Solianka
Solianka
Przepis na tradycyjną ukraińską zupę z ogórkami kiszonymi.
Solianka przepis oryginalny na tradycyjną ukraińską zupę z ogórkami kiszonymi. Zupa solianka ma charakterystyczny słono - kwaskowy smak i podobnie jak kapuśniak z kiszonek kapusty (przepis) najlepiej smakuje następnego dnia. Do przygotowania prawdziwej zupy solianka zazwyczaj wykorzystuję rosół z kilku gatunków mięsa, ale jeśli go nie mam, to gotuję wywar na kościach wołowych. Ukraińska zupa solanka jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek wędlin, możesz do niej dodać nawet pokrojone w plasterki parówki. Masz resztki skrzydełek z kurczaka? Oczyść mięso z kości i wrzuć je do solianki. Zostało Ci trochę kiełbasy lub mięsa z grilla dodaj je do zupy. Solianka może zmienić resztki, które pozostały w lodówce w spektakularną ucztę. Możesz ją ugotować ze wszystkiego co masz w domu, pod warunkiem, że nie jest słodkie. Tradycyjna solanka jest uznawana za najlepsze lekarstwo na kaca i idealną zupę na jesień, zimę i przednówek. W przepisie używam na przemian określeń zupa solanka i zupa solianka lub soljanka. Pierwsze z nich to prawidłowa nazwa tej ukraińskiej i rosyjskiej zupy, druga to wersja najczęściej spotykana w polskim Internecie.
Solanka popularna jest nie tylko na Ukrainie i w Rosji, ta zupa cieszy się uznaniem także w Niemczech i innych krajach Europy Środkowo - Wschodniej. Soliankę znajdziesz w menu wielu ukraińskich i rosyjskich restauracji. Przez setki lat przepisy na soliankę przeszły wiele modyfikacji, także współcześnie spotkasz ogromną ilość wariantów tej sycącej, niedrogiej zupy.
Solianka przepis oryginalny na tradycyjną ukraińską zupę z ogórkami kiszonymi.Zupa solianka przepis
Oryginalna ukraińska solianka ma charakterystyczny słono - kwaskowy smak i najlepiej smakuje następnego dnia.
- około 2,5 litra wywaru mięsnego lub rosołu, jeśli nie masz rosołu, to poniżej znajdziesz przepis na wywar wołowy,
- 400 g mięsa z rosołu, najlepiej wołowiny, ale może być też mięso drobiowe lub wieprzowe,Jest dobrym źródłem żelaza, witaminy C i niacyny.
- 200 g dobrej wędzonej kiełbasy pokrojonej w półplasterki,
- 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 cebule pokrojona w kostkę
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 średnia marchewka starta na grubych oczkach,
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 500 g ogórków kiszonych pokrojonych w półplasterki lub startych na tarce o grubych oczkach,
- opcjonalnie 200 g kapusty kiszonej,
- 100 ml wody z ogórków kiszonych lub do smaku,
- 15-20 oliwek, jeśli są duże to pokrój je na plasterki,
- 1 łyżka stołowa dużych kaparów,
- pół łyżeczki cukru i pieprz do smaku
- do podania: plasterki cytryny, natka pietruszki, koperek, kleks śmietany do każdej porcji.
Jeśli nie masz rosołu, to najpierw przygotuj wywar mięsny z poniższych składników
- około 1 kg kości wołowych
- ok. 500 g kości schabowych z mięsem,
- 1 pęczek włoszczyzny (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i biała część pora)
- 1 cebula opalona nad gazem lub na patelni
- 2 liście laurowe
- 1 czubata łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Kości, obraną i umytą włoszczyznę, opaloną cebulę i przyprawy włóż do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i natychmiast zmniejsz ogień, tak aby wywar tylko lekko mrugał. Gotuj około 2 godzin, zbierając od czasu do czasu szumowiny. Przecedź wywar przez sitko. Jeśli na kościach było mięso, to dodasz je do zupy solianka.
Zupa solanka przepis
1. Rozgrzej na patelni połowę oleju i podsmaż boczek, dodaj cebulę i podsmażaj na jasno złoty kolor. Dodaj koncentrat pomidorowy, startą marchewkę, czosnek i cukier i duś około 5 minut często mieszając. Przełóż zawartość patelni do przecedzonego wywaru.
2. Patelnię wytrzyj papierowym ręcznikiem, wlej pozostały olej, dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmażaj przez około 5 minut. Przełóż kiełbasę do wywaru.
3. Jeśli dodajesz kiszoną kapustę to zrób to teraz, przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dodaj ogórki kiszone i gotuj kolejne 15 minut.
4. Do solanki włóż obrane z kości mięso, oliwki i kapary. Wlej wodę z kiszonych ogórków, wymieszaj, dopraw do smaku i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
5. Przed podaniem posyp solankę zieleniną. Dodaj kleks śmietany i plasterek cytryny. Podawaj z chlebem żytnim.
Zupa solianka z wolnowaru przepis
1. Rozgrzej na patelni połowę oleju i podsmaż boczek, dodaj cebulę i
podsmażaj na jasno złoty kolor. Dodaj koncentrat pomidorowy, startą
marchewkę i cukier i duś około 5 minut często mieszając. Przełóż zawartość patelni do misy wolnowaru i zalej wywarem mięsnym.
2. Do misy wolnowaru dodaj pozostałe składniki i ustaw czas wolnowarzenia (podany czas dotyczy wolnowaru Crock - Pot).
- opcja low - około 6-7 godzin
- opcja high - około 5,5 - 6 godzin
3. Przed podaniem posyp solankę zieleniną. Dodaj kleks śmietany i plasterek cytryny, podawaj z chlebem żytnim.
Udostępnij przepis na zupę solianka
Spodobał Ci się oryginalny przepis na zupę solianka ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to jest solianka
Solianka (cолянка) to jedna z tych rosyjskich i ukraińskich potraw, które mają bardzo zawiłą i zagmatwaną historię. Solianka znana jest również pod nazwą soljanka albo solanka. Według jednej z teorii zupa solanka pojawiła się w Rosji dopiero po
zdobyciu Moskwy przez polskie wojska Stanisława Żółkiewskiego w 1610 r. Pisarz i publicysta Konstanty Skalkowski (1843-1906) uważał soliankę za parodię bigosu. Ta gęsta i pożywna zupa na rosole z kilku gatunków mięsa albo bulionie grzybowym lub rybnym łączy zarówno składniki bigosu (kiełbasa, różne gatunki mięsa, często także kiszona kapusta), jak i marynat (ogórki kiszone i woda z kiszenia ogórków, oliwki). Solanka grzybowa i solanka rybna są popularne zwłaszcza w czasie postu.
Tradycyjnie soliankę gotuje się w kamionkowych garnkach w piekarniku - wkłada się do nich kawałki mięsa i wędlin lub grzyby smażone z cebulą, dodaje drobno posiekane ogórki kiszone, zalewa bulionem i doprowadza do wrzenia. Zupę doprawiamy przecierem pomidorowym, świeżymi pomidorami, kwaśną śmietaną, ziołami i obowiązkowo kaparami lub oliwkami.
Zupa solianka stała się popularnym daniem także w Niemieckiej Republice Demokratycznej i jest obecnie uważana za specjalność kuchni berlińskiej. Była kanclerz Niemiec Angela Merkel zajada się z przyjemnością.
Solinaka właściwości
Solianka to rozgrzewająca zupa o słono-kwaśnym smaku, doskonała na jesień, zimę i na przednówku. Tradycyjna solianka jest uznawana za najlepsze lekarstwo na kaca. Jest dobrym źródłem żelaza, witaminy C i niacyny. Przepis na prawdziwą rosyjską soljankę nie jest skomplikowany, przygotujesz ją w niespełna godzinę, ale najlepiej smakuje następnego dnia. Ten sprawdzony przepis gwarantuje, że nie musisz iść do ukraińskiej czy rosyjskiej restauracji, aby spróbować pysznej solianki. Oryginalny przepis na rosyjską soliankę poprowadzi Cię krok po kroku, a ty zaskoczysz domowników pyszną pożywną zupą. która oczaruje ich smakiem.
Solianka.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych