Isot biber
Isot biber
Turecka przyprawa znana też jako Urfa biber.
Isot biber turecka przyprawa znana też jako Urfa biber. Isot biber to suszone płatki chili z papryczek uprawianych tylko w mieście Sanliurfa (w skrócie Urfa), w południowo-wschodniej Turcji, przy granicy z Syrią. Słowo „biber” oznacza po turecku paprykę. Isot biber, w miarę dojrzewania na krzaku, zmienia kolor z ciemnozielonego lub jaskrawoczerwonego na ciemno czerwony. Następnie paprykę suszy się na słońcu w ciągu dnia, a na noc szczelnie owijana tkaniną lub folią, aby się „pociła”. Ta metoda pozwala zachować naturalne olejki w skórze papryki Urfa. Następnie paprykę rozdrabnia się i miesza z solą, aby zapobiec zbrylaniu przyprawy. Tę przyprawę warto kupić w Turcji. Przeczytaj też przydatne informacje o tym, co przywieźć z kraju na Bosforem, znajdziesz je w artykule Bazary i zakupy w Turcji.
W tym artykule będę używała na przemian nazw Isot biber oraz Urfa biber.
Co to jest Isot biber / Urfa biber
Papryka Isot, zwana także papryką Urfa lub pieprzem Isot / pieprzem Urfa, to płatki średnio ostrej papryczki chili uprawianej w południowej Turcji, przy granicy z Syrią. Charakterystyczną cechą przyprawy Urfa biber jest bardzo ciemny, prawie czarny kolor płatków z ciemnofioletowymi refleksami. Płatki tureckiej papryki Isot dodają pikantnej słodyczy, dymnego aromatu i głębi smaku sałatkom, zupom, warzywom i mięsom oraz serom i korzennym lub czekoladowym wypiekom. Doskonale podkreśla smak powideł śliwkowych i wszelkiego typu marynat do mięsa.
Jak smakuje Isot biber
Kuchnia turecka znana jest z doskonałych dań, a jednym z kluczowych składników, które nadają jej charakterystyczny smak, jest suszona papryka w płatkach Isot biber. Ta popularna i wysoko ceniona w kuchni tureckiej i arabskiej przyprawa ma bardzo specyficzny smak opisywany jako dymny i ziemisty, ale z subtelnie słodkimi i kwaśnymi nutami rodzynek, czekolady lub kawy. Intensywny czarny kolor z odcieniami czerwieni i fioletu uzyskuje w wyniku sposobu suszenia. Papryczki Isot są mniej ostre, niż wiele innych papryczek chili, jednak jej smak jest bardzo intensywny.
Co ciekawe, świeża papryka Urfa jest dość łagodna w porównaniu z innymi papryczkami chili, ostrości nabiera dopiero podczas suszenia.
Turecką paprykę Isot kupisz na każdym bazarze w Turcji, w Polsce dostępna jest głownie w tureckich sklepach internetowych.Do czego używać Isot biber
Zastosowanie przyprawy Urfa biber jest nieograniczone, od doprawiania duszonych mięs i pieczonych warzyw, po sałatki i marynaty, a nawet słodkie wypieki. Papryka Urfa biber doda głębi i pikantnego, dymnego smaku każdemu daniu.
Isot biber możesz użyć wszędzie tam, gdzie dodajesz zazwyczaj czerwoną paprykę w płatkach lub mieloną albo czarny pieprz.
W kuchni tureckiej papryka Isot jest podstawowym składnikiem dań mięsnych, takich jak kebaby i gulasze, a także dipów, sosów i sałatek. Często łączy się ją z innymi przyprawami, kuminem, kolendrą, papryką, nasionami sezamu lub cebulą. Płatki Urfa biber możesz stosować do przyprawiania duszonych warzyw, takich jak bakłażan i cukinia, oraz do dodawania smaku potrawom z ryżu. Jest niezastąpiona do doprawiania duszonych i pieczonych mięs, w tym kurczaka, surowych warzyw, zwłaszcza pomidorów oraz jako składnik pikantnych marynat do mięsa. Pasuje też do serów, jajecznicy, kanapek i doskonale podkreśla smak zup. W Turcji Urfa biber jest przyprawą stosowaną również do cig kofte i lahmacun – to turecka pizza z mięsem (przepis).
Urfa biber można używać nawet do powideł śliwkowych i deserów, zwłaszcza czekoladowych ciast, w tym brownie oraz ciasteczek i czekolady na gorąco.
Pamiętaj, że papryka w płatkach Isot Biber / Urfa Biber zawiera sól, więc odpowiednio zmniejsz ilość soli w swoim przepisie.
Jak przechowywać płatki papryki Urfa biber
Isot biber ma delikatnie oleistą, prawie wilgotną konsystencję, dlatego powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym pojemniku. Przyprawy, w tym Urfa biber, przechowuj w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Podobnie jak inne przyprawy i zioła, Isot biber wraz z upływem czasu straci część swojego smaku i aromatu, dlatego najlepiej spożyć ją w ciągu 6-9 miesięcy.
Inne nazwy papryki Isot Biber
Tę charakterystyczną turecką paprykę w płatkach spotkasz pod wieloma nawami. W Polsce najpopularniejsze z nich to Isot biber i Urfa biber, ale znana jest także jako pieprz urfa lub pieprz isot.
Jak powstaje Isot biber
Przygotowanie tej przyprawy jest częścią lokalnej kultury. Paprykę zbiera się, gdy nabierze ciemnobrązowego koloru. W następnym tygodniu papryki Isot suszy się na słońcu w ciągu dnia, a wieczorem zbiera, wiąże ze sobą i zawija w folię, aby się „pociły”. W ten sposób wysuszone części papryki chłoną wilgoć z niedosuszonych jeszcze papryk i nabierają specyficznego aromatu. Po tygodniu wysuszoną paprykę Isot mieli się na płatki i miesza z solą. W procesie tym uczestniczy zwykle wiele osób, najczęściej członków sąsiednich rodzin.
Udostępnij artykuł o Isot biber / Urfa biber
Spodobał Ci się artykuł o Urfa biber? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Isot biber.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych