Gruzińska sałatka z ogórków
Gruzińska sałatka z ogórków
Przepis na sałatkę z ogórków i jabłek.
Gruzińska sałatka z ogórków przepis na sałatkę z ogórków i jabłek. Gruzińska sałatka z ogórków smakuje wyśmienicie. Jest chrupiąca i orzeźwiająca, tak samo, jak sałatka z ogórka z sosem tahini (przepis). Ogórkową sałatkę gruzińską możesz podać jako dodatek do dania głównego albo zjeść z kawałkiem chleba. Po gruzińsku sałatka z ogórków nazywa się gazapkhuli, co w tłumaczeniu oznacza wiosnę, ale nawet w środku lata ta sałatka jest idealnym dodatkiem do obiadu. W Gruzji sałatka gazapkhuli podawana jest zazwyczaj jako przystawka, ale pasuje również do niemal wszystkich dań mięsnych, zwłaszcza z grilla. Oto prosty przepis na gruzińską surówkę z ogórka i jabłka, w którym, jak sądzę, się zakochasz. Jest szybki i łatwy, lekki i pyszny! Orzeźwiające ogórki są tym, czego potrzebujemy podczas gorących letnich miesięcy, a ta surówka z ogórka i jabłka nie jest wyjątkiem.
Gruzińska sałatka z ogórków przepis na sałatkę z ogórków i jabłek.Gruzińska sałatka z ogórków
- 1 długi ogórek sałatkowy (około 300g) lub 3-4 ogórki gruntowe,
- 1 duże słodko - kwaśne Jabłko Grójeckie,
- 3-4 gałązki koperku, drobno posiekane,
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę,
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
- sól dla smaku
Gruzińska sałatka z ogórków przepis
1. Wymieszaj 1 łyżkę oleju z 2 lub 3 łyżeczkami soku z cytryny i drobno posiekanym czosnkiem. Ogórki, koperek, szczypiorek i jabłko umyj i osusz. Jeśli skórka ogórków i jabłka jest twarda, możesz je obrać.
2. Pokrój ogórki w cienkie paski i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
3. Jabłko oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój jabłko w takie same cienkie paski, jak ogórki. Podczas krojenia skrop jabłko sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.Wymieszaj pokrojone jabłko z resztą składników sałatki i przygotowanym wcześniej olejem doprawionym sokiem z cytryny i czosnkiem.
Udostępnij przepis na gruzińską sałatkę z ogórków
Spodobał Ci się nasz przepis na gruzińską sałatkę z ogórków i jabłek? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Gruzińskie przepisy
Kuchnia gruzińska jest jedną z najbardziej wszechstronnych i smacznych kuchni na świecie. Każdy region Gruzji ma swój własny styl przygotowywania posiłków, a jedzenie i picie to ważne elementy gruzińskiej kultury. Kuchnia gruzińska ma również ważne znaczenie w gruzińskim społeczeństwie. Szczególnie widać to przy suprze (zwanej też keipi), dużym stole, przy którym zasiada tzw. mistrz stołu (tamada), który kieruje tym, co dzieje się przy stole i wznosi toasty.
Kuchnia gruzińska wykorzystuje szeroką gamę mięs, ryb i warzyw, ale to, co ją wyróżnia, to składniki takie jak orzechy, aromatyczne zioła, chilli, pestki granatu, różne rodzaje sera i marynaty. Tradycyjną przyprawą lub sosem jest tkemali, przyrządzane z kwaśnych śliwek.
Łagodny i zróżnicowany klimat Gruzji, zapewnia obfitość i różnorodność warzyw i owoców. Podstawowe składniki sałatek gruzińskich to pomidory, natka pietruszki i kolendry, fioletowa bazylia, papryka, czerwona cebula i ogórki. Do sałatek często dodawany jest gruziński ser imerytański i orzechy włoskie.
Źródło przepisu: https://www.slavicvegan.com/2020/07/12/georgian-cucumber-and-apple-salad-gazapkhuli-salad/
Materiał powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam