Sos amba
Sos amba
Przepis na pikantny sos z mango.
Sos amba przepis na sos z mango. Sos amba to słodko - kwaśny, pikantny sos z mango do mięsa i sałatek popularny w Izraelu, na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Ten pomarańczowy dressing, którym polewana jest shawarma z kurczaka (przepis) w wielu fast foodach, to właśnie sos amba przygotowany z niedojrzałych mango. Wyjątkowy smak i szerokie zastosowanie sprawiły, że przepis na orientalny sos amba zyskał ogromną popularność. Współcześnie ten pikantny sos z mango możesz zamówić w najlepszych restauracjach na całym świecie albo przygotować go w domu. Żeby zrobić sos amba potrzebne Ci będzie mango, trochę przypraw, ostra papryka oraz blender i około 15 minut czasu.
Sos amba przepis. Ten wytrawny sos z mango uznawany jest za bliskowschodni odpowiednik umami. Ambę można kochać albo nienawidzić, ale nie da się przejść obok niej obojętnie.Sos amba
Nasz przepis na sos amba nie wymaga kiszenia mango - odrobina octu jabłkowego lub cytryny nadaje mu kwaskową nutę. Użyj niedojrzałego, twardego mango, jest łatwiejsze do kupienia w polskich sklepach, niż znalezienie w naszym kraju dojrzałych mango. Jeśli jednak uda Ci się jakimś cudem kupić dojrzałe mango, to po prostu pomiń brązowy cukier lub miód. Sos z mango możesz przygotować, schłodzić i spożyć tego samego dnia.
- 2 twarde mango,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 1-2 łyżki oleju,
- 1 mała czerwona papryczka chilli lub habanero pokrojona na małe kawałki,
- pół łyżeczki nasion gorczycy, możesz zastąpić musztardą Dijon lub mieloną gorczycą
- 2 płaskie łyżeczki świeżo startej kurkumy lub 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
- pół łyżeczki suszonych liści kozieradki lub ćwierć łyżeczki mielonej kozieradki,
- pół łyżeczki mielonego kuminu,
- 1 łyżka brązowego cukru lub miodu - pomiń jeśli masz bardzo dojrzałe, miękkie mango,
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół szklanki wody,
- 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny lub do smaku.
Suszone liście kozieradki tzw. kashuri methi można za około 3 zł kupić w sklepie internetowym Kuchnie świata. To bardzo uniwersalny dodatek do zup i tłustych mięs.
Sos amba przepis
1. Obierz i pokrój mango na małe kawałki podobnej wielkości, umieść w małej misce, dodaj sól, a następnie wymieszaj i odłóż na bok.
2. W rondlu z pokrywką rozgrzej olej na średnim ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, dodaj czosnek i chili i smaż cały czas mieszając, aż czosnek zacznie zmieniać kolor, zajmuje to niespełna minutę.
3. Dodaj przyprawy z wyjątkiem cukru i mieszając podgrzewaj przez około 30-40 sekund, aż zaczną pachnieć. Ten etap podgrzewania przypraw nosi nazwę tadka. Tutaj dowiesz się co to jest tadka indyjska . Dodaj cukier lub miód i podgrzewaj jeszcze przez 1 minutę.
4. Wlej wodę, olej i ocet i wymieszaj. Na koniec dodaj mango wraz z solą i powstałym sokiem. Dobrze wymieszaj, nałóż pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut lub do momentu, aż sos lekko się skarmelizuje.
5. Wyłącz płomień i pozostaw do ostygnięcia. Korzystając z mocnego blendera, zmiksuj sos do pożądanej konsystencji. Przed podaniem najlepiej schłodzić sos amba w lodówce przez 2-3 godziny. Sos amba możesz przechowywać do 7 dni lub zapasteryzować.
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na sos amba ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Materiał reklamowy powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata.
Co to jest amba sos z mango
Przepis na sos amba stworzyła w XIX wieku mieszająca w Bombaju rodzina irackich Żydów. Chociaż sos bazuje na pochodzących z Indii składnikach, a słowo amba oznacza mango w języku marathi, to sos amba jest bardzo uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Z Bombaju, żydowscy handlarze zabrali go do Iraku, a iraccy Żydzi rozpropagowali sos z mango w swojej ojczyźnie - Izraelu. W latach 40. i 50. XX wieku amba stała się nieodzownym dodatkiem do kanapek sabich - popularnych izraelskich fast foodów. Tradycyjnie amba jest wytwarzana przez krojenie i solenie zielonych, niedojrzałych owoców mango, które umieszcza się w słoiku i pozostawia do fermentacji na pięć dni na słońcu. Później mango wyjmuje się ze słoika i pozostawia do wyschnięcia na słońcu na 3-4 godziny. Po wysuszeniu gotuje się na wolnym ogniu z przyprawami i octem, a następnie rozlewa do słoików i przechowuje w lodówce.
Jak smakuje amba
Sos amba jest nieco podobny w smaku do słodko - kwaśnych, indyjskich chutneyów z mango. Ten lekko wytrawny, pikantny sos możesz przygotować w większej ilości i zapasteryzować. Na Bliskim Wschodzie kupisz sos z mango w większości sklepów spożywczych i marketów. Jeśli chcesz złagodzić smak albo zagęścić sos amba możesz dodać do niego labneh - arabski ser jogurtowy (przepis)
Sos z mango do czego pasuje
Amba jest często używany jako sos do sałatek, dań rybnych, grillowanego kurczaka, falafela, kebabów, kanapek, tostów i jajek na twardo, a nawet do burgerów i frytek zamiast ketchupu. Na Półwyspie Arabskim podaję się go (wraz z chlebem) do przystawek oraz różnych rodzajów sera, pikli i pieczonych warzyw. Sos amba często dodawany jest jako dressing do kanapek z shawarmą lub falafelem.
Sos amba
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych