TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Pieczone jabłka z cynamonem

Pieczone jabłka z cynamonem

Jabłka pieczone w piekarniku

Pieczone jabłka z cynamonem przepis na jabłka pieczone w piekarniku. Nadziewane pieczone jabłka z cynamonem są tak pyszne, że możemy je jeść w niemal każdy weekend. Latem przygotowuję grillowane jabłka nadziewane bakaliami (przepis), ale o tej porze roku przyrządzamy faszerowane pieczone jabłka w piekarniku. Pieczone jabłka z cynamonem i orzechami smakują jak nadzienie do domowej szarlotki, nikt nie potrafi się im oprzeć. Te zapiekane jabłka z cynamonem są odpowiednio słodkie, pachnące korzennymi przyprawami i rozkosznie maślane. Pieczone jabłka z cynamonem  i orzechami to najlepszy deser o tej porze roku i  jeden z najłatwiejszych sposobów na pieczone jabłka z piekarnika.

Aby zrobić te pyszne jabłka pieczone z cynamonem w piekarniku, wystarczą składniki, które masz w kuchni lub znajdziesz w najbliższym sklepie spożywczym. Kupując jabłka do pieczenia w piekarniku pamiętaj, aby wybrać jędrne i chrupiące odmiany. 

pieczone-jablka-z-cynamonem
Pieczone jabłka z cynamonem przepis na jabłka pieczone w piekarniku.
 

Pieczone jabłka z cynamonem

  • 6 dużych Jabłek Grójeckich,
  • pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich i dodatkowo kilka połówek do dekoracji,
  • 4 czubate łyżki brązowego cukru,
  • 3 czubate łyżki rodzynek,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub więcej do smaku,
  • ćwierć łyżeczki mielonych goździków, 
  • trzy duże szczypty startej gałki muszkatołowej,
  • 6 łyżeczek masła,
  • pół szklanka gorącej wody

pieczone-jablka-z-cynamonem
Zapiekane jabłka faszerowane orzechami i rodzynkami.
 

Pieczone jabłka z cynamonem przepis

1. Rodzynki namocz w gorącej wodzie przez około 30 minut. Wymieszaj ze sobą cynamon, gałkę muszkatołową, mielone goździki i brązowy cukier  i odłóż na bok. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.

2. Jabłka umyj, zetnij niewielki kapturek od strony ogonka i za pomocą małej łyżeczki  (np. łyżeczki do kawy lub wykrawacza do kulek z melona), wydrąż gniazda nasienne i część miąższu. Uważaj, aby nie przebić jabłka na wylot. Umieść jabłka w naczyniu żaroodpornym, tak, aby nie stykały się ze sobą.

3. Włóż orzechy i rodzynki do wnętrza jabłek i zasyp cukrem wymieszanym z przyprawami.  Na każde nadziewane jabłko nałóż 1 łyżeczkę masła i przykryj ściętą wcześniej częścią z ogonkiem.

4. Wlej 1 szklankę gorącej wody do naczynia żaroodpornego i piecz jabłka w temperaturze 180 stopni grzałka góra - dół przez 35-55 minut lub do momentu, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozgotowane. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju i wielkości jabłek.

Pieczone jabłka z cynamonem i orzechami możesz przed podaniem polać odrobiną rumu, świetnie smakują z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietankowych. Zamiast cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej możesz dodać przyprawę do szarlotki.

Udostępnij przepis na pieczone jabłka

Spodobał Ci się przepis na pieczone jabłka z piekarnika ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Materiał reklamowy powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.

pieczone-jablka-z-cynamonem
Pieczone jabłka z cynamonem

Komentarze