Wieprzowina po kubańsku
Wieprzowina po kubańsku
Przepis na wieprzowina Mojo.
Wieprzowina po kubańsku przepis na wieprzowinę Mojo w soku pomarańczowym. Kubańska wieprzowina w cytrusach jest idealnie miękka i aromatyczna. Wieprzowina Mojo, zwłaszcza łopatka lub karkówka, pasuje zarówno na obiad, jak i na kanapki. To podstawowy składnik naszego ulubionego dania, jakim jest kubańska kanapka na ciepło. Uwielbiamy kubańskie przepisy, a wieprzowina po kubańsku w cytrusach jest pełna smaku i bardzo łatwa do przygotowania. Wieprzowina w stylu kubańskim jest jednym z tych przepisów, które idealnie nadają się do serwowania na imprezach, gdy trzeba nakarmić wiele osób, a portfel zaczyna świecić pustkami. Kubańska pieczeń wieprzowa najczęściej przygotowywana jest z łopatki wieprzowej marynowanej w soku z pomarańczy i limonki, czosnku i przyprawach. Świeży sok z cytrusów zmiękcza mięso, które jest tak delikatne i soczyste, że rozpływa się w ustach. Kubańską wieprzowinę Mojo warto po przygotowaniu podpiec w piekarniku przez kilka minut, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Wieprzowina po kubańsku przepis na wieprzowinę Mojo w soku pomarańczowym.Wieprzowina po kubańsku
- 1,5 kg łopatki lub karkówki wieprzowej, ewentualnie polędwiczki wieprzowe.
Marynata Mojo
- 1 łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki, tutaj dowiesz się jak kroić i wycisnąć sok z limonki , ale możesz zastąpić 4 łyżkami soku z cytryny,
- pół szklanki delikatnej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- skórka otarta z 1 pomarańczy, dokładnie umytej,
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżeczki suszonego oregano lub więcej do smaku,
- 1,5 łyżeczki mielonego kuminu, jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie świata
- opcjonalnie pokrojona drobno papryczka chili lub chili w płatkach.
Wieprzowina po kubańsku przepis
1. Przygotuj marynatę Mojo - wymieszaj czosnek, sól, pieprz, oregano, sok z pomarańczy i limonki, skórkę pomarańczową oraz oliwę i ewentualnie pokrojone drobno chili. W ten sposób przygotujesz marynatę do wieprzowiny po kubańsku.
2. Zalej mięso marynatą, zawiń naczynie z mięsem w folię spożywczą i odstaw na
minimum 4 godziny, a jeszcze lepiej na całą noc do lodówki. Od czasu do czasu obróć wieprzowinę, aby równomiernie ją zamarynować.
3. Wyjmij mięso z marynaty, włóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wlej połowę marynaty.
4. Piecz, bez przykrycia, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut, od czasu do czasu polewając marynatą. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez 90 minut. Jeśli masz
więcej lub mniej mięsa to stosuj zasadę 60 minut pieczenia na każdy kilogram
łopatki wieprzowej lub karkówki.
5. Zdejmij pokrywę i podpiecz mięso kolejne 10 minut. Jeżeli masz termometr kuchenny to użyj go, pieczona łopatka wieprzowa, żeby była soczysta powinna mieć w środku, w najgrubszym miejscu temperaturę 70-75 stopni.
6. Upieczoną łopatkę wyjmij z piekarnika i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 15 minut przed pokrojeniem.
7. Jeśli chcesz zagęścić sos, to przelej go do rondelka i dodaj około 1 łyżki mąki kukurydzianej rozmieszanej z 1
łyżką zimnej wody. Mieszaj, aż pozbędziesz się grudek, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż sos Mojo zgęstnieje.
Przepis na kubańską wieprzowinę z wolnowaru
1. Przygotuj marynatę i mięso tak, jak podałam powyżej - punty 1-2.
2. Wstaw mięso do wolnowaru, wlej połowę marynaty i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)
- opcja low - 7-9 godzin
- opcja high - 6-7 godzin
3. Jeśli chcesz, aby wierzch mięsa był chrupiący, ostrożnie wyjmij wieprzowinę z wolnowaru i umieść ją na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 do 20 minut lub do momentu, aż ładnie się zarumieni. Wyjmij wieprzowinę po kubańsku z piekarnika i odstaw na 10 minut przed podaniem.
4. Jeśli chcesz zagęścić sos, to po wyjęciu pieczeni wieprzowej z wolnowaru, wymieszaj 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 1 łyżką zimnej wody. Mieszaj, aż pozbędziesz się grudek. Ustaw wolnowar na opcję HIGH, dodaj rozrobioną mąkę kukurydzianą do pozostałego sosu i gotuj około 20-25 minut (podczas gdy wieprzowina jest w piekarniku). Sos lekko zgęstnieje.
Tutaj znajdziesz inne przepisy z wolnowaru
Udostępnij przepis na wieprzowina po kubańsku w marynacie Mojo.
Spodobał Ci się przepis na wieprzowina po kubańsku ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest marynata Mojo
Marynata Mojo pochodzi z Wysp Kanaryjskich, główne odmiany to zielone mojo (mojo verde), czerwone mojo (mojo rojo) i pikantne czerwone mojo (mojo picón). Podobne sosy, znane również jako mojo, są popularne na Kubie i sąsiednich wyspach. W kuchni kubańskiej określenie mojo odnosi się do każdego sosu i marynaty z czosnku, oliwy z oliwek oraz soku z owoców cytrusowych i przypraw. Mojo jest powszechnie używany do marynowania pieczeni wieprzowej lub jako sos do mięsa. Oryginalna kubańska marynata mojo to bardzo prosta, świeża i aromatyczna marynata z soku z kwaśnych pomarańczy, czosnku, oregano, kuminu i oliwy z oliwek. Ponieważ kwaśne pomarańcze mogą być trudne do zdobycia w Polsce, większość przepisów wymaga połączenia soku pomarańczowego i soku z limonki lub cytryny. Kubańskie Mojo może być również stosowane jako sos (także do sałatek) lub przyprawa. Ten przepis na Mojo pochodzi z Kuby, choć występuje również w innych kuchniach Ameryki Łacińskiej.
Co to jest wieprzowina Mojo
Wieprzowina mojo to klasyczne kubańskie danie przyrządzane z łopatki wieprzowej. Wieprzowina jest marynowana w mieszance soku z cytrusów, czosnku, oliwy i przypraw czyli w opisanej wyżej marynacie Mojo. Kubańska pieczona wieprzowina to jeden z tych przepisów, które są proste do przygotowania, niedrogie, oszałamiająco pyszne i niesamowicie wszechstronne. Wieprzowina mojo po kubańsku jest podstawowym składnikiem kanapki po kubańsku.
Wieprzowina po kubańsku.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych