Sok z pigwy do herbaty
Sok z pigwy do herbaty
Przepis na sok z pigwy na zimę
Sok z pigwy do herbaty przepis na sok z pigwy na zimę. Przygotowanie domowego soku z pigwy lub pigwowca jest tańsze i łatwiejsze do zrobienia, niż myślisz. Domowy sok z pigwy do herbaty na zimę jest również znacznie zdrowszy i zawiera więcej witamin niż soki kupowane w sklepie. Pyszny, idealny do zimowej herbaty gęsty syrop z pigwy wymaga tylko dwóch składników owoców pigwy lub pigwowca i cukru. Uwielbiam robić domowe soki, w tym roku zrobiliśmy sok z jeżyn, sok z pigwy do herbaty, sok z aronii i pyszny sok z winogron na zimę (przepis), a kilka kolejnych jeszcze mamy w planach. Sezon na pigwę jest krótki, a ja staram się go wykorzystać jak najlepiej przygotowując takie pyszności, jak galaretka z pigwy czy pigwówka - domowa nalewka z pigwy. Nie każdy ma pigwę lub pigwowca w swoim ogrodzie, ale jeszcze do połowy listopada można kupić owoce pigwy i pigwowca na lokalnych bazarkach lub w marketach.
Sok z pigwy do herbaty przepis na sok z pigwy na zimę. Pyszny, idealny do zimowej herbaty gęsty syrop z pigwy wymaga tylko dwóch składników owoców pigwy lub pigwowca i cukru.Domowy syrop z pigwy ma świeży orzeźwiający smak, jest o wiele bardziej owocowy niż to co stoi na sklepowych półkach i absolutnie pyszny. Jest również bardzo łatwy do wykonania, więc zapraszam Cię po przepis na sok z pigwy do herbaty na zimę. Poprowadzę Cię krok po kroku i wyjaśnię jak zrobić sok z pigwy. Zawsze warto mieć kilka butelek sok z pigwy, jest niezastąpiony, kiedy jesteśmy narażeni na częste infekcje.
Sok z pigwy do herbaty
- 1 kg pigwy lub pigwowca, pamiętaj, że miękka pigwa to najczęściej zgniła pigwa, więc kupuj owoce twarda jak skała. Pigwa powinna być żółta, ciężka i jędrna, bez plam na skórce.
- 1 kg cukru
Sok z pigwy do herbaty przepis
1. Owoce pigwy lub pigwowca dokładnie umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i pestki. Pokrój pigwę na małe kawałki.
Pestek nie wyrzucaj, możesz z nich przygotować rewelacyjną nalewkę. Koniecznie sprawdź ten przepis Nalewka z pestek pigwy .
2. Przygotuj czysty słoik i dodatkowo wyparz go wrzątkiem. Owoce układaj warstwami, przesypując każdą warstwę pigwy cukrem. cukrem. Nie zakręcaj słoika, przykryj go luźno zakrętką lub gazą i odstawić na 2-3 dni, żeby pigwa pościła sok. Raz dziennie potrząsaj słoikiem, aby cukier się rozpuścił.
3. Po 2-3 dniach odcedź syrop i rozlej do butelek i przechowuj w lodówce albo zapasteryzuj.
Gotowany sok z pigwy przepis
Jeśli szukasz nowych przepisów na pigwę, dowiedz się, jak zrobić syrop z pigwy: słodki, jesienny sok, bardzo łatwy do przygotowania z zaledwie trzech składników.
- 1 kg pigwy lub pigwowca, pamiętaj, że miękka pigwa to najczęściej zgniła pigwa, więc kupuj owoce twarda jak skała. Pigwa powinna być żółta, ciężka i jędrna, bez plam na skórce.
- 500 - 750 g cukru
- 2-3 szklanki wody, owoce powinny być zakryte wodą,
- opcjonalnie sok z jednej cytryny
1. Owoce pigwy lub pigwowca dokładnie umyj, osusz i pokrój w ćwiartki lub ósemki w zależności od wielkości owoców. Pigwowiec wystarczy pokroić na ćwiartki. Nie krój owoców zbyt drobno, bo rozpadną się w trakcie gotowania. Usuń gniazda nasienne i pestki.
2. Pigwę włóż do garnka. Dodaj 100 g cukru i wlej wodę. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 45 minut, aż pigwa będzie miękka, a cukier się rozpuści.
3. Przecedź sok przez sitko i wlej go do garnka. Dodaj pozostały cukier i ewentualnie sok z cytryny. Mieszając od czasu do czasu gotuj około 5 minut, aż cukier się rozpuści.
4. Gorący syrop z pigwy przelej do czystych, wyparzonych wrzątkiem butelek, odwróć je do góry dnem i pozostaw przykryte ściereczką do całkowitego wystudzenia.
Udostępnij przepis na sok z pigwy do herbaty
Spodobał Ci się przepis na syrop z pigwy na zimę ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery
Jak zrobić sok z pigwy do herbaty – sok z pigwy z wyciskarki i sok z pigwy z sokownika
Sok z pigwy z sokownika: 1 kg pigwy i 1 kg cukru.
Pokrojone, pozbawione gniazd nasiennych i pestek owoce pigwy umieść w górnej części sokownika i zasyp cukrem. Dolną część sokownika wypełnij wodą. Dalej postępuj zgodnie z instrukcją Twojego sokownika.
Sok z pigwy z wyciskarki: 1 kg owoców pigwy i około 1 kg cukru
Umyte i pokrojone na ćwiartki owoce pigwy włóż do wyciskarki. Wyciśnięty sok przelej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. Zmniejsz płomień i na niewielkim ogniu gotuj około 5-10 minut. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Przelej syrop z pigwy do czystych, wyparzonych wrzątkiem butelek, odwróć je do góry dnem i pozostaw przykryte ściereczką do całkowitego wystudzenia.
Sok z pigwy właściwości
Sok z pigwy jest bogaty w witaminy i mikroelementy, wzmacnia organizm w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego, chroni przed infekcjami, działa przeciwgorączkowo, łagodzi stany zapalne i obrzęki. Sok z pigwy korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Skutecznie oczyszcza jelita, poprawia przemianę materii, łagodzi objawy niestrawności i zgagę. Sok z pigwy pomaga też na refluks. Syrop z pigwy jest źródłem wielu witamin i minerałów w tym witaminy B, witaminy C, miedzi, żelaza, potasu i magnezu.
Czy pigwa jest smaczna
Pochodząca z Azji Mniejszej pigwa była kiedyś popularnym owocem, ale w czasach współczesnych została jakby zapomniana. Owoce pigwy są twarde i cierpkie, na surowo niezbyt smaczne, jednak podczas gotowania pigwa zmienia kolor na czerwony, mięknie i urzeka kwiatowo-owocowym aromatem.
Uważa się, że to pigwa, a nie jabłko, była zakazanym owocem w ogrodzie Eden. Mitologia grecka kojarzy pigwę z Afrodytą, boginią miłości, a wielu wierzy, że złote jabłko podarowane jej przez Parysa było właśnie pigwą. Kolejną zaletą pigwy jest duża ilość naturalnej pektyny, związku występującego w niektórych owocach, który zagęszcza dżemy i galaretki.
Sok z pigwy do herbaty.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych