Konfitura z jabłek i aronii
Konfitura z jabłek i aronii
Przepis na gęsty dżem z jabłek z aronią
Konfitura z jabłek i aronii przepis na dżem z jabłek z aronią. Konfitura z jabłek i aronii to najlepsze smaki jesieni zamknięte w słoiku. Słodkie jabłka i cierpka aronia połączone z korzennymi przyprawami pachną i smakują znakomicie, zwłaszcza w mroźne zimowe wieczory. Ten pełen smaku, domowy przepis na konfiturę jabłkową z aronią pozwala uzyskać gęsty dżem bez dodatku pektyny. To stary przepis, popularny w czasach zanim komercyjne pektyny stały się powszechnie dostępne. Babcina konfitura z aronii i jabłek wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także konsystencją, chociaż składa się tylko z kilku składników: jabłek, cukru i miodu, aronii i rozgrzewających przypraw. Możesz też dodać do niej odrobinę soku z cytryny. Jeśli masz dużo jabłek wykorzystaj też inne nasze przepisy, takie jak marynowane jabłka w occie czy prażone jabłka do szarlotki.
Konfitura z jabłek i aronii
Dżem z jabłek z aronią jest idealny do zagospodarowania nadmiaru jabłek,
a ten łatwy przepis na konfiturę z jabłek i aronii z pewnością zrobi
wrażenie.
- 2 kg Jabłek Grójeckich,
- 500 g przemrożonej aronii,
- 250 g cukru,
- 50-100 g miodu, ale możesz zastąpić go cukrem,
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika lub więcej do smaku. Możesz wykorzystać naszą domową przyprawa do piernika – przepis,
- sok z jednej cytryny
- opcjonalnie pektyna, żelfix lub inny środek żelujący (dodaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Wskazówka
Jeśli nie masz przyprawy do piernika, to dodaj 1 łyżeczkę mielonego cynamonu i 4-5 goździków.
Konfitura z jabłek i aronii przepis
1. Aronię umyj i oczyść z ogonków, jeśli jeszcze jakieś zostały. Zasyp cukrem i gotuj około 30-40 minut, aż puści sok. Odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw na noc do lodówki.
2, Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasiennie. Pokrój jabłka w drobną w kostkę (podczas gotowania część jabłek się rozpadnie, część pozostanie w malutkich kawałeczkach).
2. Włóż jabłka do dużego garnka i dodaj 5-6 łyżek wody. Gotuj na niewielkim ogniu, aż większość jabłek się rozpadnie i powstanie gęsty mus.
3. Do jabłek dodaj aronię, miód (jeśli go używasz), sok z cytryny i przyprawę do piernika. Smaż często mieszając do uzyskania gęstej konsystencji.
4. Gorącą konfiturę przełóż do czystych, wyparzonych wrzątkiem słoików. Natychmiast zakręć słoiki, odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Konfiturę z jabłek i aronii możesz również zapasteryzować.
Udostępnij przepis na konfiturę z jabłek i aronii
Spodobał Ci się przepis na konfiturę jabłkową z aronią ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery
Z jakimi owocami można łączyć aronię
Z aronii robi się galaretki, dżemy, wino i syropy. Bardzo dobra jest też nalewka z aronii. Smak aronii jest dość specyficzny smak i nie każdemu odpowiada, ale bardzo dobrze komponuje się z wiśniami, malinami, jabłkami, gruszkami, pigwą, sokiem z pomarańczy lub sikiem z cytryny. Do przetworów z aronii można też dodać imbir, odrobinę ekstraktu z migdałów i korzenne przyprawy takie jak goździki lub cynamon. Jeśli połączysz aronię z jabłkami możesz też dodać nieco przyprawy do piernika.
Jestem pewna, że pokochasz ten przepis na konfitura z jabłek i aronii, ponieważ:
- Robienie konfitur i dżemów to świetny sposób na zachowanie części sezonowych bogactw natury, aby móc cieszyć się nimi przez chłodniejsze miesiące.
- Domowa konfitura i domowy dżem są o wiele lepsze od kupnych. Nie mają żadnych niepożądanych dodatków, sztucznych konserwantów ani zagęstników, które można znaleźć w komercyjnie przygotowanej konfiturze z aronii i jabłek.
- Możesz wykorzystać tę konfiturę jabłkową z aronią na wiele sposobów. Posmaruj nią naleśniki lub tosty, podawaj z bułeczkami, dodaj do lodów waniliowych albo sernika. Ogranicza Cię jedynie Twoja wyobraźnia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych