Bułeczki pizzowe
Bułeczki pizzowe
Przepis na zwijane bułeczki ślimaczki.
Bułeczki pizzowe przepis na zwijane bułeczki ślimaczki. Te bułeczki pizzowe smakują o wiele lepiej niż pizza rolls, które sprzedają w sklepach spożywczych. Zwijane bułeczki pizzowe są zrobione z domowego ciasta na pizzę posmarowanego sosem do pizzy i nadziewanego serem cheddar, szynką i pepperoni. Wierzch posypałam dodatkowo serem parmezan. Takie pizzowe bułki ślimaczki są doskonałą przekąską do pracy, na wycieczkę za miasto lub jako przystawka na imprezę. Domowe pizzerinki uwielbiają dzieci i dorośli, nikt się im nie oprze. Wykonanie bułeczek pizzowych nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Ciasto na pizzę i dodatki są zwijane, krojone w plastry i pieczone w piekarniku, tak jak cynamonowe bułeczki cinnamon rolls (przepis). Jeśli kochasz pizzę, to jesteś we właściwym miejscu, te bułeczki pizzowe pokochasz od pierwszego kęsa.
Bułeczki pizzowe przepis na zwijane bułeczki ślimaczki.Bułeczki pizzowe składniki podstawowe
- Drożdże – do zrobienia tych bułek do
pizzy można użyć suchych lub świeżych drożdży. 1 opakowanie suchych drożdży (w zależności od producenta to 7-8 g) to odpowiednik 21 do 25 g świeżych drożdży.
- Mąka - mąka jest kluczem do sukcesu. Aby uzyskać idealne ciasto na pizzę, wybierz mąkę pszenną o wysokiej zawartości białka. Zazwyczaj używam mąki typ 00 przeznaczonej do ciasta na pizzę albo mąki tortowej typ od 450 do 500.
Bułeczki pizzowe
- 170 ml wody
- 30 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 310 g mąki pszennej, typ od 450 do 500,
- 1 płaska łyżeczka soli
- 30 g oliwy
- dodatki: ulubiony sos do pizzy, starty na tarce o grubych oczkach ser cheddar i na drobnych oczkach ser parmezan oraz salami pepperoni lub po kilka cienko
pokrojonych plastrów szynki np. parmeńskiej, bekonu, oregano lub zioła włoskie.
Bułeczki pizzowe przepis
1. Jeśli używasz świeżych drożdży najpierw musisz przygotować zaczyn. Świeże drożdże rozetrzyj z cukrem, aż zrobią się płynne. Dodaj 3 łyżki mąki i 75 ml letniej wody (z tych składników, które przygotowałaś na ciasto). Rozetrzyj łyżeczką, aby nie było grudek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut do wyrośnięcia.
1A. Jeśli masz suche drożdże wymieszaj je z mąką.
2. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj rozczyn drożdżowy (lub suche drożdże i cukier) oraz pozostałą wodę. Wyrabiaj ręcznie lub za pomocą haka do ciast przez około 10 minut. Pod koniec dodaj oliwę i wyrabiaj do chwili, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Z ciasta uformuj kulę i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Gotowe ciasto wyjmij na mocno podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm.
4. Posmaruj ciasto sosem do pizzy, posyp startym na grubych oczkach serem cheddar, ułóż ulubione dodatki (wędlina, dodatkowy ser). Zaczynając od dłuższego boku prostokąta zwiń ciasto w rulon i pokrój na 12-15 równej szerokości plastrów.
5. Każdą bułkę pizzową ułóż przeciętą stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp wierzch startym na drobnych oczkach parmezanem i oregano lub ziołami włoskimi. Odstaw bułeczki ślimaczki do wyrośnięcia na około 30 minut.
6. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni, grzałka góra - dół. Wstaw bułeczki pizzowe do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.
Udostępnij przepis na bułeczki pizzowe
Spodobał Ci się nasz przepis na zwijane bułeczki ślimaczki ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Bułeczki pizzowe przepis dla robota gotującego Kohersen CY021
1. Jeśli używasz świeżych drożdży najpierw musisz przygotować zaczyn. Świeże drożdże rozetrzyj z cukrem, aż zrobią się płynne. Dodaj 3 łyżki mąki i 75 ml letniej wody (z tych składników, które przygotowałaś na ciasto). Rozetrzyj łyżeczką, aby nie było grudek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15-20 minut do wyrośnięcia.
1A. Jeśli masz suche drożdże wymieszaj je z mąką.
2. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj rozczyn drożdżowy (lub suche drożdże i cukier), oliwę i pozostałą wodę. Wybierz program "ciasto na pizzę". Z widocznego na poniższych zdjęciach przepisu otrzymasz około 20 bułeczek pizzowych.
3. Z ciasta uformuj kulę i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Gotowe ciasto wyjmij na obficie podsypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm.
4.
Posmaruj ciasto sosem do pizzy, posyp startym na grubych oczkach serem cheddar, ułóż ulubione dodatki (wędlina, dodatkowy ser). Zaczynając od dłuższego boku prostokąta zwiń ciasto w rulon i pokrój na 12-15 równej szerokości plastrów. Każdą pizzerinkę ułóż przeciętą stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp wierzch startym na drobnych oczkach parmezanem i oregano lub ziołami włoskimi.
Odstaw odrywane bułeczki ślimaczki z ciasta na pizzę do wyrośnięcia na około 30 minut.
5. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni, grzałka góra - dół. Wstaw bułeczki pizzowe do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.
Parmezan do czego pasuje
Parmigiano Reggiano można jeść samodzielnie lub w połączeniu z innymi potrawami. Utarty parmezan, jest idealnym dodatkiem do dań z makaronu, risotta i zup. Może też być składnikiem pikantnych placków warzywnych. Bardzo dobre są placki ziemniaczane super chrupiące z parmezanem (przepis). Plasterki i kawałki najtwardszych części skórki są czasami gotowane na wolnym ogniu w zupach, bulionach i sosach, aby dodać im smaku. Skórki można też upiec i zjeść jako przekąskę, jeśli nie mają na sobie wosku albo marynować w oliwie z oliwek lub umieścić w koszyku do gotowania na parze podczas gotowania warzyw.
Najbardziej udane połączenia zależą w dużej mierze od wieku sera. Kiedy parmezan jest "świeży" (12/18 miesięcy), można go łączyć z:
- sałatkami i świeżymi warzywami,
- świeżymi owocami takimi jak gruszki, jabłka, truskawki, winogrona.
Gdy parmezan jest bardziej dojrzały (powyżej 24/30 miesięcy), mogą mu towarzyszyć:
- suszone owoce np. orzechy włoskie, laskowe, suszone figi,
- wytrawne lub słodkie konfitury, dżemy, musztardy i miody,
- ocet balsamiczny.
Jak inaczej nazywa się parmezan
Parmigiano Reggiano to oficjalna nazwa parmezanu, włoskiego twardego, ziarnistego sera wytwarzanego z mleka krowiego i dojrzewającego co najmniej 12 miesięcy. Nazwa Parmigiano Reggiano pochodzi od dwóch obszarów, gdzie jest produkowany - prowincji Parma i Reggio Emilia (Parmigiano to włoski przymiotnik oznaczający Parmę i Reggiano oraz Reggio Emilia). Zarówno „Parmigiano Reggiano”, jak i „Parmesan” są chronionymi nazwami pochodzenia (ChNP) serów produkowanych w tych prowincjach zgodnie z prawem włoskim i europejskim.
Warto wspomnieć, że już w 1612 roku parmezan został nazwany przez księcia Parmy “królem serów”, a w 2023 roku przewodnik TasteAtlas uznał Parmigiano Reggiano za najlepszy ser na świecie.
Kiedy powstał parmezan
Parmigiano Reggiano produkowany był już od czasów średniowiecza (XII w.) w opactwach benedyktynów i cystersów położonych między Reggio Emilia a Parmą. Celem zakonników było wyprodukowanie sera, który mógłby być
przechowywany na półkach dłużej niż inne sery i nie ulegałby zepsuciu. W
ten sposób stworzono przepis na suchy, twardy ser – włoski parmezan czyli Parmigiano Reggiano.
Ser parmezan jest celem przestępczości zorganizowanej we Włoszech, zwłaszcza mafii lub Camorry, które napadają na ciężarówki dostawcze na autostradzie A1 w północnych Włoszech między Mediolanem a Bolonią. Między listopadem 2013 r. a styczniem 2015 r. zorganizowany gang przestępczy ukradł 2039 kręgów Parmigiano Reggiano z magazynów w północnych i środkowych Włoszech. Parmezan należy do najczęściej podrabianych serów.
Artykuł sponsorowany powstał we współpracy z marką Schronisko Bukowina.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych