Biryani wegetariańskie
Biryani wegetariańskie
Przepis na ryż biryani z warzywami i orzechami.
Biryani wegetariańskie przepis na ryż biryani z warzywami i orzechami. Biryani wegetariańskie z orzechami nerkowca jest niesamowicie pyszne i proste w przygotowaniu. Ryż biryani z warzywami to kolejny przepis na wegetariańskie danie z ryżu basmati gotowe w zaledwie 40 minut, ale na blogu jest też przepis na dum biryani z warzywami gotowane tradycyjną indyjską techniką dum. Warzywa i indyjskie przyprawy, takie jak kmin rzymski, cynamon sprawiają, że wegetariańskie biryani jest niezwykle aromatyczne i kolorowe. To prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Nasze szybkie i zdrowe biryani wegetariańskie składa się z delikatnego ryżu basmati, podsmażonych warzyw i aromatycznych przypraw. Niezależnie od tego, czy podasz biryani, jako kolorową przystawkę, czy wyrafinowane danie główne, przed podaniem warto posypać ryż z warzywami, posiekaną taką kolendry i prażonymi orzechami nerkowca.
Pomimo długiej listy składników ten przepis na biryani wegetariańskie jest szybki i łatwy. Idealny do przygotowania w tygodniu.Biryani wegetariańskie z orzechami nerkowca jest niesamowicie pyszne, proste w przygotowaniu i gotowe w zaledwie 40 minut. Warzywa i indyjskie przyprawy, takie jak kmin rzymski, cynamon sprawiają, że wegetariańskie biryani jest niezwykle aromatyczne i kolorowe.
Biryani wegetariańskie przepis
Puszysty ryż basmati z dużą ilością warzyw i aromatycznych przypraw sprawiają, że nasze wegetariańskie biryani to istna poezja smaku.
Ryż do biryani
- 180 g ryżu basmati,
- 5 szklanek wody,
- 1 łyżeczka soli
Warzywa i zioła do biryani
- 1 szklanka zielonego groszku świeżego lub mrożonego,
- 150 g fasolki szparagowej, pokrojonej ukośnie na 2-3 części,
- 1 marchewka pokrojona w kostkę,
- 1 duży ziemniak pokrojony w kostkę,
- kilka różyczek kalafiora lub brokuła,
- 2 łyżki posiekanych świeżych liści kolendry
- 2 łyżki posiekanych świeżych liści mięty
Przyprawy całe do biryani
- 4 strąki zielonego kardamonu
- 5 cm kawałek laski cynamonu,
- 3-4 goździki,
- 1 liść laurowy
- 1 mała gwiazdka anyżu albo pół dużej,
- pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu).
Przyprawy mielone i pasty do ryżu biryani
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej albo 2 ząbki czosnku drobno posiekane i 2 łyżeczki imbiru startego na tarce,
- 1 łyżeczka garam masala
- duża szczypta gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki mielonego chili,
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Pozostałe
- 3-4 łyżki masła ghee lub oleju
- 1 średnia cebula
- podprażone na suchej patelni orzechy nerkowca.
Zamiast wyżej wymienionych przypraw możesz użyć gotowej pasty Biryani Rice, jest niedroga i doskonale zbilansowana, a co najważniejsze nie zawiera konserwantów.Niezależnie od tego, czy podasz biryani, jako kolorową przystawkę, czy wyrafinowane danie główne, przed podaniem warto posypać ryż z warzywami, posiekaną taką kolendry i prażonymi orzechami
Biryani wegetariańskie jak zrobić
1. Wysp ryż basmati do garnka, zalej dużą ilością zimnej wody i wymieszaj. Kiedy woda zmętnieje, wylej ją. Powtórz tę czynność kilka razy, aż woda będzie czysta. Alternatywnie możesz opłukać ryż pod bieżącą wodą.
Płukanie ryżu przed gotowaniem pomaga pozbyć się nadmiaru skrobi z ziaren ryżu basmati i sprawia, że ryż nie skleja się i pozostaje sypki po ugotowaniu.
2. Opłukany ryż namocz w zimnej wodzie przez 30 minut, odcedź i pozostaw na sitku.
3. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko pokrój. Imbir zetrzyj na tarce. Szafran zalej 3 łyżkami ciepłego mleka.
4. W garnku zagotuj 5 szklanek wody, dodaj 1 łyżeczkę soli. Na wrzącą wodę wrzuć namoczony przez około 30 minut ryż i nie zmniejszając płomienia gotuj około 5-6 minut. Na wpół ugotowany ryż odcedź i pozostaw na sitku.
5. W garnku z grubym dnem rozgrzej na małym ogniu masło ghee lub olej. Dodaj całe przyprawy: 3 całe goździki, 1 liść laurowy, 5 cm kawałek cynamonu, pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kuminu), 1 małą gwiazdkę anyżu (albo pół dużej) i 4 lekko nagniecione strąki kardamonu. Smaż przyprawy około 2-3 minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć.
6. Dodaj cebulę i często mieszając, smaż aż nabierze złotego koloru. Dodaj pastę czosnkowo - imbirową (albo czosnek i imbir). Energicznie mieszając, smaż przez około 1 minutę. Uważaj, aby nie przypalić czosnku, bo nabierze goryczy.
7. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaka, smaż około 5 minut często mieszają,c. Dodaj fasolkę szparagową, różyczki kalafiora lub brokuła i zielony groszek. Podsmażaj jeszcze 2-3 minuty na średnim ogniu.
8. Dodaj mielone przyprawy (1 płaska łyżeczka garam masala, ćwierć łyżeczki kurkumy, ćwierć łyżeczki mielonej
ostrej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, duża szczypta soli) i cały czas mieszając
podsmażaj 2-3 minuty.
9. Do podsmażonych składników wsyp podgotowany ryż, wlej 1,5 szklanki gorącej wody i dodaj 2 łyżeczki soku z cytryny oraz połowę posiekanej mięty i natki kolendry. Dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj.
10. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Wyłącz płomień i pozostaw biryani wegetariańskie pod przykryciem na około 10 minut. Przed podaniem udekoruj pozostałą natką kolendry i miętą oraz orzechami nerkowca
Udostępnij przepis na biryani wegetariańskie
Spodobał Ci się przepis na biryani wegetariańskie ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest Biryani?
Biryani
to jedno z narodowych dań Indii, znajdziesz je w menu niemal każdej
indyjskiej restauracji na całym świecie. Podstawowe składniki biryani to
ryż basmati, aromatyczne przyprawy i zioła oraz mięso lub warzywa, a w
nadmorskich regionach Indii także owoce morza. Istnieje niezliczona
ilość przepisów na ryż biryani, ale cechą szczególną wszystkich biryani
jest sposób przygotowania, w którym ryż basmati gotuje się razem z
innymi składnikami. Dzięki temu wszystkie smaki mieszają się ze sobą,
tworząc tę niesamowicie pyszną potrawę. Pomimo długiej listy sk
Biryani jest bardzo popularne nie tylko w Indiach, Pakistanie czy Bangladeszu, ale także w Afryce, gdzie nazywa się to „breyani”.
Przyprawy do biryani
Biryani masala to mieszanka mielonych przypraw używana do dodawania smaku i aromatu biryani, popularnemu południowoazjatyckiemu daniu z ryżu. Ta mieszanka przypraw różni się w zależności od regionu, z którego pochodzi. Aby przygotować biryani, całe przyprawy są prażone i mielone. Następnie do potrawy dodaje się zmieloną biryani masala, aby nadać ryżowi i mięsu lub warzywom bogaty smak.
W skład biryani masala najczęściej wchodzą nasiona kolendry, nasiona kminu rzymskiego (kumin), czarny pieprz, gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowca, goździki, zielony kardamon, czarny kardamon, anyż, liście laurowe i cynamon.
W niektórych przepisach na mieszankę przypraw do biryani znajdziesz również czerwone chilli lub kaszmirskie chili w proszku i kurkumę w proszku.
Biryani wegetariańskie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych