TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sos amba

Przepis na pikantny sos z mango.

Sos amba przepis na sos z mango. Sos amba to słodko - kwaśny, pikantny sos z mango do mięsa i sałatek popularny w Izraelu, na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Ten pomarańczowy dressing, którym polewana jest shawarma z kurczaka (przepis) w wielu fast foodach, to właśnie sos amba przygotowany z niedojrzałych mango. Wyjątkowy smak i szerokie zastosowanie sprawiły, że przepis na orientalny sos amba zyskał ogromną popularność. Współcześnie ten pikantny sos z mango możesz zamówić w najlepszych restauracjach na całym świecie albo przygotować go w domu. Żeby zrobić sos amba potrzebne Ci będzie mango, trochę przypraw, ostra papryka oraz blender i około 15 minut czasu. 

sos-amba
Sos amba przepis. Ten wytrawny sos z mango uznawany jest za bliskowschodni odpowiednik umami. Ambę można kochać albo nienawidzić, ale nie da się przejść obok niej obojętnie.

Sos amba

Nasz przepis na sos amba nie wymaga kiszenia mango - odrobina octu jabłkowego lub cytryny nadaje mu kwaskową nutę. Użyj niedojrzałego, twardego mango, jest łatwiejsze do kupienia w polskich sklepach, niż znalezienie w naszym kraju dojrzałych mango. Jeśli jednak uda Ci się jakimś cudem kupić dojrzałe mango, to po prostu pomiń brązowy cukier lub miód. Sos z mango możesz przygotować, schłodzić i spożyć tego samego dnia.

  • 2 twarde mango,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • 1 mała czerwona papryczka chilli lub habanero pokrojona na małe kawałki,
  • pół łyżeczki nasion gorczycy, możesz zastąpić musztardą Dijon lub mieloną gorczycą
  • 2 płaskie łyżeczki świeżo startej kurkumy lub 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • pół łyżeczki suszonych liści kozieradki lub ćwierć łyżeczki mielonej kozieradki,
  • pół łyżeczki mielonego kuminu, 
  • 1 łyżka brązowego cukru lub miodu - pomiń jeśli masz bardzo dojrzałe, miękkie mango,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry 
  • pół szklanki wody,
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny lub do smaku.

Suszone liście kozieradki tzw. kashuri methi można za około 3 zł kupić w sklepie internetowym Kuchnie świata. To bardzo uniwersalny dodatek do zup i tłustych  mięs.

Sos amba przepis

1. Obierz i pokrój mango na małe kawałki podobnej wielkości, umieść w małej misce, dodaj sól, a następnie wymieszaj i odłóż na bok. 

2. W rondlu z pokrywką rozgrzej olej na średnim ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, dodaj czosnek i chili i smaż cały czas mieszając, aż czosnek zacznie zmieniać kolor, zajmuje to niespełna minutę. 

3. Dodaj przyprawy z wyjątkiem cukru i mieszając podgrzewaj przez około 30-40 sekund, aż zaczną pachnieć. Ten etap podgrzewania przypraw nosi nazwę tadka. Tutaj dowiesz się co to jest tadka indyjska .  Dodaj cukier lub miód i podgrzewaj jeszcze przez 1 minutę.

4. Wlej wodę, olej i ocet i wymieszaj. Na koniec dodaj mango wraz z solą i powstałym sokiem.  Dobrze wymieszaj, nałóż pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut lub do momentu, aż sos lekko się skarmelizuje.

5. Wyłącz płomień i pozostaw do ostygnięcia. Korzystając z mocnego blendera, zmiksuj sos do pożądanej konsystencji. Przed podaniem najlepiej schłodzić sos amba w lodówce przez 2-3 godziny. Sos amba możesz przechowywać do 7 dni lub zapasteryzować.

Udostępnij przepis  

Spodobał Ci się przepis na sos amba ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Materiał reklamowy powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.  

sos-amba

Co to jest amba sos z mango

Przepis na sos amba stworzyła w XIX wieku mieszająca w Bombaju rodzina irackich Żydów.  Chociaż sos bazuje na pochodzących z Indii składnikach, a słowo amba oznacza mango w języku marathi, to sos amba jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Z Bombaju, żydowscy handlarze zabrali go do Iraku, a iraccy Żydzi rozpropagowali sos z mango w swojej ojczyźnie - Izraelu. W latach 40. i 50. XX wieku amba stała się nieodzownym dodatkiem do kanapek sabich - popularnych izraelskich fast foodów. Tradycyjnie amba jest wytwarzana przez krojenie i solenie zielonych, niedojrzałych owoców mango, które umieszcza się w słoiku i pozostawia do fermentacji na pięć dni na słońcu. Później mango wyjmuje się ze słoika i pozostawia do wyschnięcia na słońcu na 3-4 godziny. Po wysuszeniu gotuje się na wolnym ogniu z przyprawami i octem, a następnie rozlewa do słoików i przechowuje w lodówce.

Jak smakuje amba

Sos amba jest nieco podobny w smaku do słodko - kwaśnych, indyjskich chutneyów z mango. Ten lekko wytrawny, pikantny sos możesz przygotować w większej ilości i zapasteryzować. Na Bliskim Wschodzie kupisz sos z mango w większości sklepów spożywczych i marketów. Jeśli chcesz złagodzić smak albo zagęścić sos amba możesz dodać do niego labneh - arabski ser jogurtowy (przepis)

Sos z mango do czego pasuje

Amba jest często używany jako sos do sałatek, dań rybnych, grillowanego kurczaka, falafela, kebabów, kanapek, tostów i jajek na twardo, a nawet do burgerów i frytek zamiast ketchupu. Na Półwyspie Arabskim podaję się go (wraz z chlebem)  do przystawek oraz różnych rodzajów sera, pikli i pieczonych warzyw. Sos amba  często dodawany jest jako dressing do kanapek z shawarmą lub falafelem. 

sos-amba
Sos amba

Komentarze