TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sos szpinakowy

Sos szpinakowy

Przepis na sos szpinakowy do makaronu, ryby i kurczaka.

Sos szpinakowy przepis na sos szpinakowy ze śmietaną do makaronu, ryby i kurczaka. Sos szpinakowy ze śmietaną to jedno z tych dań, które przygotujesz błyskawicznie. Kremowy sos szpinakowy ze świeżego lub mrożonego szpinaku jest idealny do makaronu, ale dobrze komponuje się również z kurczakiem lub polędwiczką wieprzową. Ten sos ze szpinakiem jest równie uniwersalny, jak sos pieczarkowy (przepis). Pewnie wiesz, że sos szpinakowy to klasyczny dodatek do mięsa i wielu dań. Często serwowany jest w ekskluzywnych restauracjach, ale pyszny sos szpinakowy bez problemu przygotujesz w domu. Odpowiednio doprawiony zmieni każde danie w wykwintny przysmak. Do przygotowania sosu szpinakowego potrzebujesz zaledwie kilku składników i 15 minut czasu.

Jak zrobić dobry sos ze szpinakiem

Na świecie są dwa rodzaje ludzi, tacy, którzy kochają szpinak i tacy, którzy jeszcze nigdy nie jedli dobrze zrobionego szpinaku. Dobry sos szpinakowy w niczym nie przypomina szpinaku, który w dawnych czasach serwowano w przedszkolu i szkolnej stołówce. Dobry sos szpinakowy ze śmietaną to delikatny szpinak w śmietanie otulony aromatem przypraw. 

Do przygotowania sosu ze szpinaku i śmietany najlepszy jest świeży szpinak, ale możesz też użyć mrożonego szpinaku. W takim przypadku najpierw trzeba rozmrozić szpinak i odsączyć na sitku, ponieważ zawiera dużo wody. Możesz posiekać szpinak na średniej wielkości kawałki, albo zblendować. Sos szpinakowy najczęściej zagęszcza się mąką, ale jeszcze lepiej smakuje zagęszczony serem typu parmezan. Dlatego poniżej znajdziesz przepis na klasyczny sos szpinakowy oraz sos szpinakowy z serem. Najczęściej sos szpinakowy podaje się do mięsa na gorąco, ale pasuje też do makaronu.

sos-szpinakowy
Najlepszy sos szpinakowy do makaronu, drobiu i ryb przygotujesz w kilkanaście minut. Najłatwiej przygotujesz go na głębokiej patelni z powłoką nieprzywierającą np. takiej, jak Kohersen.
 

Sos szpinakowy ze śmietaną 

  • 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego,  
  • 200 ml śmietany kremówki, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej lub więcej, jeśli lubisz bardzo gęste sosy, 
  • 1 średnia cebula,
  • szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.
  • opcjonalnie duża szczypta ostrej papryki

Sos szpinakowy ze śmietaną przepis

1. Świeży szpinak umyj, usuń wyblakłe i zepsute liście. Mrożony szpinaku trzeba najpierw rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Pokrój szpinak na średniej wielkości kawałki.

2. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

3. Na głębokiej patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż przez około 3 minuty, aż się zeszkli.  Dodaj czosnek i smaż, często mieszając, kolejną minutę. Dodaj szpinak i gotuj, aż liście zwiędną.  Wlej śmietanę, dopraw do smaku i gotuj około 10 minut. Jeśli przygotowujesz sos szpinakowy do makaronu, to pomiń następny punkt.

5.  Na drugiej patelni lekko zrumień mąkę. Dodaj około pół szklanki wody i wymieszaj, żeby nie było grudek. Dodaj do szpinaku, wymieszaj i gotuj pod przykryciem jeszcze 2 minuty. W razie potrzeby gotowy sos można rozdrobnić blenderem, ale nie jest to konieczne. 

sos-szpinakowy

Sos szpinakowy z serem

  • 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego,  
  • 200 ml śmietany kremówki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 sera typu parmezan startego na tarce o drobnych oczkach, 
  • szczypta gałki muszkatołowej, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sos szpinakowy z serem przepis

1. Świeży szpinak umyj, usuń wyblakłe i zepsute liście. Mrożony szpinak trzeba najpierw rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Posiekaj szpinak na drobne kawałki. 

2. Ząbki czosnku pokrój w cienkie plasterki. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 

3. Rozpuść masło na patelni i dodaj czosnek. Smaż około 1 minuty. Dodaj szpinak i gotuj, aż liście zwiędną.

4. Śmietanę wymieszaj z solą i przyprawami, dodaj do szpinaku. Gotuj szpinak w śmietanie, aż będzie całkowicie miękki. Dodawaj porcjami starty ser i mieszaj, aż się roztopi. Ten sos zawsze podawaj gorący. 

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na sos szpinakowy do makaronu, drobiu i ryb ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Czy szpinak jest zdrowy 

Szpinak jest bogaty w żelazo, a także w witaminy A i C i przeciwutleniacze. Jedzenie szpinaku, zwłaszcza surowego, może korzystnie wpływać na wzrok, zmniejszać stres, zapobiegać nowotworom oraz obniżać ciśnienie krwi, jeśli nie będziemy go solić.  Jedzenie surowego szpinaku powinny ograniczać osoby z niedoczynnością tarczycy oraz chore na kamicę nerkową.

sos-szpinakowy
Sos szpinakowy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych