Nalewka z pestek pigwy
Nalewka z pestek pigwy
Pestkówka przepis na polskie amaretto.
Nalewka z pestek pigwy przepis na pestkówkę polskie amaretto. Nalewka z pestek pigwy pestkówka jest niezwykle prosta do zrobienia. Ma charakterystyczny marcepanowy zapach i z powodzeniem zastępuje produkowany komercyjnie włoski likier amaretto. Słodko-migdałowy smak nalewki na pestkach pigwy sprawia, że jest to idealny dodatek do kawy lub czekolady na gorąco. Pestkówka nalewka z pestek pigwy to przepis, który zajmie Ci tylko kilka minut. To naprawdę jeden z najłatwiejszych przepisów na domowe nalewki. Zastanawiasz się co zrobić z pigwy? Mam dla Ciebie kilka innych świetnych pomysłów, takich jak galaretka z pigwy do herbaty albo pigwówka - domowa nalewka z pigwy idealna na zimowe wieczory. Nie wyrzucaj pestek po zrobieniu przetworów pigwy. Przygotujesz z nich z nich domową nalewkę pestkówkę. Nalewkę z pestek możesz też nastawić „przy okazji”, przygotowywania przetworów z innych owoców – jabłek, moreli, wiśni lub brzoskwiń.
Nalewka z pestek pigwy przepis na pestkówkę polskie amaretto. Pestkówka na pestkach pigwy ma charakterystyczny migdałowy zapach i z powodzeniem zastępuje produkowany komercyjnie włoski likier amaretto.Nalewka z pestek pigwy
- 1 szklanka pestek z pigwy lub pigwowca japońskiego albo jabłek,
- 250 ml spirytusu,
- 250 ml wody,
- pół szklanki cukru białego,
- 1 szklanka cukru trzcinowego, ale jeśli nie masz to użyj łagodnego miodu lub zastąp białym cukrem,
Do nalewki z pestek pigwy polecam też dodać
- 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii albo ziarenka z 1 laski wanilii,
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (jest dostępny w większości marketów).
Nalewka z pestek pigwy przepis
1. Wysusz lekko nasiona, pozostawiając je na 6-8 dni rozsypane w jednej warstwie np. na wyłożonej papierem blasze. Nie wystawiaj nasion na bezpośrednie działanie słońca. Najlepiej ustawić blachę z nasionami w suchym, przewiewnym miejscu. Nie ma sensu suszyć nasion w piekarniku czy na patelni, łatwo wówczas o przesuszenie.
2. W rondelku podgrzej wodę i dodaj oba rodzaje cukru. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu, aż cały cukier się rozpuści. Wyłącz płomień i pozostaw syrop do całkowitego ostygnięcia.
2. Nasiona wsyp do słoja lub butelki i zalej alkoholem. Wlej przestudzoną wodę z cukrem, dodaj ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy oraz ekstrakt migdałowy i wymieszaj.
3. Wstrząśnij kilka razy butelką. Odstaw pestkówkę na około 4 tygodnie. Po upływie tego czasu przecedź nalewkę z pestek pigwy przez sitko, a następnie przefiltruj przez kilkukrotnie złożoną gazę lub filtr do kawy. Pestkówka nazywana też polskim amaretto powinna dojrzewać minimum 3 miesiące, ale im starsza tym smaczniejsza.
Udostępnij przepis na nalewkę z pestek pigwy
Spodobał Ci się przepis na nalewkę z pestek pigwy - pestkówkę ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery
Pigwa i pigwowiec. Czym się różnią
Pigwa
i pigwowiec są często mylone ze sobą, choć to zupełnie inne rośliny.
Ich owoce określane są zazwyczaj tą samą nazwą - pigwa.
Pigwa to
liściaste drzewo osiągające wysokość kilku metrów. Owoce pigwy mają
żółty kolor, są bardzo aromatyczne, twarde i cierpkie. Wyglądem
przypominają jabłko lub nieforemną gruszkę. Surowe owoce pigwy nie
należą do smacznych, za to po ugotowaniu smakują wybornie. Pigwa i
pigwowiec zawierają dużą ilość pektyn, dlatego świetnie nadają się na
galaretki, dżemy, marmolady i inne przetwory. Bardzo wysoko cenione są
nalewki z pigwy i nalewki na pestkach pigwy lub pigwowca.
Pigwowiec
jest krzewem dorastającym do około 1,5 m wysokości. Jego owoce są
niewiele większe od orzecha włoskiego i jeszcze bardziej kwaśne niż
owoce pigwy. Po pokrojeniu w plasterki i ususzeniu można je dodawać do
herbaty zamiast cytryny.
Co zrobić z pigwy. Przetwory z pigwy.
Z pigwy i pigwowca można przygotować kompoty, nalewki, dżemy, konfitury, syropy i galaretki oraz dodawać do ciast i delikatnych mięs. Pyszna jest też suszona pigwa do herbaty. Nie nadają się natomiast do jedzenia na surowo.
Bardzo wysoko cenione są nalewki z pigwy i nalewki z pigwowca, które wzmacnia organizm w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego, chronią przed infekcjami, działają przeciwgorączkowo, łagodzią stany zapalne i obrzęki oraz skutecznie oczyszczają jelita. Przepisy na nalewkę z pigwy lub nalewkę z pigwowca mają niestety jedną wspólną cechę - długi czas oczekiwania na degustację.
Nalewka z pestek pigwy lub pigwowca potocznie określana jako pestkówka smakiem i aromatem przypomina włoski likier amaretto.
Co to jest Amaretto?
Amaretto to słodki włoski likier pochodzący z Saronno. W zależności od marki może być wytwarzany z pestek moreli, gorzkich migdałów, pestek brzoskwiń lub wiśni. Typowy, marcepanowy smak produkowane komercyjnie Amaretto zawdzięcza olejkowi z gorzkich migdałów i jego głównemu składnikowi – benzaldehydowi. Wbrew temu, co sugeruje nazwa, olejek z gorzkich migdałów pozyskiwany jest przede wszystkim z pestek moreli. Amaretto można pić samodzielnie, wykorzystać jako składnik drinków lub dodawać do kawy, czekolady, deserów i ciast. Amaretto jest również powszechnie stosowane do przygotowania włoskiego deseru tiramisu.
Nazwa
amaretto pochodzi od włoskiego słowa „amaro”, które oznacza gorzki i
jest używane do opisania aperitifów i napojów trawiennych o gorzkim
smaku. „Etto” oznacza mało, a amaretto to po włosku „trochę gorzki”.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych