Włoskie produkty które warto znać
Włoskie produkty które warto znać
Oryginalne tradycyjne włoskie wyroby certyfikowane.
Włoskie produkty które warto znać to z pewnością te posiadające oznaczenie: Chroniona Nazwa Pochodzenia (DOP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (IGP) i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (STG). Należą do nich m.in. sery Provolone Valpadana DOP i Mozzarella STG, oliwa Olio Extravergine d’Oliva Toscano IGP oraz wina: Asti DOCG, Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG oraz Vino Nobile di Montepulciano DOCG. Właśnie te pyszności zaprezentowano w ramach projektu Enjoy European Quality Food (z ang. Ciesz się europejską żywnością wysokiej jakości), który ma na celu popularyzację wysokiej jakości europejskich produktów z oznaczeniem gwarancji pochodzenia. Było nie tylko smacznie, zdrowo i kolorowo, ale też mogliśmy poczuć powiew tradycji i prawdziwe smaki słonecznej Italii. Warto przy tym pamiętać, że od wielu lat kuchnia włoska należy do najwyżej ocenianych w naszym kraju.
Włoskie produkty które warto znać to z pewnością te posiadające oznaczenie: Chroniona Nazwa Pochodzenia (DOP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (IGP) i Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (STG).Włoskie produkty polska kreatywność
Kolację degustacyjno prasową prowadzili Emiliano Castagna – wiceprezes Włoskiej Izby Handlowo-Przemysłowej w Polsce odpowiedzialny za sektor gastronomiczny, właściciel agencji foodmarketingowej Socialkuchnia i studia kulinarnego Włoska Akademia Kulinarna oraz Grzegorz Łapanowski, szef kuchni i dziennikarz kulinarny. Serwowane podczas wydarzenia wyjątkowe, pełne smaku i nieoczywistych kompozycji menu fusion powstało w wyniku połączenia certyfikowanej jakości włoskich produktów i kreatywności polskich szefów kuchni. Każde danie poświęcone zostało jednemu produktowi, a podczas ich podawania Grzegorz Łapanowski i Emiliano Castagna zaprezentowali sam produkt oraz jego połączenie z włoskim winem.
6 włoskich produktów które musisz znać
W tym miejscu warto te unikalne włoskie specjały nieco przybliżyć.
- ASTI Docg to wina produkowane w 100% z winogron Moscato Bianco. Ta jedna z najstarszych gatunków winorośli na wybrzeżu Morza Śródziemnego, rośnie na wapiennych obszarach wzgórz należących do światowego dziedzictwa UNESCO, rozpościerających się na terenie 52 gmin pomiędzy Asti, Alessandrią i Cuneo.
- Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Docg to wino musujące z oznaczeniem DOCG, wytwarzane wyłącznie na wzgórzach Conegliano Valdobbiadene. Obszar produkcji tego wyśmienitego wina obejmuje 15 gmin i rozpościera się na terytorium mieszczącym się w odległości 50 km od Wenecji i około 100 km od Dolomitów.
- Vino Nobile di Montepulciano zostało pierwszym włoskim winem, które mogło się poszczycić etykietą Kontrolowanego Oznaczenia Gwarantowanego Pochodzenia (DOCG). W minimum 70% produkowane jest z winogron Sangiovese, nazywanych w gminie Montepulciano w prowincji Sieny, „Prugnolo Gentile”.
- Provolone Valpadana DOP to ser, który narodził się w dolinie Valle Padana pod koniec XIX wieku, i stanowi część rodziny serów z masy parzonej. Obszar produkcji sera rozpościera się pomiędzy regionami Lombardia, Wenecja Euganejska, Emilia Romania i prowincją Trydent. Istnieją dwa typy sera Provolone Valpadana DOP: łagodny - produkowany z podpuszczki cielęcej i dojrzewający nie dłużej niż 2-3 miesiące oraz pikantny - produkowany z podpuszczki koźlęcej i/lub jagnięcej i dojrzewający minimum przez 3 miesiące do nawet ponad roku.
- Mozzarella STG to włoski ser , którego nikomu chyba przedstawiać nie trzeba. Powstaje ze świeżej, parzonej masy. Obecnie mozzarella STG, wywodząca się z południa Włoch, stanowi część tradycji mleczarskiej całego kraju.
- Olio Extravergine d’Oliva Toscano IGP produkowana jest przez członków Stowarzyszenia Toskańskich Producentów Wyrobów z Oliwek (Spółdzielnia Rolna ARL), zrzeszającego 3135 plantatorów oliwek. Uzyskiwana jest z owoców drzew oliwnych przynajmniej dwóch z następujących odmian: Frantoio, Correggiolo, Leccino i Moraiolo (Oliwa Extra Vergine DOP Terre di Siena) lub z kultywaru oliwek Olivastra Seggianese, których minimalna zawartość w produkcie powinna wynosić 85% (Oliwa Extra Vergine DOP Seggiano).
Zdrowa kuchnia zgodna z tradycją
Włochy szczycą się największą w Europie liczbą produktów opatrzonych znakiem chronionej nazwy pochodzenia (DOP), chronionego oznaczenia geograficznego (IGP) lub gwarantowanej tradycyjnej specjalności (STG). Wielowiekowa tradycja i know-how przekazywane z pokolenia na pokolenie nadają wspomnianym wyżej wyrobom autentyczny, niepowtarzalny smak. Jak udowodnili organizatorzy eventu, zdrowa kuchnia na bazie regionalnych, tradycyjnych serów, win i oliwy nie musi być nudna i monotonna, nie musi być też czasochłonna i skomplikowana. Wystarczy korzystać z dobrej jakości oryginalnych składników i umiejętnie je ze sobą komponować, aby urozmaicić swoje posiłki i zapewnić organizmowi wszystko, czego potrzebuje. Serwowane podczas spotkania potrawy smakowały wyśmienicie, niestety żadne ze zdjęć nie oddaje w pełni ich walorów. Mieliśmy okazję delektować się m.in. takimi pysznościami, jak focaccia z ziemniakami i oliwą Extravergine d’Oliva Toscano IGP zapiekana pod serem Provolone Valpadana DOP, smażona mozzarella STG z sosem puttanesca i majonezem ostrygowym, opiekany kurek faszerowany mozzarellą STG i tarteletka grzybowa z serem Provolone Valpadana DOP, a na deser podano mistrzowski krem czekoladowy z oliwą Extravergine d’Oliva Toscano IGP i owocami.
Gotuj z oryginalnych składników
Czy warto przygotowywać potrawy z oryginalnych, regionalnych produktów? Z pewnością tak. To zupełnie innych smak, na który ma wpływ nie tylko tradycyjny, charakterystyczny dla danego regionu sposób wytwarzania, ale też warunki klimatyczne. Nauczyłam się tego już wiele lat temu mieszkając w Arabii Saudyjskiej. Nasi znajomi Hindusi zawsze podkreślali, iż jeżeli przygotowuję danie z Pendżabu, to również składniki i przyprawy powinny pochodzić z tej prowincji. Tak samo robili mieszkający w naszym compoundzie Francuzi, Turcy i Włosi. Specjalnie jeździliśmy do międzynarodowych delikatesów Tamimi, aby kupić pochodzące z tych krajów produkty. W Polsce jest dużo łatwiej, oryginalne włoskie sery, oliwę czy wina można kupić w wielu wyspecjalizowanych sklepach i warto to zrobić. Zupełnie inaczej smakują dania kuchni włoskiej przygotowane w oparciu o np. "polską" mozzarellę", a zupełnie inaczej, jeśli użyjemy mozzarelli STG. Kuchnia włoska jest prosta i bardzo smaczna, ale jeśli zastosujesz zamienniki staje się jedynie "kuchnią włoskopodobną" tracąc większość swoich walorów. Po raz kolejny utwierdziłam się też w przekonaniu, że warto świadomie dokonywać zakupów żywności, wybierając tę certyfikowaną. Jeśli rzeczywiście chcesz zjeść, to co najlepszego może zaoferować Ci kuchnia włoska szukaj produktów posiadających certyfikaty DOP, DOCG, IGP i STG. Restrykcyjny włoski system znaków jakości pomaga konsumentom odróżnić rzemieślnicze, regionalne specjały od kiepskich podróbek.
Enjoy European Quality Food | Włoskie produkty które warto znać
Wydarzenia organizowane w ramach projektu Enjoy European Quality Food odbywają się cyklicznie, poza Włochami, spotkania organizowane są także w Polsce, Niemczech, Wielkiej Brytanii i Hiszpanii. W Polsce projekt Enjoy European Quality Food (EEQF) nadzoruje Włoska Izba Przemysłowo-Handlowa. Projekt współfinansowany jest przez Unię Europejską.
Udostępnij artykuł
Spodobał Ci się artykuł włoskie produkty które warto znać ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Wyjaśnienie skrótów
- DOP – Chroniona Nazwa Pochodzenia to europejskie oznaczenie pochodzenia przypisane tej żywności, której szczególne cechy jakościowe zależą zasadniczo od terytorium, na którym została wyprodukowana. Aby je uzyskać, wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na ograniczonym obszarze geograficznym.
- IGP – Chronione Oznaczenie Geograficzne to znak pochodzenia nadawny tym produktom spożywczym, których szczególne właściwości, reputacja lub inne cechy są ściśle uzależnione od umiejętności produkcji, przetwarzania na określonym obszarze geograficznym. Aby otrzymać etykietę, przynajmniej jedna faza procesu produkcyjnego musi odbyć się na określonym obszarze. Stosowanie oznaczenia geograficznego jako wskazania źródła pochodzenia produktu ma na celu poświadczenie, że produkt posiada określone właściwości, jest wytwarzany zgodnie z tradycyjnymi metodami lub cieszy się dobrą opinią ze względu na swoje pochodzenie geograficzne.
- STG – Gwarantowana Tradycyjna Specjalność to uznanie specyfiki produktu rolno-spożywczego, rozumianego jako element lub zespół elementów, które ze względu na swoje cechy jakościowe i tradycyjne wyraźnie wyróżniają produkt spośród innych podobnych. Aby uzyskać znak, proces produkcyjny musi być zgodny ze specyfikacją produkcyjną.
Z tych 6 słynnych produktów znam tylko Mozzarellą. Resztę muszę spróbować. Będę szukał wina na weekend 😄
OdpowiedzUsuńUwielbiam Mozzarellę, ale nigdy nie zwracałam uwagi na oznaczenia, teraz robiąc zakupy zanim włożę ser do koszyka, sprawdzę czy nie kupuję "podróbki".
OdpowiedzUsuń