Co jeść przy chorobach i bólach stawów?
Co jeść przy chorobach i bólach stawów?
Odpowiednio zbilansowana dieta ma wpływ nie tylko na naszą masę ciała i wygląd, ale także na wiele istotnych aspektów zdrowotnych. Przy wielu jednostkach chorobowych to właśnie sposób odżywiania jest jednym z kluczowych czynników wspomagających leczenie. Czy podobnie jest w przypadku schorzeń związanych ze stawami? Co jeść, aby wzmocnić stawy i zmniejszyć ich ból? Odpowiedzi znajdziesz poniżej!
W przypadku problemów ze stawami, takich jak bóle, obrzęki, sztywność czy nawet reumatoidalne zapalenie stawów bardzo istotne jest spożywanie konkretnych grup produktów, a ograniczenie innego rodzaju żywności. Przeczytaj, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta na stawy i poczuj różnicę!
Dieta na stawy – kiedy warto ją wprowadzić?
Dbanie o zdrowie stawów warto zacząć jeszcze zanim zaczną się pojawiać
jakiekolwiek problemy czy objawy. Zrzucenie nadprogramowych kilogramów, zbyt
intensywna praca czy aktywność fizyczna lub całkowity jej brak, a także
postępujący wiek czy praca siedząca mogą być czynnikami nasilającymi problemy
ze stawami. Dlatego dbanie o odpowiednią dietę powinno stać się nawykiem,
który będzie istotnym elementem profilaktyki chorób stawów. Tutaj możesz
sprawdzić korzystny wpływ takiej diety na zdrowie:
https://wylecz.to/diety/.
Dieta na stawy będzie odpowiednim wyborem dla wszystkich osób,
które odczuwają bóle stawów – zarówno przewlekłe, jak i mijające samoistnie.
Często takie bóle mogą świadczyć o poważniejszej chorobie, dlatego zawsze
warto udać się z tym problemem do specjalisty. Osoby cierpiące na
reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń rumieniowaty także powinny
wprowadzić odpowiednią dietę na stawy.
Zdrowa i zbilansowana dieta
– jakie produkty włączyć do codziennego żywienia?
Co jeść dla zdrowych stawów?
Warto wspomnieć, że sama dieta nie wyleczy poważnych chorób stawów, jednak
zdecydowanie wspomoże ich regenerację w połączeniu z rehabilitacją czy
farmakoterapią. Bardzo ważne będą także odpowiednio dobrane suplementy i
witaminy.
Dieta na stawy powinna zawierać pewne niezbędne grupy
produktów spożywczych. Zaliczamy do nich:
- tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, sardynki, śledzie, tuńczyk, flądra, halibut), które zawierają ważne kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę D;
- tłuszcze roślinne (olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek);
- orzechy i pestki (orzechy włoskie, siemię lniane, pestki dyni i słonecznika);
- chudy drób;
- owoce morza.
Oprócz tego bardzo ważna jest obecność warzyw i owoców w diecie. Duża ilość
marchewki, ogórków, kapusty, pora, pietruszki, buraka, selera czy brokułów
pozwoli zachować zdrową kondycję i hamować produkcję enzymu związanego z
destrukcją chrząstki stawowej. Jeśli chodzi o owoce, warto spożywać przede
wszystkim owoce jagodowe, będące doskonałym źródłem antyoksydantów, ale także
cytrusy, dostarczające witaminę C.
Do diety na stawy warto włączyć
też inne produkty o właściwościach przeciwzapalnych, takie jak czosnek,
cebula, kurkuma czy imbir, a także zioła i przyprawy. Korzystne dla stawów są
także galaretki mięsno-warzywne lub owocowe zawierające żelatynę.
Artykuł sponsorowany.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych