TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Rożki z jabłkami

Rożki z jabłkami

Przepis na rożki z ciasta francuskiego 

Rożki z jabłkami przepis na rożki z ciasta francuskiego. Rożki z jabłkami to domowa i zdrowsza wersja kultowej szarlotki na ciepło z McDonalds. Przepis na rożki z ciasta francuskiego z jabłkami jest naprawdę prosty do wykonania. Użyj ciasta francuskiego kupionego w sklepie i domowego nadzienia do szarlotki. Koniecznie sprawdź nasz przepis na prażone jabłka do szarlotki . Możesz również przygotować szybki farsz do rożków z jabłkami. Wystarczą 4 Jabłka Grójeckie, troszkę wody, sok z cytryny oraz mielony cynamon i goździki. Nadzienie do rożków z ciasta francuskiego z jabłkami możesz wzbogacić dodając rodzynki i drobno posiekane orzechy. Francuskie rożki z jabłkami to najszybszy deser, jaki możesz przygotować niewielkim kosztem. Idealny na śniadanie na słodko albo popołudniową przekąskę. 

rozki-z-jablkami
Rożki z jabłkami przepis na rożki z ciasta francuskiego.
 

Rożki z jabłkami

  • 1 opakowanie (370 g) ciasta francuskiego,
  • nadzienie jabłkowe z przepisu poniżej.

Nadzienie do rożków

  • 4 Jabłka Grójeckie,
  • 2 łyżki cukru białego lub brązowego,
  • 4-6 łyżek wody,
  • 2-3 łyżki soku cytryny,
  • ćwierć łyżeczki mielonych goździków,
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie rodzynki lub drobno posiekane orzechy włoskie albo migdały. 
  • opcjonalnie 1 jajko rozbełtane z 1 łyżką wody do posmarowania rożków.

Nadzienie do rożków z jabłkami przepis

1. Jabłka umyj i obierz. Dwa jabłka pokrój w drobną kostkę, a dwa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop jabłka sokiem z cytryny.

2. Na patelni umieść te jabłka, które starłaś na tarce. Dodaj 2-3 łyżki wody, cukier i przyprawy. Od czasu do czasu mieszając, smaż na średnim ogniu, aż zaczną się rozpadać na gęsty mus. Wtedy dodaj jabłka pokrojone w kostkę i ewentualne orzechy i rodzynki. Praż jabłka jeszcze około 10 minut. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody i podsmażaj, aż odparuje.

Rożki z jabłkami przepis

1. Ciasto pokrój na 8 równych kwadratów.  Na środku każdego kawałka ciasta francuskiego umieść nadzienie jabłkowe pozostawiając około 1 cm czystego ciasta z każdej strony. 

2. Złóż ciasto po przekątnej i zlep brzegi dociskając je widelcem. Za pomocą wykałaczki ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach. Ułóż rożki z jabłkami na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. 

3. Wstaw rożki z jabłkami do do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni. Piecz, do chwili, gdy ciasto się zrumieni, zajmuje to około 20 minut.

rozki-z-jablkami

Rożki francuskie z jabłkami z opiekacza przepis

1. Ciasto pokrój na 8 równych kwadratów, powinny mieć wielkość formy

2. Na 4 kawałkach ciasta francuskiego rozłóż nadzienie jabłkowe pozostawiając około 1 cm czystego ciasta z każdej strony i po przekątnej po środku.

3. Na ciasto z nadzieniem połóż czysty płat ciasta francuskiego i zlep brzegi dociskając je widelcem.  Za pomocą wykałaczki ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach. Rozgrzej opiekacz, umieść w nim rożki, ale nie zamykaj pokrywy na zatrzask, pokrywa powinna jedynie opierać się  na rożkach. Piecz do zrumienienia, w opiekaczu Breville zajmie to około 6-8 minut, w Twoim czas pieczenia może być troszkę inny, zależy to od mocy urządzenia.

Udostępnij przepis na rożki z jabłkami z ciasta francuskiego

Spodobał Ci się przepis na rożki z jabłkami ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Materiał reklamowy powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie. 

Jak przechowywać ciasto francuskie z jabłkami 

Ciasto francuskie z jabłkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jeśli jednak pozostało Ci kilka rożków z jabłkami, to przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku. Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami można zjeść następnego dnia na zimno lub podpiec je w średnio nagrzanym piekarniku przez około 5 minut. 

rozki-z-jablkami
Rożki z jabłkami

Komentarze

  1. Genialny pomysł z tym opiekaczem, nie wpadłabym na niego sama :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych