Najlepsza sałatka na grilla
Najlepsza sałatka na grilla
Przepis na libańską sałatkę z natki pietruszki.
Najlepsza sałatka na grilla przepis na sałatkę z natki pietruszki i cebuli, który zaskoczy Cię prostotą wykonania. Ta smaczna i niedroga sałatka do grilla to libańska sałatka bewaz. Jest jeszcze łatwiejsza do przygotowania niż sałatka tabbouleh i ma wspaniale orzeźwiający smak. Kiedy przygotowujesz grilla, sałatki często są niedocenianym dodatkiem, ale rewelacyjna arabska sałatka do grilla z natki pietruszki i cebuli, doprawiona odrobiną zdrowej oliwy, sumakiem i melasą z granatu to klasyczny przepis, bez którego nie może się obejść żadne grillowe spotkanie. Najlepsza sałatka do grilla jest tak prosta do zrobienia, że przygotujesz ją w 5 minut. Najlepsza sałatka na grilla to arabski oryginalny przepis z menu libańskiej restauracji w Warszawie.
Najlepsza sałatka na grilla
- 2 duże pęczki natki pietruszki,
- 2 małe cebule pokrojone w piórka,
- pół łyżeczki sumaka,
- 2 łyżki melasy z granatu, ale jeśli nie masz to przeczytaj na końcu artykułu czym ją zastąpić,
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- w wersji syryjskiej do tej sałatki często dodawany jest oczyszczony z gniazd nasiennych i pokrojony w małą kostkę pomidor
Najlepsza sałatka na grilla przepis
1. Umyj, dobrze odsącz, a następnie posiekaj niezbyt drobno natkę pietruszki Cebulę pokrój w cienkie piórka.
2. Wymieszaj posiekaną natkę pietruszkę z cebulą. Dodaj sumak, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. i dokładnie wymieszaj. Podawaj z grillowanym kurczakiem.
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na najlepsza sałatka na grilla, libańska sałatka bewaz ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Najlepsza sałatka na grilla bewaz
Bewaz to sałatka z natki pietruszki, cebuli i oliwy z oliwek doprawiona sumakiem i melasą z granatu (lub sokiem z cytryny). Jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, m.in. w Libanie, Izraelu, Syrii i Turcji. Tradycyjnie, ta najlepsza sałatka na grilla, nakładana jest na płaski arabski chleb, na którym podaje się grillowane mięso i drób. W Turcji sałatkę bewaz doprawia się tylko sumakiem; natomiast w Syrii, Libanie i Izraelu przyprawiona jest sumakiem i melasą z granatów.
Nazwa tej sałatki może też brzmieć: biwaz lub beewaz.
Co to jest melasa z granatu
Melasa z granatów to naturalny, słodko-kwaskowy i gęsty syrop przygotowywany z długo gotowanego soku z pestek granatu. Zawarty w owocach cukier powoduje, że podczas powolnego gotowania syrop naturalnie się karmelizuje. Melasa z granatów jest produkowana na całym Bliskim Wschodzie w krajach takich jak Iran, Syria i Liban, ale w Polsce 100% melasę z granatu możesz kupić w TureckiSklep.pl
Melasa z granatu do czego stosować
Chociaż melasa z granatów jest bardzo uniwersalnym i wszechstronnym składnikiem, wiele osób nie wie, do czego ją stosować. Gęsta, płynna konsystencja melasy z granatów sprawia, że można ją łatwo dodawać do marynat, dressingów, mieszanek do ciast i napojów. Pasuje do każdej potrawy, w której chcesz przełamać smak słodko-kwaśną nutą. Świetnie podkreśla smak warzyw, mięsa, drobiu (zwłaszcza kaczki) i ryb. Jest składnikiem wielu sosów do sałatek. Wymieszana z wodą gazowaną tworzy orzeźwiający napój. Możesz ją także dodawać do słodkich wypieków.
Czym zastąpić melasę z granatu
Pół łyżki brązowego cukru i 1 łyżeczka soku z cytryny, to odpowiednik 1 łyżki melasy z granatu. Smak nie będzie identyczny, ale w awaryjnych sytuacjach kiedy zabraknie mi melasy lub soku z granatu korzystam z tego sposobu.
Jak wybrać melasę z granatu
W sklepach, nie tylko Turcji, ale też w Polsce możesz spotkać Nar ekşili i Nar ekşisi, ale mimo podobnej nazwy, to dwa zupełnie różne produkty Nar ekşili to sos z sokiem z granatu, zawiera niewiele prawdziwego soku, jest mocno słodzony i często podkręcany sztucznym barwnikiem i aromatem - taka imitacja prawdziwego produktu. Natomiast nar ekşisi to esencja owocu, czysta melasa z granatu, w 100% naturalna bez dodatków poprawiających trwałość lub smak. Do wyrobu wykorzystuje się specjalną odmianę owoców granatu, nazywaną cin narı, która hodowana jest specjalnie z myślą o produkcji melasy. Ten produkt możecie kupić w ciemno.
Co to jest sumak
Sumak to przyprawa pochodząca z Bliskiego Wschodu i południowo-wschodniego regionu Turcji. Przygotowuje się ją susząc i mieląc na proszek jagody krzewu sumak octowiec. Ma łagodny cytrynowy smak, znacznie mniej intensywny niż cytryna. Używamy go dość często w marynatach, zupach, ale przede wszystkim w sosach do sałatek. Często jest też składnikiem lemoniad i koktajli.
Sumak dobrze łączy się z innymi przyprawami m.in. z zielem angielskim, chili, tymiankiem i kminkiem. W kuchni tureckiej, bliskowschodniej i śródziemnomorskiej sumak jest tradycyjnie stosowany jako dodatek do wielu potraw począwszy od sałatek i sosów na bazie jogurtu, po pieczone lub grillowane mięsa, ryby i warzywa. Jest jednym ze składników popularnej bliskowschodniej mieszanki przypraw zaatar oraz marynat do mięsa. Może być także dodawany do ryżu, kebabów i falafela. W Arabii Saudyjskiej, innych krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji bardzo często zastępuje cytrynę lub ocet.
Najlepsza sałatka na grilla.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych