TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Currywurst przepis

Kiełbasa z ketchupem curry – sosem currywurst.

Currywurst przepis na kiełbasę z ketchupem curry – sosem currywurst. Currywurst to jeden z najbardziej znanych niemieckich fast foodów, a sos currywurst to znacznie więcej niż tylko ketchup i curry w proszku. Ten domowy sos currywurst to najlepszy sos, jaki kiedykolwiek jadłaś. Currywurst przepis który nikomu nie sprawi kłopotu warto wprowadzić do domowego menu. Jest prosty i szybki do przygotowania. Smażona kiełbasa z pikantnym sosem pomidorowym z przyprawą curry zawojowała całe Niemcy, ale najbardziej znane są berliński Berliner currywurst i Volkswagen Currywurst. Podstawowym składnikiem currywurst jest oczywiście wurst, czyli kiełbasa. Żeby przygotować najlepszy currywurst potrzebujesz więc dobrej kiełbasy wieprzowej. Możesz zrobić currywust z kiełbasy wędzonej albo z białej kiełbasy parzonej, my osobiście najczęściej wybieramy klasyczną wędzoną kiełbasę. Przepis na currywurst to doskonały pomysł na każdą imprezę.

currywurst-przepis
Currywurst przepis na kiełbasę z ketchupem curry – sosem currywurst. Currywurst przepis na obiad lub ciepłą kolację, to jeden z najbardziej znanych niemieckich fast foodów, a sos currywurst to znacznie więcej niż tylko ketchup i curry w proszku.

Currywurst i frytki są doskonałym dodatkiem do niemieckich piw. Dlatego smażona kiełbasa z pikantnym ketchupem curry jest zawsze podawana podczas Oktoberfest – cieszącego się już ponad 200-letnią tradycją święta piwa. W trakcie Oktoberfest uczestnicy spożywają około 5 milionów litrów piwa, sprzedawanego tradycyjnie w litrowych kuflach tzw. Maßkrug.

Currywurst przepis 

  • 500 g wędzonej lub parzonej białej kiełbasy wieprzowej – takiej jaką kupujesz na grilla lub do smażenia,
  • 1 średnia cebula drobno posiekana,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 250 ml ketchupu,
  • 1 średni ząbek czosnku, drobno posiekany,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki curry w proszku,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • duża szczypta mielonych goździków 
  • duża szczypta mielonego cynamonu,
  • 2 łyżki oleju.
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki, słodkiej lub ostrej,
  • opcjonalnie 2-3 łyżki wody, jeśli sos do currywurst jest zbyt gęsty. 

currywurst-przepis

 Jak zrobić Currywurst przepis

1. Rozgrzej oliwę w małym rondlu i zeszklij cebulę, powinna być miękka i przezroczysta. Nie doprowadzaj do zbrązowienia cebuli.

2. Dodaj czosnek i często mieszając smaż przez 30 sekund. Dodaj curry, paprykę, mielone goździki i cynamon i podsmażaj cały czas mieszając kolejną minutę. Dodaj wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem kiełbasy i doprowadź do wrzenia. Zmniejszogień do średniego, przykryj sos do currywurst i na minimalnym ogniu gotuj około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. 

3. Zmiksuj sos currywurst na gładką masę. Najlepszy będzie, jeśli po wystudzeniu wstawisz go do lodówki na jeden dzień przed użyciem, aby smaki się połączyły. Tak przygotowany ketchup curry możesz przechowywać w lodówce około miesiąca.

4. Jeśli masz kiełbasę wędzoną to ponacinaj ją lekko w poprzek. Jeżeli używasz białej kiełbasy parzonej, to najpierw zdejmij osłonkę. 

5. Na grillu lub patelni usmaż kiełbasę do mocnego zrumienienia z każdej strony.  Kiedy kiełbasa się smaży podgrzej w rondelku sos do currywurst.

6. Przed podaniem pokrój zgrillowaną kiełbasę na grube plasterki, mniej więcej wielkości kęsa. Polej przygotowanym  ketchupem curry i posyp curry w proszku. Podawaj z frytkami lub chrupiącą bułką.

