Rożki z jabłkami
Rożki z jabłkami
Przepis na rożki z ciasta francuskiego
Rożki z jabłkami przepis na rożki z ciasta francuskiego. Rożki z jabłkami to domowa i zdrowsza wersja kultowej szarlotki na ciepło z McDonalds. Przepis na rożki z ciasta francuskiego z jabłkami jest naprawdę prosty do wykonania. Użyj ciasta francuskiego kupionego w sklepie i domowego nadzienia do szarlotki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na prażone jabłka do szarlotki . Możesz również przygotować szybki farsz do rożków z jabłkami. Wystarczą 4 Jabłka Grójeckie, troszkę wody, sok z cytryny oraz mielony cynamon i goździki. Nadzienie do rożków z ciasta francuskiego z jabłkami możesz wzbogacić dodając rodzynki i drobno posiekane orzechy. Francuskie rożki z jabłkami to najszybszy deser, jaki możesz przygotować niewielkim kosztem. Idealny na śniadanie na słodko albo popołudniową przekąskę.
Rożki z jabłkami przepis na rożki z ciasta francuskiego.Rożki z jabłkami
- 1 opakowanie (370 g) ciasta francuskiego,
- nadzienie jabłkowe z przepisu poniżej.
Nadzienie do rożków
- 4 Jabłka Grójeckie,
- 2 łyżki cukru białego lub brązowego,
- 4-6 łyżek wody,
- 2-3 łyżki soku cytryny,
- ćwierć łyżeczki mielonych goździków,
- 2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie rodzynki lub drobno posiekane orzechy włoskie albo migdały.
- opcjonalnie 1 jajko rozbełtane z 1 łyżką wody do posmarowania rożków.
Nadzienie do rożków z jabłkami przepis
1. Jabłka umyj i obierz. Dwa jabłka pokrój w drobną kostkę, a dwa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop jabłka sokiem z cytryny.
2. Na patelni umieść te jabłka, które starłaś na tarce. Dodaj 2-3 łyżki wody, cukier i przyprawy. Od czasu do czasu mieszając, smaż na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać na gęsty mus. Wtedy dodaj jabłka pokrojone w kostkę i ewentualne orzechy i rodzynki. Praż jabłka jeszcze około 10 minut. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody i podsmażaj, aż odparuje.
Rożki z jabłkami przepis
1. Ciasto pokrój na 8 równych kwadratów. Na środku każdego kawałka ciasta francuskiego umieść nadzienie jabłkowe pozostawiając około 1 cm czystego ciasta z każdej strony.
2. Złóż ciasto po przekątnej i zlep brzegi dociskając je widelcem. Za pomocą wykałaczki ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach. Ułóż rożki z jabłkami na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
3. Wstaw rożki z jabłkami do do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni. Piecz, do chwili, gdy ciasto się zrumieni, zajmuje to około 20 minut.
Rożki francuskie z jabłkami z opiekacza przepis
1. Ciasto pokrój na 8 równych kwadratów, powinny mieć wielkość formy
2. Na 4 kawałkach ciasta francuskiego rozłóż nadzienie jabłkowe pozostawiając około 1 cm czystego ciasta z każdej strony i po przekątnej po środku.
3. Na ciasto z nadzieniem połóż czysty płat ciasta francuskiego i zlep
brzegi dociskając je widelcem. Za pomocą wykałaczki ponakłuwaj ciasto w
kilku miejscach. Rozgrzej opiekacz, umieść w nim rożki, ale nie zamykaj
pokrywy na zatrzask, pokrywa powinna jedynie opierać się na rożkach.
Piecz do zrumienienia, w opiekaczu Breville zajmie to około 6-8 minut, w Twoim czas pieczenia może być troszkę inny, zależy to od mocy urządzenia.
Udostępnij przepis na rożki z jabłkami z ciasta francuskiego
Spodobał Ci się przepis na rożki z jabłkami ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Materiał reklamowy powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.
Jak przechowywać ciasto francuskie z jabłkami
Ciasto francuskie z jabłkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jeśli jednak pozostało Ci kilka rożków z jabłkami, to przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku. Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami można zjeść następnego dnia na zimno lub podpiec je w średnio nagrzanym piekarniku przez około 5 minut.
Rożki z jabłkami
Genialny pomysł z tym opiekaczem, nie wpadłabym na niego sama :D
OdpowiedzUsuń