Suszone limonki
Suszone limonki
Do czego dodawać czarne suszone limonki
Suszone limonki przepisy i porady do czego dodawać czarne suszone limonki loomi. Czarne suszone limonki są jednym z najbardziej charakterystycznych składników kuchni bliskowschodniej, zwłaszcza w Iranie, Arabii Saudyjskiej, Omanie i pozostałych krajach Zatoki Perskiej. Limonka suszona na słońcu do chwili, aż straci całą wodę i stanie się twarda jest nieodzownym dodatkiem do zup, gulaszów mięsnych i warzywnych, ryb, dań z fasoli i soczewicy oraz wielu deserów. Wiele osób myli suszone limonki z marokańskimi kiszonymi cytrynami. Wynika to zapewne z nazwy, ponieważ suszone limonki (limetki) znane są również jako czarne limonki, loomi, omańskie cytryny lub suszone cytryny. Podobnie jak w przypadku innych aromatycznych przypraw, suszonej limonki należy używać w niewielkich ilościach, ponieważ jej smak jest dość intensywny.
Możesz wykorzystać smak czarnej limonki na różne sposoby. Nakłuj ją i dodaj do bulionu lub gulaszu, aby uzyskać łagodne cytrusowe nuty. Namocz i drobno posiekaj całą limonkę, aby wydobyć z niej bardziej intensywny kwaskowy smak – twierdzi Yotam Ottolenghi, ikona kuchni bliskowschodniej i autor m.in. takich tytułów, jak "Cała obfitość" czy "Prosto".Suszone limonki przepisy i porady do czego dodawać suszone limonki loomi. Suszona limonka z powodzeniem zastępuje cytrynę i trawę cytrynową. Urozmaici smak wielu potraw kuchni arabskiej, sałatek, koktajli, zup i gulaszów. Jest dostępna cały rok i doskonale się przechowuje.
Suszone limonki do czego dodawać
Suszona limonka jest bardzo wszechstronnym dodatkiem, dzięki któremu nadasz
swoim posiłkom niepowtarzalny cytrusowy smak i aromat. Możesz ją wykorzystać
jako przyprawę do zup, sosów i gulaszów mięsnych i warzywnych. Po zmieleniu
świetnie podkreśli smak sałatek oraz ryb i owoców morza. Jest także
niezastąpionym składnikiem marynat do drobiu i tłustych mięs. Czarna suszona
limonka to przyprawa bardzo często dodawana do kuskusu, tagines i innych
potraw z krajów Afryki Północnej: Tunezji, Algierii i Maroka.
Suszone limonki z powodzeniem zastępują sumak oraz liście limonki kaffir czy siekaną trawę cytrynową.
Do czego można użyć limonki suszonej
- Zupy i gulasze – jeśli chcesz nadać potrawie delikatny cytrusowy aromat dodaj do garnka całą suszoną limonkę. Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu bardziej wyrazistego smaku, nakłuj limonkę w kilku miejscach, tak aby płyn mógł przedostać się do środka. Ciepło i wilgoć ponownie nawodnią suszoną limonkę, ktorej aromat wzbogaci Twój posiłek. Suszona limonka szczególnie dobrze sprawdza się w zupach z soczewicy i fasoli oraz gulaszach mięsnych i warzywnych.
-
Dania z ryżu – w taki sam sposób, jak do zup i gulaszów możesz dodawać
wysuszone limonki do ryżu. Umieść całą limonkę w urządzeniu do gotowania
ryżu lub garnku albo zmiel ją na proszek i wymieszaj z ryżem przed
gotowaniem. W Indiach proszek z suszonych limonek dosypuje się też do wody
do gotowania warzyw oraz dodaje się do marynaty limonkowej.
- Marynaty – oczyść z pestek i zmiel suszoną limonkę na proszek i dodaj ją do marynat do mięs, drobiu lub ryb. Cytrusowy smak doda głębi i złożoności marynacie, poprawiając ogólny smak potrawy.
- Mieszanki przypraw – suszone limonki dobrze komponują się z kminkiem, kuminem, kolendrą i kardamonem oraz ze świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki i mięta. Oczyszczoną z pestek i zmieloną suszoną limonkę wymieszaj z wymienionymi wyżej przyprawami i dodawaj do mięs i warzyw.
- Pikle i przetwory z owoców i warzyw – suszoną limonkę nakłuj w kilku miejscach, dodaj do zalewy i zagotuj. Wyjmij limonkę i przygotowaną w ten sposób marynatą zalej owoce lub warzywa, aby uzyskać fantastyczny cytrusowy akcent.
- Dressingi i sosy – dodaj mieloną suszoną limonkę do sosów sałatkowych lub sosów, aby uzyskać cytrusowy smak. Świetnie sprawdza się zarówno w winegretach, jak i kremowych dressingach.
- Warzywa grillowane lub pieczone – posyp zmieloną suszoną limonką grillowane lub pieczone warzywa, aby dodać im smaku i aromatu.
-
Rośliny strączkowe – czarna limonka podkreśla smak potraw z roślin
strączkowych, dodaj ją pod koniec gotowania groszku, fasoli, soczewicy,
ciecierzycy itp.
- Kasze kuskus, bulgur i quinoa – dopraw je zmieloną suszoną limonkę, aby podkreślić ich smak i dodać cytrusową nutę.
- Pieczywo i słodkie wypieki – sproszkowane limonki możesz dodawać do pieczywa, ciast i ciasteczek, którym chcesz nadać świeży cytrusowy smak. Yotam Ottolenghi w swojej książce "Extra Good Things – smakowitości na co dzień" zamieścił fantastyczny przepis na foccacię z czarną limonką – upiekliśmy ją, zapewniam, że była pyszna.
- Herbata z suszonych limonek jest tradycyjnym napojem w Iranie i krajach Zatoki Perskiej.
- Koktajle i lemoniady – wsyp odrobinę sproszkowanej limonki do koktajlu, albo włóż całą limonkę do dzbanka z lemoniadą, żeby dodać im nieco kwaskowego smaku.
Suszone limonki w proszku
Aby przygotować przyprawę z suszonych limonek wystarczy rozdrobnić je na proszek. Przekrój czarne limonki na pół, usuń wszystkie pestki, ponieważ są gorzkie. Zmiel oczyszczone z pestek owoce w młynku do kawy, moździerzu lub blenderze, aż uzyskasz drobny proszek, który możesz dodawać do zup, gulaszu, marynat, sałatek, deserów i wielu innych potraw.
Jak smakuje suszona limonka
Suszona limonka, znana również jako czarna limonka lub loomi różni się smakiem od świeżych limonek. Wyczujesz w niej jednak dominujące nuty cytrusów, wyraźnie kwaśny smak i leciutki dymny aromat. Dodając suszone limonki do potraw zacznij od niewielkiej ilości, ponieważ mają intensywny, wyrazisty smak.
Suszone limonki przepisy
Arabska herbata z suszonych limonek przepis, który znajdziesz na naszym blogu, to najprostszy sposób, aby skosztować tego bliskowschodniego przysmaku. Wiele przepisów na wykorzystanie suszonych limonek znajdziesz w książkach Yotama Ottolenghi i innych znanych szefów kuchni.
Serdecznie polecam takie tytuły jak wydana stosunkowo niedawno "Extra Good Things – smakowitości na co dzień" oraz "Cała obfitość", zwłaszcza, że w księgarniach pojawił się dodruk tej kultowej książki.
Udostępnij artykuł o suszonych limonkach
Spodobał Ci się artykuł o suszonych limonkach? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Inne nazwy suszonych limonek
W zależności od regionu, suszone limonki mają różne nazwy. W Polsce
zazwyczaj używa się określenia suszone limonki lub czarne limonki, a
czasami czarne cytryny.
- Czarna limonka to najbardziej znana nazwa suszonej limonki. Zobaczysz ją na niemal każdym opakowaniu limonek w sklepach z bliskowschodnią żywnością.
- Loomi to nazwa popularna w krajach arabskojęzycznych, zwłaszcza w Omanie,
- Suszona cytryna – czasami suszona limonka nazywana jest suszoną cytryną,
- Limoo Omani to nazwa suszonych limonek produkowanych w Omanie i uznawanych za jedne z najlepszych,
- Noomi Basra to kolejna arabska nazwa suszonych limonek,
- Limoo amani to nazwa suszonych limonek używana w Iranie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych