwarte i gładkie.

3. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i pozostawiam na około pół godziny, żeby odpoczęło.

4. Podziel ciasto na około 20 równych kawałków. Rozwałkuj każdy kawałek na cienki owalny placek o grubości około 1 mm i średnicy około 10-15 cm. Natychmiast po rozwałkowaniu układaj każdy placek ciasta pod folią spożywczą, aby nie obsychał. 

5. Na środek każdego placka nałóż około półtorej łyżki farszu, pozostawiając około 1,5 cm czystego ciasta przy krawędziach. Podnieś krawędzie ciasta nad nadzieniem i zagnij do środka ściskając brzegi palcami, aby powstała falbanka. Dobrze to pokazuje zdjęcie i film poniżej. 

paszteciki-z-ziemniakami
 


6. Ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 250 stopni przez około 10-15 minut lub do momentu, aż na ich powierzchni zaczną pojawiać się brązowe plamki. 

7. W międzyczasie w rondlu rozpuść 3 łyżki masła w 100 ml pełnotłustego mleka. Maczaj spód gorących pasztecików w gorącej mieszance masła i mleka i układaj jeden obok drugiego na płaskiej powierzchni (blacha do pieczenia, stolnica lub deska do krojenia). Przykryj szczelnie papierem do pieczenia i ręcznikiem i pozwól pasztecikom zmięknąć przez około pół godziny. Ciepłe paszteciki  możesz podawać jako samodzielne danie lub z ulubionymi dodatkami, takimi jak szynka, ser itp. Paszteciki można odgrzewać w piekarniku lub na tosterze z półeczka do podgrzewania.

Udostępnij przepis na paszteciki z ziemniakami

Spodobał Ci się przepis na paszteciki z ziemniakami i cebulką ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Pierogi karelskie karjalanpiirakka

Pierogi karelskie bardziej przypominają paszteciki z ziemniakami i serem, niż tradycyjne polskie pierogi. Często nazywane są też ciastkiem karelskim. Otwarte od góry, o owalnym kształcie pierogi karelskie wypiekane były od XVII wieku na terenach dzisiejszej Finlandii Wschodniej. W tamtych czasach tylko bogaci arystokraci mogli sobie pozwolić na takie potrawy. Wraz z emigrującym Karelczykami pierogi karelskie zdobyły uznanie w całej Finlandii, Szwecji i nie tylko. Paszteciki karelskie ozdobione charakterystyczną falbanką znane są również w północnych częściach Rosji, gdzie nazywa się je kalitka. W 2002 roku zostały zarejestrowane w Unii Europejskiej jako produkt tradycyjny.

Ciasto na pierogi karelskie składa się z wody, soli i mąki żytniej lub pszennej. Czasami z dodatkiem kwaśnego mleka lub kwaśnej śmietany. Nadzienie to najczęściej gotowana kasza lub ryż albo puree ziemniaczane (opcjonalnie doprawione surowym jajkiem, cebulą, mlekiem, masłem, posiekanymi jajkami na twardo lub boczkiem). Zamiast nich można również użyć gotowanych, rozgniecionych warzyw (np. kopru włoskiego, marchwi, rzepy, duszonej kapusty lub grzybów). Ciasto jest rozwałkowane tak cienko, jak to możliwe, powinno być niemal przezroczyste. Cienka skórka gwarantuje kruchość ciasta karelskiego. Karelskie paszteciki piecze się w piekarniku w wysokiej temperaturze około 250 stopni przez 15-20 minut,  a następnie, bezpośrednio po upieczeniu, smaruje roztopionym masłem lub maślanką.  Krótki czas pieczenia i wysoka temperatura są niezbędne do zachowania wyjątkowego smaku. 

Materiał reklamowy powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.

paszteciki-z-ziemniakami
Paszteciki z ziemniakami

Komentarze