Udostępnij przepis na currywurst

Spodobał Ci się nasz pomysł na currywurst przepis idealny na szybki i ciepły posiłek ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery

currywurst-przepisPodstawą currywurst jest dobrze wysmażona kiełbasa, najlepszy efekt można uzyskać na grillu elektrycznym. Przygotowując to danie korzystałam z grilla, który pozwala ustawić różne temperatury dla górnej i dolnej płyty, co gwarantuje doskonały efekt.
 

Co to jest currywurst

Currywurst przepis na kiełbasę w sosie curry, to jeden z najbardziej znanych niemieckich fast foodów. Składa się z zaledwie dwóch składników – podawanej na gorąco grillowanej, pieczonej lub rzadziej gotowanej kiełbasy wieprzowej pokrojonej na kawałki "na jeden kęs" i polanej ketchupem curry. W „najtańszym” wydaniu Currywurst podawane jest ze zwykłym ketchupem. Kiełbasę z sosem curry podaje się z bułką lub frytkami. Rodzaj kiełbasy zależy m.in. od regionu, więc nie da się jednoznacznie stwierdzić, która kiełbasa jest najlepsza do przygotowania tego dania. Najpopularniejsze kiełbasy do currywurst to Brühwurst, Bratwurst i Bockwurst (serdelek). W Polsce możesz je zastąpić białą parzoną kiełbasą lub kiełbasą grillową.

Przepis na currywurst wymyśliła Herta Heuwer, W 1949 r. zaczęła sprzedawać tę tanią, ale sycącą przekąskę robotnikom budowlanym w berlińskiej dzielnicy Charlottenburg. W szczytowym okresie na jej stoisku sprzedawano około 10 000 porcji tygodniowo. Dziesięć lat później Herta Heuwer opatentowała swój wynalazek. Według wersji berlińskiej Herta zainspirowała się widokiem amerykańskich żołnierzy jedzących keczup do steku, ale zdecydowała się zastąpić steki tańszą kiełbasę wieprzową, bardziej przystępną dla zubożałych powojennych Niemców, a do ketchupu dodała przyprawę curry. Tak powstały carrywurst.

Obecnie currywurst są sprzedawane we wszystkich dużych niemieckich miastach, także w wersji wegetariańskiej. W Berlinie do 2018 roku istniało muzeum currywurst. Tradycyjnie każdy kandydat na burmistrza Berlina jest fotografowany na stoisku z currywurstem.

Berliner currywurst

Wymagania dotyczące jakości berlińskiego currywurstu zostały uzgodnione pomiędzy władzami Berlina a cechem rzeźników już w 1951 roku. Kiełbasa do Berliner currywurst musi być kiełbasą średniej jakości, niepeklowaną i niewędzoną, z maksymalnie pięcioprocentowym dodatkiem wody.

Volkswagen Currywurst

Volkswagen Currywurst przygotowuje się z wędzonej na gorąco, wstępnie ugotowanej kiełbasy wieprzowej zwanej Bockwurst. Kiełbasa do Volkswagen Currywurst powinna zawierać około 20 procent tłuszczu, nie może natomiast mieć w składzie fosforanów ani białka mleka. Mięso na tę kiełbasę doprawia się curry. Volkswagen Currywurst nie podaje się z sosem curry ani sosem pomidorowym z przyprawą curry, jak inne currywursty. Serwowana jest z ketchupem curry produkowanym przez firmę Develey, ale wg przepisu Volkswagena. Currywurst ze stołówek Volkswagena w Wolfsburgu znany jest poza granicami fabryki. Volkswagen Currywurst i ketchup curry do Volkswagen Currywurst są również dostępne w supermarketach w niektórych częściach Dolnej Saksonii.

Currywurst z Zagłębia Ruhry

W przeciwieństwie do berlińskiego currywurstu, w Zagłębiu Ruhry zamiast kiełbasy Bratwurst podaje się białą kiełbasę parzoną tzw. Brühwurst. Popularnymi dodatkami do currywurstu są frytki lub bułki. Currywurst z frytkami i majonezem znany jest także potocznie w Zagłębiu Ruhry jako „Mantaplatte” lub „Schimanski-Teller”.

currywurst-przepis
Currywurst przepis.

Komentarze