Sałatka Waldorf
Sałatka Waldorf przepis na sałatkę z selerem naciowym i jabłkami
Amerykańska sałatka Waldorf to najsłynniejsza sałatka świata i jedno z tych dań, które nigdy nie wychodzi z mody. Oryginalny przepis na przygotowanie sałatki Waldorf, stworzony w słynnym hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku, łączy w sobie świeże jabłka, chrupiący seler naciowy, aromatyczne orzechy włoskie i soczyste winogrona. Całość jest doprawiona majonezem i podawana na liściach sałaty. Oryginalna sałatka Waldorf od ponad 120 lat cieszy się uznaniem na całym świecie.
Proste składniki sałatki i wyjątkowy smak sprawiają, że to doskonała sałatka na kolację, do pracy, sałatka na grilla albo elegancka przystawka. Sałatka Waldorf świetnie sprawdzi się także jako sałatka na imprezę. Co nie mniej ważne, to bardzo prosty i szybki przepis – czas przygotowania sałatki Waldorf to około 15 minut.
Oryginalna sałatka Waldorf – składniki sałatki dla 2-4 osób
Liczba porcji sałatki Waldorf z podanych niżej składników zależy od tego, jak chcesz ją podać. Jeśli ma stanowić dodatek do obiadu, to otrzymasz 3-4 porcje. Jeśli amerykańska sałatka Waldorf ma stanowić samodzielny posiłek, to porcje mogą być większe, a wtedy wszystkie składniki z tego przepisu wystarczą dla 2–3 osób.
- 4-6 łyżek majonezu zwykłego lub niskotłuszczowego, (można wymieszać w proporcjach 1:1 z jogurtem, żeby sos był mniej kaloryczny),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 słodkie jabłka (najlepiej Grójeckie), pokrojone w kostkę,
- 1 szklanka czerwonych winogron bez pestek (lub 1/4 szklanki rodzynek),
- 1 szklanka selera naciowego,
- 1 szklanka posiekanych, uprażonych orzechów włoskich,
- kilka liści sałaty do podania,
- sól i pieprz do smaku.
Do tego przepisu możesz wykorzystać domowy majonez z gotowanych jajek.
Przepis na sałatkę Waldorf z selerem naciowym
Zastanawiasz się, jak przygotować sałatkę Waldorf? Przepis jest szybki i łatwy. Wystarczy 15 minut, aby przygotować i połączyć wszystkie składniki w lekkie, chrupiące danie, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję, w tym jako sałatka na imprezę.
Przygotuj składniki sałatki. 2-3 łodygi selera naciowego umyj i oczyść z twardych włókien. Pokrój seler na 5 mm plasterki. Orzechy włoskie posiekaj i praż na suchej patelni, aż zaczną wydzielać intensywny aromat, a następnie odstaw do ostygnięcia. Winogrona przekrój na pół. Pokrój jabłka w niedużą kostkę (nie obieramy jabłek do tej sałatki).
Przygotuj sos majonezowy. W misce wymieszaj majonez z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanie sałatki Waldorf. Połącz wszystkie składniki z sosem majonezowym, wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki, żeby smaki się połączyły.
Jak podać tę elegancką? Na talerzu ułóż liście sałaty, na których podasz sałatkę Waldorf. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do obiadu. To także pyszna sałatka na lunch do pracy.
Dietetyczna sałatka Waldorf bez majonezu i inne warianty
Przepis na sałatkę Waldorf może być modyfikowany według Twoich upodobań. Wersja z sosem jogurtowo-majonezowym (majonez i jogurt naturalny w proporcjach 1:1) sprawdzi się, jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczny sos do sałatki Waldorf. Możesz też użyć niskotłuszczowego majonezu Kieleckiego, a jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej, to dobrym wyborem będzie jego roślinny odpowiednik.
Zamiast orzechów włoskich można dodać orzechy pekan lub migdały, a rodzynki są świetnym zamiennikiem winogron. Dla osób szukających bardziej sycącego posiłku mamy dobrą wiadomość – sałatka Waldorf świetnie smakuje z dodatkiem pieczonego kurczaka lub wieprzowiny.
Udostępnij przepis na sałatkę Waldorf
Spodobał Ci się oryginalny przepis na przygotowanie sałatki Waldorf? Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery
Inne przepisy kuchni amerykańskiej
Na naszym blogu znajdziesz też inne, wyjątkowe smaki i przepisy kuchni amerykańskiej, które z łatwością przygotujesz w domu!
Cynamonowe bułeczki cinnamon rolls – najlepsze cynamonowe drożdżówki, smakują dokładnie tak, jak te które można zamówić w Cinnabon Bakery
Amerykańska zupa jabłkowa – ta kultowa zupa kuchni amerykańskiej najlepiej smakuje z grzankami z chałki lub pszennego chleba, ale możesz podać ją z kluseczkami albo makaronem.
Kanapka kubańska (kanapka cubano) – to popularna amerykańska kanapka składająca się z szynki i pieczonej wieprzowiny, sera szwajcarskiego, żółtej musztardy, ogórków kiszonych i czasami salami.
Najsłynniejsza sałatka świata ma już 120 lat
Stworzenie sałatki Waldorf zawdzięczamy Oscarowi Tschirky. Najbardziej znana amerykańska sałatka Waldorf zadebiutowała w 1896 roku w hotelu Waldorf-Astoria podczas balu charytatywnego.
XIX wieczny, oryginalny przepis na sałatkę Waldorf składał się z trzech składników – jabłek, selera i majonezu. Z czasem przepis ewoluował – winogrona dodano jako pierwsze, a orzechy włoskie stały się stałym elementem dopiero w 1928 roku. Dziś, ten wywodzący się z kuchni amerykańskiej sałatkowy klasyk uznawany jest za jedną z najbardziej znanych i lubianych przystawek na świecie.
Idealna na każdą okazję amerykańska sałatka Waldorf
Niezależnie od pory roku, oryginalna sałatka Waldorf z selerem i jabłkiem świetnie sprawdzi się jako elegancka przystawka na święta, pyszna sałatka na imprezę, lekka sałatka na lunch do pracy, czy sałatka na grilla. Chrupiące jabłka i seler, soczyste winogrona i orzechy tworzą pyszne danie, które warto przygotować. Sałatkę Waldorf gorąco polecam na każdą okazję.
Przepis na sałatkę Waldorf pokazuje, że z prostych składników można stworzyć pyszne danie. Ta prosta przystawka, znana z hotelu Waldorf-Astoria, od lat cieszy się popularnością. Niezależnie od okazji, amerykańska sałatka Waldorf z selerem naciowym zachwyci zarówno domowników, jak i gości.
Źródło przepisu: simplyrecipes.com
Wpis zawiera lokowanie produktu. Materiał powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady grójeckie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych