Chińska przyprawa 5 smaków
Chińska przyprawa 5 smaków
Prosty przepis na domową mieszankę pięć smaków.
Chińska przyprawa 5 smaków przepis na domową mieszankę pięciu przypraw. Chińska przyprawa 5 smaków ma wiele wariantów. Jej skład to najczęściej anyż gwiaździsty (badian), goździki, cynamon chiński, pieprz syczuański i mielone nasiona kopru włoskiego, ale wbrew nazwie składników może być więcej. Nazwa przeprawa pięciu smaków nie odnosi się bowiem do ilości składników, ale do pięciu smaków tj.: słodki, kwaśny, gorzki, słony i umami. Domowa mieszanka 5 smaków to prawdopodobnie jedna z najbardziej znanych chińskich mieszanek
przypraw i popularny sposób na uzyskanie charakterystycznego aromatu potraw. Koniecznie sprawdź też przepis na pieprz ziołowy z PRL .
Dzisiaj w kuchni Cztery Fajery robimy domową przyprawę 5 smaków. Jeśli nie używałaś tej chińskiej mieszanki pięciu przypraw, to serdecznie Ci ją polecam. Ma wyraźny smak anyżu i doskonale pasuje to tłustych mięs takich jak wieprzowina czy kaczka.
Chińska przyprawa 5 smaków przepis na domową mieszankę pięciu przypraw. Materiał powstał we współpracy ze sklepem internetowym Kuchnie Świata - tam zamawiałam m.in. nasiona kopru włoskiego.Chińska przyprawa 5 smaków
- 5 gwiazdek anyżu lub 1 czubata łyżeczka mielonego anyżu gwiaździstego,
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego (tzw. fenkuł) lub 1 lekko czubata łyżeczka zmielonych nasion kopru włoskiego,
- 9 całych goździków lub 1 płaska łyżeczka mielonych goździków,
- około 4-5 cm kawałek laski cynamonu lub 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 2 łyżki ziaren pieprzu syczuańskiego albo 2 łyżeczki zmielonego pieprzu syczuańskiego lub więcej do smaku,
Dodatkowe opcjonalne składniki przyprawy 5 smaków stosowane w południowych Chinach.
jeśli chcesz, to wybierz swoje ulubione - jeden lub kilka
- po pół łyżeczki lub do smaku: mielonego imbiru, kardamonu, lukrecji (lub duża szczypta cukru), suszonej zmielonej skórki mandarynki, galangalu.
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej,
- nie ma tego w przepisie, ale czasami dodaję też pół łyżeczki cukru.
Chińska przyprawa 5 smaków przepis
1. Połam gwiazdki anyżu i cynamon na mniejsze kawałki. Umieść wszystkie przyprawy na chłodnej patelni, podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając, aż zaczną wydzielać aromat (nasiona kopru włoskiego nieco ściemnieją i zaczną trzaskać). Zajmuje to zazwyczaj 2 minuty, uważaj żeby nie przypalić przypraw. Zdejmij przyprawy z patelni i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
2. Przełóż uprażone przyprawy do młynka do przypraw lub mocnego małego blendera i zmiel na drobny proszek. Przesiej mieszankę 5 przypraw przez drobne sito, aby usunąć pozostałe większe kawałki. Chińską przyprawę 5 smaków przechowuj w szczelnym słoiczku z dala światła słonecznego. Możesz jej używać nawet przez dwa lata.
3. Przygotowując domową przyprawę 5 smaków lub jakąkolwiek mieszankę przyprawową najlepiej jest ją posmakować i dostosować proporcje do własnych preferencji. Jeśli uznasz, że któregoś składnika jest zbyt mało, możesz zwiększyć jego ilość.
Udostępnij przepis na chińską przyprawę 5 smaków.
Spodobał Ci się oryginalny przepis przyprawę 5 smaków chińską ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Chińska przyprawa 5 smaków do czego
Chińskie pięć przypraw to tradycyjna chińska mieszanka przypraw stosowana w wielu daniach kuchni chińskiej i syczuańskiej. To aromatyczna przyprawa, którą z pewnością pokochasz. Chińska przyprawa 5 smaków najczęściej stosowana jest do tłustych mięs, takich jak wieprzowina, kaczka czy gęś. Możesz ją stosować jako dodatek do panierki do smażonych potraw lub jako składnik marynaty do drobiu. Pasuje także do pieczonego kurczaka, warzyw i owoców morza oraz dań z ryżem i makaronem. Najbardziej znaną potrawą, do której przyrządzania stosuje się mieszankę pięciu przypraw jest kaczkę po kantońsku, a także niektóre gulasze wołowe.
Pięć przypraw możesz dodawać w trakcie gotowania lub w ostatniej chwili,
podobnie jak inne mieszanki przypraw, takie jak ras-el hanout czy garam
masala.
Mieszanka 5 przypraw jest stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej jako środek antyseptyczny i zapobiegający niestrawności.
Chińska przyprawa 5 smaków skład
Chińska przyprawa 5 smaków ma wiele wariantów, najczęściej jej skład stanowią anyż gwiaździsty (badian), goździki, cynamon chiński, pieprz syczuański i mielone nasiona kopru włoskiego. Zazwyczaj prawdziwa chińska mieszanka pięciu smaków jest zdominowana przez aromat i smak anyżu, który dobrze komponuje się z tłustymi mięsami - kaczką i wieprzowiną. Jednak składników może być więcej. Często dodawany jest korzeń imbiru, gałka muszkatołowa, kurkuma, kardamon, lukrecja, skórka mandarynki lub galangal. W południowych Chinach cynamon wietnamski i skórka mandarynki są powszechnie stosowane jako substytuty odpowiednio cynamonu chińskiego i goździków. Te składniki łącznie tworzą charakterystyczny, nieco inny profil smakowy przyprawy pięciu smaków.
W Polsce największą popularność zyskała mieszanka w skład której wchodzą czarny pieprz zamiast pieprzu syczuańskiego, koper włoski, cynamon, goździki, kmin rzymski, sól i czasami cukier.
Od tysięcy lat zioła i przyprawy służą do przywracania równowagi w
organizmie, tak właśnie powstała chińska chińska mieszanka pięciu przypraw. Przyprawa 5 smaków opiera się na pięciu żywiołach – ogniu, wodzie, drewnie, ziemi i metalu. Ta symbolika jest
szczególnie ważna w kuchni chińskiej. Zgodnie z zaleceniami tradycyjnej
medycyny chińskiej, mieszanka pobudza każdy narząd w ciele.
Przygotowując mieszankę 5 przypraw całe przyprawy praży się najpierw na suchej patelni, a po przestudzeniu mieli.
Chińska przyprawa 5 smaków.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych