TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty

Przepis na tradycyjny polski bigos

Bigos z kiszonej kapusty przepis na tradycyjny polski bigos. Bigos z kiszonej kapusty, idealny na mroźne zimowe wieczory, jest przyrządzany chyba we wszystkich polskich domach, a przepis na bigos  przekazywany jest pokolenia na pokolenie. Za staropolskim bigosem i chlebem ze smalcem tęskni większość żyjących na emigracji Polaków. Mieszkając na Bliskim Wschodzie, przyrządzaliśmy bigos orientalny (przepis), bo bigos z kiszonej kapusty to potrawa narodowa, której nie sposób się oprzeć. Nasz przepis na bigos z kiszonej kapusty to tylko jedna z wielu wersji tradycyjnego bigosu. Staram się do niego dodawać różne rodzaje mięsa i wędlin, ponieważ bigos z kiszonej kapusty to doskonały sposób na wykorzystanie resztek gotowanego i pieczonego mięsa oraz okrawków wędlin. Taki tradycyjny bigos jest wyjątkowo smaczny, chociaż, jak  wszystko, co dobre, wymaga powolnego gotowania i trochę cierpliwości. Poniżej znajdziesz nasz najlepszy przepis na bigos z kiszonej kapusty. Sekretem jego głębokiego i wyrazistego smaku są nie tylko składniki i przyprawy, ale przede wszystkim długie i powolne gotowanie.

Tradycyjny polski bigos z kiszonej kapusty za granicą często określany jest jako polski gulasz myśliwski. W Polsce Dzień Bigosu przypada 20 stycznia.

Jeśli lubicie kapustę, to zasmakuje Wam również Pieczona brukselka z piekarnika. Tak przygotowana nie ma goryczki.

bigos-z-kiszonej-kapusty
Bigos z kiszonej kapusty przepis na tradycyjny polski bigos. Idealny na mroźne zimowe wieczory. To nie jest przepis na szybki bigos, bo najlepszy bigos z kiszonej kapusty swój smak zawdzięcza długiemu i powolnemu gotowaniu.
 

Bigos z kiszonej kapusty przepis

  • 2 kg kapusty kiszonej, przeczytaj uwagi do przepisu,,
  • 50 g suszonych grzybów 
  • 8 suszonych śliwek, przeczytaj uwagi do przepisu,
  • 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatka lub karkówka,
  • 500 g mięsa wołowego, np. karczek wołowy lub pręga wołowa, przeczytaj uwagi do przepisu,
  • 300 g wędzonej kiełbasy,
  • 200 g boczku wędzonego, 
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe, 
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1 jabłko Grójeckie,
  • smalec lub olej do obsmażenia mięsa, 
  • pieprz i sól do smaku. 

Uwagi do przepisu na bigos z kiszonej kapusty

Kupując kapustę zwróć uwagę czy jest to kapusta kiszona czy kapusta kwaszona.  Do bigosu najlepsza jest kapusta kiszona, ponieważ kapusta kwaszona często jest zakwaszana octem.

Jeżeli nie uda Ci się kupić wołowiny, to dodaj więcej mięsa wieprzowego.

Suszone śliwki możesz zastąpić dodając 2-3 łyżki powideł śliwkowych, a tutaj znajdziesz sprawdzony przepis Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku.

bigos-z-kiszonej-kapusty

Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty

1. Grzyby połam na mniejsze kawałki, zalej ciepłą wodą i pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

2. Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. W dużym garnku rozgrzej smalec, dodaj mięso i obsmażaj, aż mocno się zrumieni. Dodaj cebulę i cały czas mieszając podsmażaj jeszcze 2-3 minuty.

4. Kapustę kiszoną odsącz z nadmiaru soku (sok zachowaj), pokrój i włóż do garnka z mięsem. Dodaj grzyby wraz z wodą w której się moczyły i wlej taką ilością wrzącej wody, aby niemal przykryła kapustę. Gotuj kiszoną kapustę około 40 minut. 

5. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, pieprz w ziarnach, liście laurowe oraz suszone śliwki lub powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy oraz obrane i drobno posiekane jabłko.

6. Na patelni usmaż pokrojony w kostkę boczek i obraną ze skórki kiełbasę, a następnie dodaj je do bigosu z kiszonej kapusty i gotuj około 1,5 godziny na małym ogniu. Wyłącz płomień i pozostaw bigos do ostygnięcia.

7. Następnego ponownie gotuj bigos z kiszonej kapusty przez około 1,5 godziny. Czynność tę warto też powtórzyć trzeciego dnia, choć możesz skrócić czas gotowania do 1 godziny lub do momentu, kiedy wszystkie składniki będą już odpowiednio miękkie i aromatyczne. Tak gotuję najlepszy bigos z kiszonej kapusty. 

Udostępnij nasz najlepszy przepis na bigos z kiszonej kapusty

Spodobał Ci się nasz przepis na bigos z kiszonej kapusty ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

bigos-z-kiszonej-kapusty

Co to jest bigos

Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty, mięsa i wędlin. W kuchni polskiej istnieje wiele przepisów na bigos i dużo wariantów tej potrawy. W skład bigosu staropolskiego wchodzą: drobno poszatkowana kapusta kiszona, i ewentualnie świeża biała kapusta, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone albo wędzone śliwki, cebula i przyprawy. Różnorodność mięs i wędlin jest niezbędna, jeśli chcemy przygotować tradycyjny bigos z kiszonej kapusty, więc jego przygotowanie może być dobrą okazją do oczyszczenia zamrażarki i wykorzystania resztek innych dań mięsnych. Bigos powinien być długo gotowany na wolnym ogniu. Im dłużej gotujemy bigos, tym jest smaczniejszy. Niektóre przepisy sugerują, aby gotować bigos z kiszonej kapusty przez kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. 

Jakie mięso dodać do bigosu z kiszonej kapusty

Do bigosu możesz dodać każde mięso. Nam najbardziej smakuje bigos z kiszonej kapusty i kilku rodzajów mięsa: wołowiny, łopatki lub szynki wieprzowej, wędzonego boczku, dobrej jakości kiełbasy i okrawków szynki. Jeśli tylko mam taką możliwość dodaję do bigosu także niewielką ilość dziczyzny.

bigos-z-kiszonej-kapusty

Rodzaje bigosu

Wbrew pozorom, bigos nie jest daniem typowo polskim. Ma swoich zwolenników na Litwie, Białorusi, Ukrainie i we Francji. Często występuje jako potrawa świąteczna, o czym świadczą liczne przepisy na jej przygotowanie. W zależności od regionu różnią się one dodatkami suszonych grzybów, wędzonych śliwek, powideł, jabłek, wina i przypraw. 

Wśród najpopularniejszych w Polsce rodzajów bigosu można wymienić:

  • Bigos staropolski – zawiera dwa rodzaje białej kapusty: kiszoną i świeżą oraz różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone lub wędzone śliwki, cebulę, przyprawy (kminek, majeranek, ziele, liście laurowe).
  • Bigos litewski – do tego bigosu dodajemy kwaskowe winne jabłka.
  • Bigos hultajski – składa się z dużej ilości kapusty z dodatkiem drobno krajanego mięsa, (często także słoniny) oraz kiełbasy i przypraw.
  • Bigos węgierski – jest zaprawiany śmietaną i doprawiany mieloną czerwoną papryką, .
  • Bigos galicyjski – to regionalna wersja bigosu z białej kapusty, z fodatkiem białej fasoli i ziemniaków,
  • Bigos myśliwski – powinien zawierać dziczyznę, najczęściej są to kawałki pieczeni z jelenia,sarny albo zająca. Do tego bigosu dodajemy też ziele jałowca, 
  • Bigos z wiwatem – przyrządzano zazwyczaj na polowaniach. Garnek w którym gotowano bigos przykrywano pokrywką i szczelnie oblepiano ciastem. Głośne „wystrzelenie” pokrywki, pod wpływem ciśnienia, oznaczało, że bigos z wiwatem jest gotowy,
  • Bigos wegetariański – nie zawiera mięsa, zamiast niego najczęściej dodawana jest do niego wędlina wegetariańska,
  • Bigos z cukinii – nie zawiera kapusty, zamiast niej głównym składnikiem tego bigosu jest cukinia.

Historia bigosu

W dawnych czasach bigos był gotowany bez kapusty. Bigos gotowano z siekanego mięsa albo ryb, doprawiano octem lub kwaśnymi owocami (m.in. cytrynami) i bardzo dużą ilością przypraw. Pozostałe składniki bigosu bez kapusty cebula, pietruszka oraz niewielka ilość miodu lub słodkiego wina. Kapusta stała się głównym składnikiem bigosu z oszczędności. Bigos z kapustą powstał najprawdopodobniej dopiero pod koniec XVIII wieku. Okazało się jednak, że kiszona kapusta długo gotowana z kawałkami mięsa ma doskonały smak.

Materiał powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Sady Grójeckie. 

bigos-z-kiszonej-kapusty
Bigos z kiszonej kapusty.

Komentarze