Zupa cebulowa krem
Zupa cebulowa krem
Przepis na zupę z cebuli karmelizowanej na maśle.
Zupa cebulowa krem przepis na zupę z cebuli karmelizowanej na maśle i oliwie z oliwek. Zupa cebulowa krem nazywana też zupą pijaków, to prawdziwy filar francuskiej tradycji kulinarnej. Gotuje się szybciej niż francuska zupa cebulowa, nie wymaga zapiekania zupy w piekarniku i jest niesamowicie pyszna. Zapach świeżo smażonej cebuli sprawia, że robimy się głodni, więc gdy tylko zaczynamy gotować tę kremową zupę cebulową, z niecierpliwością czekamy aż będzie gotowa. Jednym z najważniejszych składników przepisu na zupę cebulową krem jest dobry rosół – sama lubię go gotować, ale jeśli nie masz czasu możesz użyć gotowego bulionu wołowego. Ta elegancka i wykwintna zupa cebulowa krem świetnie sprawdzi się jako przystawka albo danie główne. W rzeczywistości przepis na zupę cebulową krem jest bardzo prosty, a ten krem z cebuli można przygotować wcześniej.
Lekko pikantna zupa cebulowa krem z białej lub żółtej cebuli i kilku ogólnodostępnych składników jest pożywna i rozgrzewająca, takiej właśnie zupy potrzebujesz o tej porze roku. Domowa zupa z cebuli karmelizowanej na maśle ma mnóstwo smaku, zwłaszcza jeśli podasz ją z aromatycznymi, chrupiącymi grzankami z serem.
Jeśli lubisz kuchnię francuską to koniecznie zapisz sobie na jesień ten przepis francuska mieszanka suszonych warzyw mirepoix – jest absolutnie pyszna.
Cebulowa zupa pijaków
Ta elegancka i wykwintna zupa cebulowa krem świetnie sprawdzi się jako przystawka albo danie główne.Zupa cebulowa krem zyskała reputację „zupy pijaków” (po francusku la soupe des ivrognes) ponieważ doskonale maskuje zapach spożytego wina i mocnego alkoholu, nawet po wypiciu ich w dużej ilości.
Zupa cebulowa ma też polski akcent. Król Stanisław Leszczyński, którego uznawano za wybitnego smakosza, spóźnił się do Wersalu na ślub swojej ukochanej córki Marii z królem Ludwikiem XV, ponieważ koniecznie chciał poznać przepis na zupę cebulową przyrządzaną przez szefa kuchni w gospodzie La Pomme d'Or.
Zupa cebulowa krem przepis
O francuskiej zupie cebulowej słyszał chyba każdy, ale jeśli chcesz prawdziwej uczty, spróbuj tej zupy cebulowej krem, która rozgrzewa nie tylko żołądek, ale i serce.
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 25 g masła
- 1 kg żółtej cebuli (waga po obraniu, to około 5-6 dużych cebul),to najzwyklejsza cebula, którą kupisz w każdym sklepie spożywczym,
- 2 ząbki czosnku obrane i posiekane,
- opcjonalnie 1 czubata łyżka mąki pszennej albo 2 ziemniaki do zagęszczenia zupy,
- 1 litr bulionu wołowego lub bulionu warzywnego albo wody w mniej wykwintnej wersji, można zastąpić dobrej jakości bulionem wołowym lub warzywnym w kostce,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki soli lub więcej do smaku
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
- dodatkowo około 100 g twardego żółtego sera np. ser Gruyère lub ser Comte albo ser typu Parmezan
- pokrojona na kromki bagietka.
Najlepsza zupa cebulowa krem
1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
2. W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i masło na średnim ogniu, następnie dodaj cebulę, wymieszaj, zmniejsz płomień i podsmażaj aż cebula się skarmelizuje i nabierze jasnobrązowego koloru. Zajmuje to około 30-40 minut i trzeba od czasu do czasu zamieszać, żeby nie przypalić cebuli.
3. Na około 2 minuty przed końcem smażenia cebuli dodaj posiekany czosnek. Od tej chwili trzeba dość często mieszać.
4. Jeśli chcesz zagęścić zupę, to posyp cebulę mąką, wymieszaj i smaż często mieszając przez 1 minutę. Mąka jest dodatkiem opcjonalnym.
Jeżeli wolisz zagęszczać zupy w inny sposób niż mąką, to po dodaniu bulionu wrzuć do zupy dwa pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj, aż będą miękkie. Zmieni to nieco smak, ale zupa będzie równie pyszna.5. Wlej wino, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu, aż połowa płynu odparuje. Zajmuje to około 4-5 minut. Dodaj bulion i gotuj bez przykrycia przez kolejne 20 minut.
6. Gdy zupa cebulowa się gotuje przygotuj grzanki. Wystarczy pokrojoną bagietkę posypać startym serem Gruyère albo serem typu Parmezan i zapiec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej, aż ser się rozpuści.
7. Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową, a następnie zblenduj na gładki krem. Zupa cebulowa krem najlepiej smakuje z grzankami zapieczonymi z serem.
Udostępnij przepis na zupę cebulową krem
Zasmakowała Ci nasza najlepsza zupa cebulowa krem? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Najlepsza francuska zupa – zupa cebulowa
Zupa cebulowa krem nieodparcie kojarzy się z Francją i francuską zupą cebulową. Oryginalna francuska zupa cebulowa soupe à l’oignon nie jest blendowana na zupę krem, ale zapiekana z grzankami i serem i to jedyna różnica z powyższym przepisem. Zupy cebulowe były znane od czasów rzymskich, a we Francji zyskały popularność w średniowieczu. Najbardziej znana współcześnie wersja francuskiej zupy cebulowej pochodzi z połowy XIX wieku. Przez długi czas zupa cebulowa była daniem przede wszystkim najbiedniejszych, gdyż główny składnik – cebula była tania i łatwa w uprawie.
Przepisy na zupę cebulową są bardzo zróżnicowane, ale wspólną cechą większości przepisów jest powolne podsmażanie pokrojonej cebuli na maśle, oleju lub smalcu, aż zmięknie i stanie się złocista.
Zupa cebulowa, bardzo podobna do francuskiej soupe à l’oignon popularna jest także we Włoszech i Niemczech, gdzie zabiela się ją śmietaną albo zagęszcza zasmażką z mąki. Nieco mniej znana jest arabska zupa cebulowa cherbah, która składa się z papryki, pomidorów i czosnku, pokrojonych i smażonych razem z cebulą. Zupę gotuje się na bulionie mięsnym i doprawia czarnym pieprzem, solą, świeżą miętą i sokiem z cytryny, a na koniec zagęszcza się żółtkiem jaja.
Składniki zupy cebulowej
Podstawą zupy cebulowej jest oczywiście cebula i dobry bulion, najlepiej wołowy. Nie możemy jednak zapomnieć o dodatkach, takich jak wino i ser.
- Cebula – to podstawa, najlepiej sprawdzą się łagodne odmiany żółtej lub białej cebuli.
- Masło – nie ma dania francuskiego bez dobrego masła. Nie używaj do tej zupy miksów masła i oleju, to nie zadziała.
- Wino białe – nadaje zupie bardzo delikatną kwaskową nutę i doskonale uzupełnia smak zupy. Polecam białego wytrawnego lub półwytrawnego Rieslinga.
- Bulion wołowy – jest bazą zupy cebulowej. Najlepszy będzie oczywiście długo gotowany domowy rosół wołowy, ale jeśli wolisz wegetariańską zupę cebulową, możesz także użyć bulionu warzywnego.
- Ser – aromatyczny Gruyère lub ser Comte, albo inny twardy ser dojrzewający nadają zupie cebulowej mocny, wyrazisty smak.
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych