Nasiona al-Samh
Nasiona al-Samh
Naturalne źródło białka.
Nasiona al-Samh w smaku są podobne do sezamu, po zmieleniu na mąkę można z nich upiec chleb i słodkie wypieki takie jak ciasta czy ciasteczka. Roślina Al-Samh (nazywana naukowo Mesembryanthemum forsskalii - nagietek figowy), występuje wyłącznie w północnej części Arabii Saudyjskiej. Jej uprawa ogranicza się do Wadi Al-Sirhan i okolic w prowincji Al-Jawf. Ze względu na swoje właściwości odżywcze i wspaniały smak nasiona al-Samh są uznawane za jeden z najważniejszych produktów spożywanych zarówno na pustyni, jak i w miastach, gdy brakuje żywności. Od setek lat al-Samh jest źródłem pożywienia i dochodów mieszkańców regionu Al-Jouf. Wykorzystywana jest również w medycynie tradycyjnej. Twarda warstwa zewnętrzna pokrywająca małe nasiona pomaga zachować wszystkie ich walory smakowe i odżywcze przez dziesięciolecia. Nasiona al-Samh są naturalnym źródłem niemodyfikowanego genetycznie białka.
Al-Samh zawiera wiele białek, cukrów, minerałów, witamin i błonnika
potrzebnych organizmowi ludzkiemu, a przy tym ma niski poziom tłuszczów.
Stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy, może również pomóc w obniżeniu
ciśnienia krwi i cholesterolu.
Do czego używać nasion al-Samh
Mąka z nasion al-Samh ma wysoką zawartość białka i można jej używać, jako zamiennika mąki pszennej. Wypiekane z niej ciasteczka są znacznie smaczniejsze od pszennych i dłużej świeże. Zmielonych na mąkę nasion używa się do wypieku chleba i pysznych saudyjskich słodyczy przygotowywanych przez zmieszanie nasion al-Samh z daktylami, ghee (masłem klarowanym) i miodem. Smak nasion al-Samh jest zbliżony do smaku sezamu.
Z al-Samh możesz przygotować:
- Maamoul – rodzaj nadziewanych ciastek, popularnych w całym świecie arabskim i Turcji. Ciasteczka można nadziewać orzechami (pistacjami, migdałami lub orzechami włoskim) albo pastą daktylową aromatyzowaną wodą z kwiatu pomarańczy.
- Baraziq – kruche maślane ciasteczka z mąki, masła, cukru i sezamu lub nasion al-Samh.
- Bukayla – to deser zrobiony z równych ilości mąki z nasion al-Samh i daktyli pozbawionych pestek zmieszanych razem. Przed podaniem z masy formuje się kulę z dużym wgłębieniem pośrodku, do której wlewa się niewielką ilość roztopionego masła ghee. Al-Bukayla podawana jest na zimno, a całe daktyle można zastąpić pastą daktylową lub melasą.
- Basbousa – to słodkie ciasto, nasączone syropem aromatyzowanym wodą z kwiatu pomarańczy lub wodą różaną.
- Aseedah (inaczej asida) – to rodzaj deseru, które przygotowuje się zalewając mąkę pszenną wrzącą wodą, czasami z dodatkiem masła lub miodu. Aseedah to jeden z najpopularniejszych deserów i tradycyjnych dań w wielu krajach arabskich, głównie na Bliskim Wschodzie.
Nasiona al-Samh
Region Al-Jawf – położony na północy Arabii Saudyjskiej – to obszar słynący z
bujnych równin i obfitych warstw wodonośnych. Jedną z roślin najbardziej
charakterystycznych dla regionu Al-Jawf jest właśnie al-samh. Jej zbiór jest
bardzo trudny, nasiona al-Samh zbiera się w sezonie letnim, kiedy roślina
całkowicie wyschnie. Następnie oddziela się kwiaty (zwane kabar) od gałązek,
które leżą nisko, około 20 centymetrów nad ziemią. Często, gdy roślina jest
bardzo sucha, depcze się po niej tak długo, aż na ziemi pozostaną tylko
uschnięte kwiaty i nasiona. Następnie nasiona umieszcza się w zamkniętym
pojemniku z wodą i moczy do chwili, aż opadną na dno, co zajmuje zwykle kilka
dni. Później są prażone, do uzyskania określonego koloru. i mielone.
Al-Samh jest rzadkim gatunkiem endemicznym. Ta cenna roślina jest
obecnie zagrożona z powodu pustynnienia i zmian klimatycznych.
Udostępnij artykuł o nasionach al-Samh
Zainteresował Cię nasz artykuł o nasionach a-Samh? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten go w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Źródła
1. LC–ESI-MS/MS profile of phenolic and glucosinolate compounds in samh
flour (Mesembryanthemumforsskalei Hochst. ex Boiss) and the inhibition of
oxidative stress by these compounds in human plasma; Polska Bibliografia
Naukowa.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych