Kuchnia Lwowska Moja kulinarna podróż przez Galicję
Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję
100 przepisów na każdą okazję.
Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję to fascynującą opowieść o zamiłowaniu do domowych posiłków i domowej, pełnej naturalnych smaków kuchni. Autorzy Marianna Dushar i Ihor Lylo pozwalają nam poznać smaki, ale też historię i kulturę Lwowa, miasta, na którym swoje piętno odcisnęły wpływy polskie, rosyjskie, tureckie, litewskie, żydowskie, ormiańskie czy tatarskie. Powstała w ten sposób mieszanka smaków i aromatów zachwyca swoim bogactwem i niepowtarzalnością.
Lwów mówi wieloma językami. Mówi się tu po ukraińsku, polsku, niemiecku i jidysz... a jeśli posłuchasz starych kamiennych domów, usłyszysz hałaśliwych Ormian i Włochów, Rumunów i Węgrów... którzy nie szukali szczęścia na tych ulicach. – podkreśla Marianna Dushar, autorka Kuchni lwowskiej.Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję autorstwa Marianny Dushar i Ihora Lylo ukazała się nakładem wydawnictwa Znak Literanova.
Kuchnia Lwowska Moja kulinarna podróż przez Galicję – 100 przepisów na każdą okazję
Najnowsza książka Marianny Dushar, rodowitej lwowianki i znawczyni tradycji kulinarnej tego regionu to przede wszystkim przepisy, które tu były od wieków, są i zapewne będą kultywowane przez kolejne stulecia. Ale nie tylko, Kuchnia Lwowska Moja kulinarna podróż przez Galicję to także przepiękna, pełna ciepła i tak bliskich nam smaków, podróż do kraju naszych sąsiadów. Kopalnia kulinarnych ciekawostek i opowieści o tym jak przygotować najlepszy kołacz i knysze lwowskie, tradycyjny barszcz ukraiński (przepis) czy fuczki – ukraińskie placki z kiszonej kapusty . Bo we Lwowie potykają się dwa światy – przedwojenny, za którym przez wiele jeszcze lat tęsknili Polacy, deportowani z miasta podczas radzieckiej okupacji, i dzisiejszy – ukraiński.
Z doświadczenia wiem, że kuchnia ukraińska nie należy do skomplikowanych. Obfituje w stosunkowo proste w przygotowaniu, a przy tym smaczne i niedrogie potrawy dla całej rodziny. Jej zaletą jest też możliwość zastępowania poszczególnych składników innymi, zgodnie z naszymi preferencjami. Kuchnia lwowska nie jest wyjątkiem, to zarówno doskonałe zupy, pierogi, gugłyki, bigosy, jak i słodkie wypieki, kiszonki czy też znane mi z rodzinnego domu "awanturki".
Marianna Dushar i Ihor Lylo w sposób niezwykle przystępny przybliżają nam przepisy na klasyczne dania kuchni lwowskiej – warto je wypróbować. Myślę, że wybór potraw zaspokoi oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Poznaj Lwów od kuchni i kuchnię lwowską
Ta książka otworzy przed wami lwowskie domy, w których skrzętnie przechowuje się przepisy babć, i kafejki pamiętające całkiem inne czasy, przypomni przepisy znanych lwowian z różnych epok. Wyjaśni, dlaczego między kuchnią polską i ukraińską zawsze było miejsce dla akcentów ormiańskich i żydowskich albo dla francuskich potraw przyrządzanych na galicyjską modłę. Ta książka to klucz do Lwowa i jego smaku.
Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję ukazała się w szczególnie bolesnym dla Ukrainy i jej mieszkańców momencie – w czasie wojny z Rosją. Przypadek sprawił, że w ubiegłym miesiącu odwiedziliśmy Lwów. Chociaż, jako turyści, nie doświadczyliśmy trudów wojny, to nie zaskakuje nas zamieszczona w książce dedykacja:
Ta książka powstała w jednym z najtrudniejszych okresów historii Ukrainy i Lwowa, w czasie wojny z Rosją. Dlatego dedykujemy ją Wam, Mieszkańcy Lwowa. Wam, Obrońcy i Wolontariusze. To Wasz heroizm i poświęcenie umożliwiły nam pracę nad tekstem.
Kłaniamy się Wam nisko.
Autorzy
Lwów / Lviv 2023
Spodobała Ci się recenzja książki Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję ukazała się nakładem wydawnictwa Znak Literanova. Dziękuję wydawcy za przekazanie egzemplarza recenzenckiego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych