Test grilla kontaktowego Braun MultiGrill 9 Pro – przepis na domowe hamburgery
Domowe hamburgery z grilla elektrycznego - przepis na soczyste cheeseburgery z mięsa mielonego
Dzielimy się dziś z Wami najlepszym przepisem na idealne burgery, pyszne jak z amerykańskiej restauracji. Uwielbiamy przepisy na hamburgery, ich ogromną zaletą jest krótki czas przygotowania i prostota. Soczyste, pyszne domowe hamburgery są gotowe w niecałe 30 minut. Domowe burgery nie wymagają zbyt wielu przypraw i wymyślnych dodatków. Wystarczy dobrej jakości wołowina, trochę warzyw i Twój ulubiony sos do hamburgerów. Najlepsze hamburgery nie mogą obejść się bez chrupiących dodatków, dodaj do nich ogórki kiszone, czerwoną cebulę, sprawdzi się też konfitura z czerwonej cebuli (przepis), pomidory, paprykę, sałatę i oczywiście ser w plasterkach. Poniżej znajdziesz klasyczny, amerykański przepis na hamburgery.
Domowe hamburgery przepis na soczyste cheeseburgery z mięsa mielonego.Domowe hamburgery
Proporcje na 4 burgery
- 750 g antrykotu lub pręgi wołowej lub wołowiny gulaszowej albo mielonej wołowiny dobrej jakości,
- sól i pieprzu do smaku,
- 1 łyżka sosu Worcestershire
Dodatki do domowych hamburgerów
- mięsiste pomidory np. malinowe, Lima albo Bawole Serce,
- cebula biała lub czerwona albo konfitura z czerwonej cebuli,
- papryka lub chili,
- żółty ser w plastrach,
- korniszony lub ogórki kiszone,
- sałata.
Domowe hamburgery przepis
1. Pokrój i przygotuj wszystkie dodatki – pomidory, cebulę, paprykę, ogórki i ser.
2. Bułki do burgerów przetnij na pół, posmaruj wewnętrzną stronę miękkim lub roztopionym masłem. Ułóż bułki na grillu lub patelni posmarowaną stroną do dołu i podsmaż na złoty kolor. Bułkę możesz opiekać przed lub w ciągu ostatnich kilku minut razem z hamburgerami na grillu. Opiekanie bułki dodaje wspaniałego smaku domowym hamburgerom.
3. Zmiel mięso na sitku o średnich oczkach albo użyć mielonej, niezbyt chudej wołowiny. Dodaj sos Worcestershire, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj. Uformuj 4 hamburgery, każdy o grubości około 2 cm. Wypukłą stroną łyżki zrób niewielkie wgłębienie na środku każdego hamburgera, aby nie urósł podczas smażenia
4. Rozgrzej grill na opcji hamburger. Taką opcję posiada MultiGrill 9 Pro firmy Braun. Grilluj kotlety hamburgerowe zgodnie z ustawieniami Twojego grilla. Nałóż ser na ostatnie 1-2 minuty grillowania i ustaw grill w pozycji półotwartej.
Opcję hamburger oraz możliwość grillowania w 3 różnych ustawieniach płyt posiada MultiGrill 9 Pro firmy Braun. W pozycji zamkniętej upieczesz wszelkiego typu mięsa i twarde warzywa. W pozycji otwartej i półotwartej zgrillujesz lub usmażysz delikatne produkty, takie jak ryby, owoce morza, kanapki czy jajecznicę.
5. Ułóż dodatki na spodniej stronie bułki, na nich połóż domowe hamburgery,
polej ulubionym sosem i przykryj drugą częścią bułki. Podawaj jako samodzielne
danie albo z frytkami.
Udostępnij przepis na domowe hamburgery
Spodobał Ci się przepis na domowe hamburgery? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery
Jak wybrać grill elektryczny do domu?
Jak wybrać grill elektryczny do domu, aby stał się niezawodnym pomocnikiem w kuchni przez cały rok? Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, a ilość dostępnych na rynku modeli dodatkowo utrudnia podjęcie właściwej decyzji.
Grill elektryczny to świetna opcja, jeśli chcesz przygotowywać pyszne, zdrowe i urozmaicone posiłki w stosunkowo krótkim czasie. Jest łatwy w obsłudze, a poszczególne elementy zazwyczaj można myć w zmywarce. Grille elektryczne łączą w sobie wszystkie zalety tradycyjnego grillowania, a jednocześnie "rozciągają" sezon grillowy na cały rok i to niezależnie od pogody. Tak naprawdę, jeśli nie masz dobrego grilla elektrycznego, to brakuje Ci jednego z najlepszych i najbardziej przydatnych urządzeń kuchennych. Na co jednak zwrócić uwagę przy zakupie grilla elektrycznego?
Termosonda umożliwia precyzyjną kontrolę wewnątrz pieczonego produktu. Dzięki niej przygotujesz idealne steki, o takim stopniu wysmażenia jaki najbardziej lubisz.Najlepszy grill elektryczny czyli jaki
Od kilku miesięcy korzystamy z grilla kontaktowego MultiGrill 9 Pro CG9167 marki Braun. To zajmujące niewiele miejsca urządzenie z gatunku "podłącz i używaj". Bardzo pojemny, wygodny i prosty w obsłudze, ale jednocześnie wielofunkcyjny grill o mocy 2200W i szerokim zakresie temperatur został wyposażony w szereg udogodnień. Model MultiGrill 9 Pro posiada m.in. trzy różne zestawy płyt i trzy pozycje grillowania, termosondę, dwa niezależne termostaty elektroniczne pozwalające precyzyjnie regulować temperaturę każdej płyty oddzielnie i wiele innych przydatnych rozwiązań, które sprawiają, że to bardzo wszechstronny kuchenny pomocnik. Z powodzeniem zastąpi m.in. toster, gofrownicę i opiekacz do kanapek.
Braun MultiGrill 9 Pro - więcej niż grill
Grillowanie jest tylko jedną z zalet MultiGrill 9 Pro. Dzięki zastosowanym patentom można przygotować wiele przysmaków za pomocą jednego i tego samego urządzenia. Umożliwia nie tylko grillowanie mięsa, warzyw czy owoców morza, ale też obsmażanie, pieczenie (np. pizzy, naleśników, omletów itp), przygotowanie gofrów czy podtrzymywanie temperatury dań. Tą wyjątkową wszechstronność i funkcjonalność zapewniają poniższe parametry:
- Moc – ma kluczowe znaczenie, jeśli zależy Ci na wydajności grilla, decyduje bowiem o tym, jak szybko urządzenie się nagrzewana. Im większa moc, tym grillowanie będzie szybsze. Moim zdaniem optymalna moc zaczyna się od 1800 W, jeśli jest wyższa to jeszcze lepiej. Szczególne znaczenie ma to w przypadku wielofunkcyjnych grilli wyposażonych np. w płyty do gofrów. Pewnie doskonale wiesz, że w gofrownicy o mocy poniżej 1000W trudno jest upiec perfekcyjne gofry, a wiele topowych gofrownic charakteryzuje się mocą około 2000W. Jeśli więc zdecydujesz się na wielofunkcyjny grill z płytami do gofrów weź pod uwagę urządzenia o mocy 2000W lub więcej.
- Regulacja temperatury – pozwala kontrolować cały proces przyrządzania potrawy. Możliwość ustawienia odpowiedniej temperatury gwarantuje Ci przygotowanie perfekcyjnych mięs, warzyw, jajek sadzonych czy naleśników oraz zachowanie soczystości grillowanych mięs.
- Funkcja
obsmażania (Sear) - super sprawdza się podczas przygotowywania mięsa. W
przypadku MultiGrill 9 Pro CG9167 obsmażanie przebiega w temperaturze
265 stopni, dzięki temu przygotujesz takie steki, jakie najbardziej
lubisz. To zadanie ułatwia też:
- Zintegrowana termosonda (elektroniczny czujnik pomiaru temperatury) - wystarczy, że ustawisz jaką temperaturę w środku pieczonego mięsa chcesz uzyskać i włożysz termosondę w środek grillowanego produktu. Dzięki temu produkt będzie pieczony, do momentu uzyskania pożądanej temperatury, o czym poinformuje Cię sygnał dźwiękowy. Genialne rozwiązanie w przypadku pieczenia wszelkiego rodzaju mięs. Termosonda zapobiega niedopieczeniu lub przesuszeniu mięsa.
- Trzy
pozycje grillowania sprawiają, że MultiGrill 9 Pro, topowy model marki
Braun jest urządzeniem bardzo wszechstronnym. Nie tylko pozwala
przygotować jednocześnie różne rodzaje żywności, ale też przyrządzić
śniadanie, obiad lub kolację dla nawet 8 osób. W pozycji zamkniętej
upieczesz wszelkiego typu mięsa, kiełbasy, domowe hamburgery i twarde warzywa oraz gofry. W pozycji otwartej i
półotwartej zgrillujesz lub usmażysz delikatne produkty, takie jak ryby,
owoce morza, kanapki czy jajecznicę. Pozycja półotwarta jest też idealna do zrumienienia sera, kiedy przygotowujesz cheesburgery czy zapiekanki.
- Automatyczne programy np. panini, hamburger czy też podtrzymywania temperatury dania oraz ułatwiają pracę z tym urządzeniem.
- Wymienne elementy i dodatkowe akcesoria - to gwarancja, że nawet w sytuacji, gdy przypadkowo uszkodzisz płytę nie musisz kupować całego urządzenia. Możliwość korzystania z dodatkowych akcesoriów np. gładkich płyt i płyt do gofrów sprawia, że grill elektryczny staje się urządzeniem wielofunkcyjnym, zastępując inne urządzenia. MultiGrill 9 Pro CG9167 posiada trzy rodzaje płyt grzewczych, które podobnie jak tackę na tłuszcz można myć w zmywarce.
- Płyty karbowane (grillowe) przeznaczone są do grillowania steków, hamburgerów, kurczaka i warzyw.
- Płyty gładkie służą do przygotowywania smacznych, naleśników, jajek, boczku i owoców morza, omletów czy pizzy.
- Płyty do gofrów wykorzystuję do przygotowywania wszystkich rodzajów gofrów
- Wbudowane w płyty elementy grzewcze powodują szybsze i bardziej równomierne nagrzewanie grilla.
Wszechstronność oraz prosta i intuicyjna obsługa stanowią jeden z czynników przemawiających za wyborem właśnie tego modelu. Precyzyjna kontrola temperatury zapewnia doskonałe rezultaty, natomiast duża powierzchnia robocza, regulacja położenia górnej płyty, a przy tym niewielkie rozmiary powodują, że jest świetnym urządzeniem do użytku na co dzień.
Mniej tłuszczu – zdrowsze posiłki w krótkim czasie
Dania z grilla wymagają użycia minimalnej ilości oleju. Dodatkowo tłuszcz zawarty w mięsie w dużej mierze wytapia się podczas przygotowywania potraw. Tym samym grillowanie jest zdecydowanie zdrowsze i mniej kaloryczne niż smażenie na tłuszczu. Ogromną zaletą grilli elektrycznych jest m.in. to, że żywność nie styka się bezpośrednio z płomieniami, nie powstają też szkodliwe dla zdrowia dwutlenek węgla i sadza.
Jedno urządzenie – wiele możliwości
MultiGrill
9 Pro CG9167 sprawił mi ogromną niespodziankę swoimi możliwościami. Z
powodzeniem zastępuje toster, gofrownicę, opiekacz do kanapek, a w wielu
sytuacjach także piekarnik i... patelnię oszczędzając przy tym miejsce
na kuchennym blacie i nasz czas. Dużym plusem okazał się tryb
„podtrzymywania temperatury”, zwłaszcza kiedy czekam na męża, który w
drodze do domu utknął w korku.
MultiGrill jest też dosonałym rozwiązaniem, kiedy mamy gości. Nie muszę spędzać czasu w kuchni, wystarczy postawić na stole multigrill, a każdy wybierze sobie to, na co ma ochotę i do tego idealnie wysmażone. Dla mnie ten model jest synonimem wszechstronności i jakości. Estetyczny i funkcjonalny pasuje do każdego wnętrza. Intuicyjna obsługa i łatwość utrzymania w czystości nikomu nie sprawią problemu. MultiGrill 9 Pro CG9167 to świetny wybór dla osób, które cenią sobie zdrowe i urozmaicone posiłki, a jednocześnie zależy im na tym, aby nie spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.
Po więcej porad i inspiracji kuchennych polecam zajrzeć na stronę marki Braun:
braunhousehold.com .
Materiał opracowałam we współpracy z marką Braun.
Genialny pomysł jak się chce zjeść coś innego a zdrowego. W domu wiesz co jesz.
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne burgery:-) I grill świetny. Bardzo mi się podoba , że ma wymienne różne wkłady . Przy mojej kuchni to naprawdę fajna opcja. Idealny jak dla mnie:-)
OdpowiedzUsuńOd dawna zastanawiam się nad zakupem grilla, to urządzenie ma wszystko czego oczekuję. Dziękuję za polecenie!
OdpowiedzUsuńPiękny grill 🔥🍢🍗 nie dosyć że zdrowiej to i smaczniej bo mniej tłuszczu. Muszę mu się dobrze przyjrzeć. Ps. Piękne zdjęcia aż człowiek głodny od razu 😍
OdpowiedzUsuńDobre burgery zawsze są pysznym urozmaiceniem domowych posiłków. Grill elektryczny do domu to świetna opcja grillowania przez cały rok.
OdpowiedzUsuńUwielbiam burgery, a nie zawsze mam możliwość wybrania się do knajpy. Okazuje się, że nie muszę i przy okazji wiem, co jem, a to też dla mnie ważne :)
OdpowiedzUsuń